Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Μια καλά οργανωμένη επιχείρηση

Πενήντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε - 12-13 Ιούλη 1944 - που ο ΕΛΑΣ έδωσε στην Αμφιλοχία, μια από τις μεγαλύτερες μάχες του, κατά του γερμανικού φασισμού και των ντόπιων συνεργατών του. Την επέτειο αυτή, της μεγάλης ιστορικής μάχης, τίμησαν όπως κάθε χρόνο οι αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης και πολύς κόσμος από τις γύρω περιοχές, στο διήμερο (11-12 Ιούλη 1998) των εκδηλώσεων, που πραγματοποίησαν από κοινού ο Δήμος Αμφιλοχίας και το Τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων άνοιξε με τα εγκαίνια των εκθέσεων ζωγραφικής, φωτογραφίας της Αντίστασης και βιβλίου, που λειτούργησαν όλο το διήμερο. Το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα πλαισίωσαν τα χορευτικά συγκροτήματα: Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, ομίλου Γαβαλούς - Μακρυνείας και Θυρίου. Επίσης Κνίτισσα από την Αμφιλοχία απήγγειλε αντιστασιακά ποιήματα.Η επόμενη μέρα των εκδηλώσεων άρχισε με το Θρησκευτικό μνημόσυνο. Ακολούθησε προσκλητήριο των νεκρών, χαιρετισμοί, ομιλία, κατάθεση στεφανιών.

Κεντρικός ομιλητής και από τη μεριά της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, ήταν ο ο αντιπρόεδρός της, Νίκανδρος Κεπέσης,που ανέπτυξε στη μεστή ομιλία του, το ιστορικό της μάχης, το πνεύμα του ελληνικού κινήματος, το ρόλο των δοσιλόγων και τη μετεμφιλιακή εποχή, για να κλείσει με τα σημερινά προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Δημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα: "Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις του θρυλικού ΕΛΑΣ. Για μια από τις πιο σημαντικές ΝΙΚΕΣ, όπως φαίνεται από τις απώλειες. ΕΛΑΣίτες 42 νεκροί και 50 τραυματίες, Γερμανοί 450 νεκροί και 37 αιχμάλωτοι και 40 ταγματασφαλίτες νεκροί.

Σημαντικές ήταν και οι καταστροφές του τεχνικού μηχανισμού και των όπλων και πυρομαχικών. Καταστράφηκαν 23 αυτοκίνητα, ένας ραδιοπομπός, ασύρματοι, οπλοπολυβόλα, όλμοι, πυροβόλα, ενώ σκοτώθηκαν 70 μουλάρια και 38 άλογα.

Σκοπός της διαταγής, που δόθηκε από τη Διοίκηση της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ για την κατάληψη της Αμφιλοχίας και της εξουδετέρωσης των γερμανικών δυνάμεων, ήταν ο αντιπερισπασμός στις επιχειρήσεις των Γερμανών, στην Πίνδο ενάντια στον ΕΛΑΣ.

Η νίκη στην Αμφιλοχία και την περιοχή, επιτεύχθηκε χάρη στην επιτελικότητα και ικανότητα των διοικητών των μονάδων, που αφομοίωσαν τη στρατηγική της διαταγής και την προσάρμοσαν στις συγκεκριμένες εδαφολογικές κλπ συνθήκες.

"... Αι συμμορίαι του ΕΛΑΣ ανέπτυξαν διαρκή... ζωηράν δραστηριότητα στη νότιο περιοχήν του Σώματος, ιδιαιτέρως επί της οδού Αρτης - Αγρινίου και σιδηροδρομικής γραμμής Αγρινίου - Μεσολογγίου έλαβον χώραν σοβαροί αιφνιδιασμοί και επανειλημμέναι προσβολαί διά ναρκών, αι οποίαι είχον ως συνέπεια αισθητάς ημετέρας απωλείας..." Ετσι αξιολόγησαν τις δραστηριότητες του ΕΛΑΣ σ' αυτήν την περιοχή εκείνη την περίοδο οι Γερμανοί κατακτητές.

Ο δοσιλογισμός - συνέχισε ο ομιλητής - αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του μεταδεκεμβριανού κράτους. Η Ελλάδα έγινε έτσι "αγκιστρωμένο ψάρι"με τις υποτακτικές κυβερνήσεις. Υποτακτικές στους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές.

Ετσι εξηγείται πώς αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες μας τα αιτήματα των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής μας Αντίστασης.

Σήμερα, 54 χρόνια ύστερα από τη νικηφόρα μάχη της Αμφιλοχίας, με την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων, τα πάντα ξεθεμελιώνονται με τη βία, τον αυταρχισμό, τη μηχανορραφία, ακόμη και τον πόλεμο. Κόντρα στα σχέδιά τους η αντίσταση του λαού μεγαλώνει. Οι αντιστασιακοί της χώρας μας αγωνιζόμαστε ενάντια στον αντικομμουνισμό, που τον ξεθάβει ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του για να τρομοκρατήσει τους αγωνιστές και να διασπάσει τους αγώνες μας.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη είναι μια πρόκληση, για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα. Ολοι με την ψήφο τους πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και σε ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, ΠΟΛ.ΑΝ. Μήνυμα που να διακηρύσσει ότι ο λαός είναι αποφασισμένος να αναχαιτίσει την επέλαση της αντιλαϊκής πολιτικής των πολυεθνικών του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου.

Και αυτό θα γίνει με τη συμμετοχή των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κλπ στις Επιτροπές στήριξης.

Με την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της πλατιάς συσπείρωσης που υποστηρίζει το ΚΚΕ".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Επιζώντες της μάχης, Αξιωματικοί και μαχητές, οι Δημοτικές Αρχές της Αμφιλοχίας, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας,αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΚΝΕ, ο δήμαρχος Θεσπρωτικού, ο νομάρχης και ο διοικητής της Αστυνομίας Αιτωλοακαρνανίας και τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Αμφιλοχίας, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Μακρυνείας, Αιτωλικού, Αστακού, Βόνιτσας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας, Ιωαννίνων, καθώς και Κυψέλης, Νεαπόλεως - Εξαρχείων - Κολωνακίου.

  • Πρόσφεραν στο Παράρτημα Αμφιλοχίας: Τα αδέλφια Καραβέλου στη μνήμη της αδελφής τους αγωνίστριας Γιαννούλας Καραβέλου και του αδελφού τους Τάκη Καραβέλου,καπετάνιου του ΕΛΑΣ που εκτελέστηκε στην Κεφαλλονιά, 100.000 δρχ. Ο Παναγιώτης Θεοδόσης αντιστασιακός 5.000 δρχ και ο Αλέξανδρος Μαρούλης στη μνήμη του πατέρα του Μαρούλη που πήρε μέρος στη μάχη της Αμφιλοχίας, 5.000 δρχ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ