Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Ερημώνουν οι ελαιώνες μας

Οι ελαιώνες μας εγκαταλείπονται! Κόποι δικοί μας και των προγόνων μας, χάνονται, καταστρέφονται. Ξένοι οικονομικοί εισβολείς, καταχτητές "νέου τύπου", με συμφωνίες και υπογραφές των ξενόδουλων κυβερνώντων μας, ρημάζουν τον τόπο μας.

Ολες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την εισβολή της ξένης "ακρίδας", γιατί υπέγραψαν αντεθνικές συμβάσεις και παρέδωσαν τα πάντα στα ξένα πολυεθνικά συμφέροντα και οικονομικά κυκλώματα.

Από τους αγρότες του νησιού μας - όπου και αν σταθείς και βρεθείς - ακούς λόγια απόγνωσης, αγανάκτησης και κατάρες για τους κυβερνώντες. Τα λάδια μας μένουν στα κιούπια απούλητα και ταγκιάζουν. Οι τιμές που τα αγοράζει η Ενωση Συνεταιρισμών Σάμου, είναι μηδαμινές. Ενα κιλό λάδι κοστίζει όσο ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό!!! Ενας καφές έχει 400 δρχ. και ένα κιλό λάδι βαρύ, 325! Στον τιμοκατάλογο του Συνεταιρισμού ανάλογα με την οξύτητα το λάδι κοστίζει, 460 δρχ. 0,1 οξ. και κατεβαίνει η τιμή έως τις 325, όσο η οξύτητα ανεβαίνει.

Από το λάδι της δικής μου παραγωγής, πούλησα 161 κιλά προς 420 δρχ. το κιλό και πήρα 61.591 δρχ. Αν αφαιρέσεις τώρα φόρους, 10% στο λιοτρίβι, και ένα σωρό άλλα έξοδα, συν τους κόπους του μαζέματος, μία μία ελιά χειμώνα καιρό, μόνος με τη γυναίκα μου μόνο, φαντάζεται κανείς την απογοήτευσή μου. Κατοικώ στην Αθήνα και είναι πολύ δύσκολο να πηγαίνω και να παρακολουθώ τα δέντρα και να τα περιποιούμαι. Το κάνω μόνο, γιατί τα πονώ, είναι προγονικά κτήματα, χωρίς πολλές φορές όφελος. Οι ελαιώνες, που για αιώνες πριν μόχθησαν οι πρόγονοί μας μπολιάζοντας αγριλιές, χτίζοντας πεζούλες, κοντεύουν να ερημώσουν.

Αιτία όλων αυτών των κακών είναι η αντιαγροτική πολιτική της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης Σημίτη ειδικά, που ξεπέρασε σε ξενο-δουλεία, υποτέλεια και παραχωρήσεις, όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ε, κατακαημένη αγροτιά, κατακαημένη πατρίδα, τι σου μέλλει ακόμα να πάθεις, από τους πατριδοκάπηλους που ξεπουλάν τη γη μας στους ξένους, αν όλοι εμείς, αγρότες, εργάτες, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, δε δράσουμε οργανωμένα και αποτελεσματικά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Πετρούπολη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ