Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Εφυγε μία ακόμη συντρόφισσα απ' την "παλιά φρουρά" του Πειραιά. Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ πέθανε και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων.

Η προσφορά της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα στη διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα ήταν πολύτιμη.

Λίγοι γνωρίζουν ότι σε δύσκολους καιρούς είχε αναλάβει τα καθήκοντα του "συνδέσμου" ανάμεσα στην Επιτροπή Πόλης με τις συνοικιακές οργανώσεις, ενώ το σπίτι της, αρχικά στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας (σήμερα Γρηγόρη Λαμπράκη) και αργότερα στην οδό Θρασυβούλου 10 (Πασαλιμάνι), χρησιμοποιήθηκε απ' τον παράνομο οργανωτικό μηχανισμό του ΚΚΕ.

Στο σπίτι αυτό έγινε και η μεγάλη σύσκεψη στελεχών της ΚΟ Πειραιά, με την παρουσία των Ν. Ζαχαριάδη, Γ. Σιάντου κ. ά. Επίσης στο σπίτι αυτό πολλά κυνηγημένα στελέχη του ΚΚΕ, σε μέρες μεγάλης τρομοκρατίας και βαθιάς παρανομίας, βρήκαν "αποκούμπι", ένα πιάτο φαγητό, ένα καθαρό πουκάμισο κι ένα ντιβάνι για να κοιμηθούν, έστω και μια βραδιά.

Το τσουκάλι - όπως μας έλεγε ο Αντώνης Μουτσάτσος, ο σύντροφός της στη ζωή - έβγαζε πάντα πάνω από πέντε πιάτα, όσα ήταν τα μέλη της οικογένειας, γιατί όλο και σε κάποιο "παράνομο" θ' ανοίγαμε την πόρτα.

Τη συντροφική φιλοξενία της Αντιγόνης Μουτσάτσου γνώρισαν αργότερα, στο σπίτι της οδού Ιπποκράτους 33 στην Αθήνα όπου εγκαταστάθηκε η οικογένεια Μουτσάτσου, ο Θ. Χατζής, ο δημοσιογράφος Κ. Βιδάλης και άλλα στελέχη του λαϊκού κινήματος, που "δούλευαν" στο μηχανισμό του παράνομου Τύπου, στον οποίον ήταν ενταγμένος και ο άντρας της, ο σ. Αντώνης που οι δεκαετίες στην πλάτη, τα πολλά προβλήματα υγείας, δεν του μείωσαν ούτε την πίστη ούτε τη συμβολή του και σήμερα στον αγώνα του ηρωικού ΚΚΕ.

Δημ. Σέρβ.

* * *

Στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,ένας φίλος από τη Σάμο, πολιτικός του αντίπαλος, πρόσφερε στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

* Επίσης στη μνήμη του Αντώνη Καλαμπόγια ο Κώστας Τρίπυλας από τη Σάμο πρόσφερε στο ΚΚΕ 5.000 δρχ.

* * *

Ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ,που έφυγε από κοντά μας για πάντα πριν από 3 χρόνια, στην κατοχή ήταν ΕΑΜίτης και μέλος του ΚΚΕ. Συνδικαλιστικό στέλεχος του Σωματείου Καπνεργατών και του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής στάθηκε πιστός έως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρω 30.000 δρχ. στο Παράρτημα Κομοτηνής της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

Η γυναίκα του Δήμητρα

* * *

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα ο αδελφός μας ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,από τη Στύλια Δωρίδας, μέλος του Παραρτήματος Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, στα ιδανικά του οποίου παρέμεινε πιστός ο αδελφός μας, έως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ελευθερία Παπαγεωργίου - Μιχαλακάκου

Κώστας Μιχαλακάκος

* * *

Δε θα υπάρξει γλώσσα να μιλήσει, ούτε πένα για να περιγράψει όλο το μέγεθος της προσφοράς στον ΕΛΑΣ και το ΔΣΕ και το χαρακτήρα του ηγέτη, λαϊκού αγωνιστή, μεγάλου στρατιωτικού, του συντρόφου, μα πάνω από όλα του ανθρώπου που έφερε το όνομα ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (Διαμαντής).

Κατά τη θητεία μου στο ΔΣΕ είχα την τιμή και την τύχη να υπηρετήσω στην ομάδα Ασφάλειας του Αρχηγείου Παρνασσίδας στα τέλη του 1947 αρχές του 1948 και να γνωρίσω από κοντά αυτές τις δυσαναπλήρωτες αρετές του τότε αρχηγού Διαμαντή.

Με τη συμπλήρωση 49 χρόνων από το χαμό του προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βάθης.

Βαγγελιώ Λύτρα, από το Σερνικάκι Παρνασσίδας.

* * *

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του φίλου μου ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ,προσφέρω στην ΚΟΒ Αττικής - Βικτόρια 5.000 δρχ.

Α. Β., πρώην κάτοικος Ντεπώ Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ