Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΤΗ "ΣΚΥΤΑΛΗ" του αγώνα για την καθολική καταδίκη και απόσυρση του αντεργατικού - αντιδραστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, παίρνουν αυτή τη βδομάδα οι εργαζόμενοι της Αθήνας, προχωρώντας την ερχόμενη Πέμπτη, σε Παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος, που διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η αντίδραση των εργαζομένων απλώνεται σε όλη τη χώρα και μια σειρά σωματεία και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, παίρνουν αποφάσεις καταδίκης του νομοσχεδίου και ταυτόχρονα οργάνωσης της αντίστασης των εργαζομένων, ώστε να στηθεί αγωνιστικό τείχος απέναντι στις επιδιώξεις κυβέρνησης και κεφαλαίου (σελίδες 6 - 7).

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για τις εργασιακές σχέσεις, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, αποτελεί την καρδιά της στρατηγικής του κεφαλαίου. Η άρχουσα τάξη απαιτεί τη λεγόμενη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, που έρχεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων διαχείρισης του συστήματος. Με το νομοσχέδιο το κεφάλαιο επιδιώκει, ταυτόχρονα, έναν ενιαίο διπλό στόχο: την ένταση της εκμετάλλευσης με τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την ενίσχυση της εξουσίας του. Ολα αυτά δεν είναι καινούρια προβλήματα, αλλά τόσο παλιά όσο και η ηλικία του καπιταλισμού. Ο Μαρξ τα μελέτησε διεξοδικά στο "Κεφάλαιο", δίνοντας την ταξική τους ουσία και τις επιπτώσεις τους στην εργατική τάξη (σελίδες 8 - 9).

Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ του φαρμάκου από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ικανό να αποφέρει τεράστια κέρδη στις επιχειρήσεις, η σταδιακή ενίσχυση των ολιγοπωλίων στην παραγωγή και διακίνηση φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανυπαρξία έρευνας στην Ελλάδα, η εξάρτηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από πολυεθνικά μονοπώλια, είναι μεταξύ των δεδομένων που καταγράφονται ανάγλυφα στην πρώτη από μια σειρά μελέτες που πραγματοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα αυτό που έκαναν ήταν να στρώνουν το έδαφος για την ενίσχυση των ολιγοπωλίων στο χώρο του φαρμάκου (σελίδα 12).

Ο ΤΖΟΓΟΣ των δισεκατομμυρίων που γίνεται σε βάρος του λαού στο χώρο του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είναι πλέον πασίγνωστο πως το τοπίο στις τράπεζες αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Εκείνο που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι ότι για να φτάσουμε στις σημερινές εξελίξεις πλήρους υποβάθμισης και περιθωριοποίησης των κρατικών τραπεζών και ολόπλευρης στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου, απαιτήθηκε η πιστή εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής, την προώθηση της οποίας είχε αναλάβει προσωπικά, από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ο... Κ. Σημίτης, με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας (σελίδες 14 - 15).

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ της κυβερνητικής πολιτικής που ιδιωτικοποιεί τα πάντα, καταστρατηγεί εργασιακές σχέσεις και κεκτημένα, μετατρέπει τα κοινωνικά αγαθά σε εμπόρευμα, βρίσκεται και ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν. Η πενιχρή χρηματοδότηση του θεσμού, ταυτόχρονα με τη μεταφορά τομέων κρατικής ευθύνης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μια σειρά νομοθετημάτων, οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα, με την ανταποδοτικότητα και την πρόσθετη φορολόγηση (σελίδες 24 - 25).

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, του συνδυασμού "ΝΕΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ",άνθρωπος με αναγνωρισμένο ήθος και μεγάλη λαϊκή αποδοχή κι απήχηση, εκφράζει την αισιοδοξία του για την επιτυχή έκβαση της εκλογικής μάχης στο Δήμο Καρδίτσας, επικαλούμενος τη συσσωρευμένη αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Καρδιτσιωτών για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που "περνάει" και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη θέλησή της να αλλάξει την κατάσταση στο δήμο, φέρνοντας μια άλλη Δημοτική Αρχή που δε θα λειτουργεί ως εντολοδόχος της κυβέρνησης, αλλά θα αγωνίζεται μαζί με τους πολίτες, για την επίλυση των προβλημάτων τους (σελίδες 34 - 35).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ