Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΟΜΙΛΟ ΛΑΤΣΗ
Ισχυρά "χτυπήματα" με... ισχυρές πλάτες

Η δυναμική παρέμβαση Λάτση με τις εξαγορές κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών - που θεωρείται από την κυβέρνηση "ψήφος εμπιστοσύνης" - δεν είναι άσχετη με τα σχέδια των πολυεθνικών πετρελαίου, ενώ συνδέεται και με τις ανάγκες διείσδυσης του αμερικανικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια

Ποιος τελικά κρύβεται πίσω από τον Λάτση; Ποιες είναι οι απώτερες επιδιώξεις και στόχοι του μεγαλοεπιχειρηματία, με τις δυναμικές παρεμβάσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Τα ερωτήματα αυτά, καθώς και πολλά άλλα, αυξάνουν και πληθαίνουν, καθώς ο όμιλος Λάτση φροντίζει με την όλη στάση του να κάνει έντονη την παρουσία του στην ελληνική αγορά, και όχι μόνο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Σημίτη, με δηλώσεις του κυβερνητικού της εκπροσώπου, χαρακτηρίζει τις κινήσεις Λάτση - που διαθέτει δεκάδες δισ. δραχμές για εξαγορές κρατικών τραπεζών ή μεγάλων πακέτων μετοχών ιδιωτικών τραπεζών - ως ψήφο "εμπιστοσύνης" στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, δείχνει ότι ο Λάτσης δεν είναι μόνος του.

Οι ανακατατάξεις στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, οι οποίες αναζωπυρώθηκαν μετά τα αλλεπάλληλα "χτυπήματα", που έκανε ο όμιλος Λάτση στο διάστημα των τελευταίων 4 βδομάδων - εξαγοράζοντας πρώτα την Τράπεζα Αθηνών, στη συνέχεια την Τράπεζα Κρήτης και προχτές ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Τράπεζας Εργασίας, που του επιτρέπει να είναι ο ρυθμιστής στην τράπεζα - και έχουν ξαφνιάσει πολλούς, δε φαίνεται να είναι τυχαίες από τις γενικότερες εξελίξεις και επιδιώξεις του πολυεθνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια και την παρευξείνια ζώνη. Αντίθετα, όλες αυτές οι κινήσεις του ομίλου Λάτση, οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν ότι εντάσσονται σαφώς στα πλαίσια που έχει επιβάλει η "κούρσα" των στρατηγικών επιλογών του διεθνούς κεφαλαίου.

Ο όμιλος Λάτση δραστηριοποιείται επιτυχώς τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στον τομέα του πετρελαίου και της ναυτιλίας σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική. Η εξαγορά της Τράπεζας Αθηνών, στη συνέχεια της Τράπεζας Κρήτης και προχτές μεγάλου πακέτου μετοχών (πάνω από 11% της Τράπεζας Εργασίας), κάνει σαφές στην αγορά την απόφαση του ομίλου για επέκταση και κυριαρχία στον τραπεζικό χώρο, με στόχο την ισχυροποίησή του στη διεθνή αγορά. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι γνωστές οι καλές σχέσεις του Λάτση με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Παρατηρητές, πάντως, δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι οι σχέσεις του ομίλου Λάτση με τα αμερικανικά κεφάλαια είναι εξίσου καλές.Ενδεικτικά, επικαλούνται το γεγονός ότι προ τριών ετών ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ,Τζορτζ Μπους, παραβρέθηκε στα εγκαίνια υποκαταστήματος της Eurobank στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση του Λάτση. Οι ίδιοι παρατηρητές συνδέουν την επέκταση του ομίλου Λάτση και με την ενδυνάμωση της οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται σε στενή συνεργασία της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας CHEVRON, με τον όμιλο Λάτση στην Αμερική, αλλά και αλλού. Αυτό επιβεβαιώνεται ως ένα βαθμό και από την είσοδο της CHEVRON στην κοινοπραξία της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη για τη μεταφορά των ρώσικων πετρελαίων στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο των ομίλων Λάτση και Κοπελούζου, στο οποίο συμμετέχουν με χαμηλό ποσοστό και το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ομίλου "Ελληνικά Πετρέλαια", όπως και το βουλγαρικό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος κατέχει η ρωσική εταιρία CAZ PROM. Η σύνθεση στη συμμετοχή άλλαξε όταν, ξαφνικά, στο κοινοπρακτικό σχήμα μπήκε και η CHEVRON και μάλιστα μετά από ταξίδι του Λάτση στη Ρωσία.

Πέραν αυτού, όμως, ο προσεταιρισμός των αμερικανικών κεφαλαίων, τουλάχιστον σε αυτό το έργο, θεωρείται από τους ειδικούς αναγκαίος, καθώς, οι ΗΠΑ μέσω των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών, οι οποίες εκμεταλλεύονται ρώσικα πετρέλαια, αλλά και δραστηριοποιούνται εμπορικά στην περιοχή, δεν πρόκειται να αφήσουν τον έλεγχο της διέλευσης των πετρελαίων σε άλλους. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και οι προτάσεις για έτερους αγωγούς, που θα διέρχονται από εδάφη που οι ΗΠΑ ελέγχουν, όπως της Τουρκίας.

Για την κυβέρνηση είναι "ψήφος εμπιστοσύνης"! Ο υπουργός Τύπου, που κλήθηκε χτες να σχολιάσει τις ανακατατάξεις στο χώρο του τραπεζικού συστήματος και ειδικότερα τη δυναμική "εισβολή" του Γ. Λάτση, έδωσε την εξής απάντηση: "Η κυβέρνηση - είπε - δεν είναι δυνατό να σχολιάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα που με σύννομο τρόπο αναπτύσσουν οι ιδιωτικοί φορείς". Ωστόσο, δεν έκρυψε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη στήριξη, που της παρέχει ο Λάτσης και οι κάθε είδους Λάτσηδες, σημειώνοντας ότι "είναι εμπορικές συναλλαγές, είναι πράξεις οι οποίες - μπορεί να πει κάποιος - φανερώνουν μια εμπιστοσύνη στο δυναμισμό που έχει η ελληνική οικονομία, αλλά και στην προοπτική, γενικότερα, της ελληνικήςκοινωνίας για τα επόμενα χρόνια, δοθέντος ότι η ισότιμη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, και συγκεκριμένα στην ΟΝΕ, είναι μείζον θέμα εθνικής σημασίας".

Και κλείνοντας το σχόλιό του για τη δυναμική παρέμβαση Λάτση, υπογράμμισε με νόημα πως... "αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας αυτή η άνθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η οποία έχει νεύρο, έχει τόλμη και δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ