Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι ισλαμιστές ξανάρχονται;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Επιχειρώντας να "κερδίσει πόντους" στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αρετής (FP), Ρετσάι Κιουτάν,ζήτησε χθες διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του 1998 (κανονικά προβλέπονται για τον Απρίλη του 1999), υποστηρίζοντας πως το κόμμα που διαδέχτηκε το απαγορευθέν Κόμμα Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν θα καταγάγει περιφανή νίκη στις εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω από 30%.

Ο Κιουτάν υποστήριξε ότι "επικρατεί αναστάτωση" γύρω από το ποιος χαράσσει εξωτερική πολιτική. Οι στρατιωτικοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. "Πρέπει να εφαρμοστούν ως έχουν οι διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων σχετικά με την αρμοδιότητα του κάθε χώρου", είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Τσεβίκ Μπιρ, πως "κύρια απειλή εξακολουθεί να είναι ο ισλαμισμός" και "παραμένει πρώτο κόμμα το Κόμμα Αρετής", ο Κιουτάν είπε πως "μας ευχαριστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται διά στόματος του στρατηγού Μπιρ το ότι είμαστε πρώτο κόμμα"...

Θανατηφόρο ατύχημα

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) σημαδεύτηκε από ένα παρ' ολίγου μοιραίο αυτοκινητιστικό: πέντε μέλη της τουρκικής αποστολής, μεταξύ των οποίων ένας υπουργός, τραυματίστηκαν σε δυστύχημα στο οποίο βρήκαν το θάνατο δύο άτομα και τραυματίστηκε ακόμα ένα.

Σύμφωνα με ραδιοσταθμό της ΠΓΔΜ, ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι,που τον συνόδευε, είναι σώοι και αβλαβείς.

Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό, ο Τούρκος υπουργός προεδρίας Ρουστού Καζίμ Γιουτσελέν,ο βουλευτής Σινάζι Σλτινέρ και ο Φικρέτ Μπίλα,δημοσιογράφος της "Μιλιέτ", τραυματίστηκαν αλλά βρίσκονται εκτός κινδύνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ