Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Σελίδες από την Κύπρο

Με πλούσια και καλαίσθητα γραφικά, αλλά και μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα καλωσορίζει τους αναγνώστες του ο κόμβος του ΑΚΕΛ. Οι σελίδες στα αγγλικά βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.akel.org.cy/,ενώ οι σελίδες με κείμενα στα ελληνικά βρίσκονται στη διεύθυνση http://www.akel.org.cy/greek/index.html.

Στον κόμβο αυτό, ο αναγνώστης μπορεί να βρει υλικά που αφορούν την ιστορία, την οργάνωση και το πρόγραμμα του ΑΚΕΛ, στα οποία περιέχονται και στοιχεία για την ίδρυση και τη δράση του ΚΚ Κύπρου και του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με αυτά, το 1926, 20 κομμουνιστές - αντιπρόσωποι από ολόκληρη την Κύπρο συγκεντρώθηκαν στη Λεμεσό και αποφάσισαν την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου. Κατά την εξέγερση των Οκτωβριανών, το 1931, υπήρξε βίαιη καταστολή και το ΚΚΚ δέχτηκε ολομέτωπη επίθεση των αποικιοκρατών και τέθηκε εκτός νόμου. Η έκρηξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου βρήκε το ΚΚΚ να δρα στην παρανομία. Μαζί με μια ομάδα προοδευτικών ανθρώπων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός νέου κόμματος. Ετσι, στις 14 Απρίλη 1941 ιδρύεται το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ). Για τρία χρόνια, το ΚΚΚ στην παρανομία και το ΑΚΕΛ στη νομιμότητα δρουν παράλληλα. Το 1944 αποφασίζεται η συγχώνευση των δύο κομμάτων στο ΑΚΕΛ.

Στον κόμβο του ΑΚΕΛ, ο επισκέπτης μπορεί να βρει, εκτός από τις θέσεις για τα 70χρονα του ΚΚ Κύπρου - ΑΚΕΛ,το καταστατικό,τους κανονισμούς λειτουργίας του κόμματος, την αντίληψη για το σοσιαλισμό,ονομαστική λίστα, με τα ονόματα που απαρτίζουν την ΚΕ και το ΠΓ του ΑΚΕΛ,βιογραφικά στοιχεία του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφια κ. ά.

Επίσης, υπάρχουν διάφορες αποφάσεις και έγγραφα, καθώς και αναφορά για τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κύπρο το Φλεβάρη του 1998, τα τελικά αποτελέσματα και τη σχετική απόφαση της ολομέλειας της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Ενδιαφέρον, επίσης, έχουν και μια σειρά θέματα όπως είναι το ΑΚΕΛ και οι Τουρκοκύπριοι,το ΑΚΕΛ στη Βουλή των Αντιπροσώπων,όπου μπορεί ο αναγνώστης να ενημερωθεί για τα ποσοστά από τις βουλευτικές εκλογές και τους βουλευτές που έχουν εκλεγεί, οι Διεθνείς Σχέσεις όπου παρουσιάζονται οι οργανώσεις ΕΔΟΝ - Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, ΠΕΟ - Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, ΠΟΓΟ - Γυναικείο Κίνημα, ΕΚΑ - Ενωση Κυπρίων Αγροτών. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΑΚΕΛ, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί επίσης για τις διάφορες εκδηλώσεις του κόμματος, καθώς επίσης και για την ημερήσια πολιτική εφημερίδα "Χαραυγή".

Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ