Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Μια ζωή στον αγώνα

Μέσα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα συγκίνησης, αποχαιρέτησαν για πάντα, την Πέμπτη 25-6-98 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, τον μαθηματικό, αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης, Νικόλαο Α. Κίσκυρα η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί του από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Ο Νίκος Κίσκυρας γεννήθηκε στο Φουρτζί της επαρχίας Πυλίας του Ν. Μεσσηνίας το 1908. Τελείωσε το Γυμνάσιο της Πύλου και το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αμέσως διορίστηκε καθηγητής.

Υπηρέτησε σε πολλά Γυμνάσια της επαρχίας και της Αθήνας. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο στην πρώτη γραμμή. Ελαβε μέρος στην Εθνική μας Αντίσταση, επικεφαλής των εκπαιδευτικών περιοχής της πρωτεύουσας. Ηταν μέλος της Γραμματείας ΕΠ του ΕΑΜ Αθήνας. Εντάχθηκε στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ και στις 11 Οκτώβρη 1944 επικεφαλής τμήματος της ΙΙ Μεραρχίας, μπήκε στη Θήβα.

Μετά την απελευθέρωση το μεταβαρκιζιανό καθεστώς τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και δεν μπορούσε να εργαστεί. Το 1947 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Ικαρία, από όπου και δραπετεύει. Παράνομος μετέχει στην ανασυγκρότηση του Συνασπισμού Κομμάτων του ΕΑΜ Αθήνας του οποίου είναι και ο τελευταίος Γραμματέας του.

Το Δεκέμβρη του 1947 συλλαμβάνεται. Κρατείται στις φυλακές Βούρλων, οδηγείται στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Εκεί πέρασε 18 μήνες με φοβερά βασανιστήρια.

Τον Ιούλιο του 1949 καταδικάστηκε από το έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών σε θάνατο. Κρατήθηκε σε διάφορες φυλακές έως το τέλος του Φλεβάρη 1952. Με αναθεώρηση της δίκης αθωώνεται και απολύεται.

Δραστηριοποιείται στην ΕΔΑ και συλλαμβάνεται τον Απρίλη του 1954, παρότι ήταν βαριά άρρωστος και εκτοπίζεται στον Αϊ - - Στράτη, όπου μένει 8 χρόνια.

Μετά την απόλυσή του, εργάστηκε σε φροντιστήρια, παρ' όλο που του είχαν στερήσει την άδεια εργασίας, από το Υπουργείο Παιδείας, επειδή δεν έκανε δήλωση "νομιμοφροσύνης".

Στην περίοδο της χούντας παράνομος κυκλοφορούσε το μηνιαίο Αντιδικτατορικό Δελτίο "Αντιδικτατορική Ενωση". Τον συνέλαβαν το 1972.

Το επιστημονικό του έργο είναι πολύ σημαντικό. Κυκλοφόρησε τρεις τόμους Ευκλείδειας Γεωμετρίας, που τους συμπλήρωσε αργότερα. Επίσης τέσσερα τομίδια με εργασίες του, που για πρώτη φορά αναφέρονται στη Διεθνή Μαθηματική βιβλιογραφία.

Στον επικήδειο που εκφώνησε το μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Νίκος Παπαδόπουλος, για τον Ν. Κίσκυρα, ανάμεσα στ' άλλα τόνισε: "Αγαπημένε μας Δάσκαλε, μαζί με μας σ' αποχαιρετάνε χιλιάδες μαθητές σου, οι οποίοι γνωρίζουν την προσφορά σου στην επιστήμη της αρμονίας και ομορφιάς, στα Μαθηματικά. Από τα φοιτητικά σου χρόνια ενστερνίστηκες τις ιδέες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Η αφοσίωσή σου στα ιδανικά του σοσιαλισμού έγινε αιτία να διωχθείς, ν' εξοριστείς, να φυλακιστείς. Αλλα παρέμεινες αφοσιωμένος στα ιδανικά σου, μέχρι την τελευταία σου πνοή".

  • Ο Γρηγόρης Τζώρτσος και η Γιάννα Παλούμπη - Τζώρτσου πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ν. Ιωνίας, 10.000 χιλ. στη μνήμη του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ