Κυριακή 19 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ...

(με την ψηφιακή...)

ΞΑΝΑ κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση Σημίτη προωθεί το νομοσχέδιο, με το οποίο ουσιαστικά παραδίδει την ψηφιακή τηλεόραση σε μια χούφτα επιχειρηματίες (ντόπιους και ξένους), οι οποίοι έχουν το πάνω χέρι στα ΜΜΕ. Κι όχι βέβαια σ' αυτά μόνο.

ΟΠΩΣ έγινε και με το γνωστό, το διαβόητο νόμο Βενιζέλου, το 1995, σημαντικά νομοθετήματα, όπως αυτό αλλά κι άλλα, τα πάνε καλοκαίρι για ψήφιση στη Βουλή, με προφανή σκοπό να τα περάσουν όσο το δυνατό πιο "μαλακά" και να ξεπεράσουν τις αντιδράσεις, τις αγωνιστικές διαμαρτυρίες.

ΔΕΝ μπορεί έτσι να περάσει απαρατήρητο πως το νέο αυτό νομοσχέδιο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όσα και να διατυμπανίζει για διαφάνεια και λοιπά, καθιστά ακόμη πιο σκοτεινό το τοπίο... Και δεν αφήνει κανένα δυσαρεστημένο από τους γνωστούς βαρόνους των ΜΜΕ.

ΟΛΟΙ τους, με τον ένα ή άλλο τρόπο, βολεύονται και τους εξασφαλίζεται η ελευθερία για όλα τα μελλοντικά δικά τους σχέδια. Είναι πολλά τα... παράθυρα και τα παραθυράκια, από τα οποία το συγγενολόγι μπορεί να μπει σε εταιρία, φτάνει βέβαια, καθώς γράφουν, ν' αποδείξουν ότι διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια.

ΔΕΝ μπορεί επίσης να μην υπογραμμιστεί και μάλιστα έντονα, πως ενώ το νομοσχέδιο ανοίγει στα δικά μας και ξένα μονοπώλια πόρτες και παράθυρα... την ίδια στιγμή αρπάζει από την ΕΡΤ το αποκλειστικό δικαίωμα, που είχε με το νόμο 2328 του 1995, για την εκπομπή κωδικοποιημένου τηλεοπτικού σήματος.

ΚΑΙ για να μετριάσουν τις εντυπώσεις για τη διαρπαγή αυτή, οι συντάκτες του νομοσχεδίου δίνουν στην ΕΡΤ το δικαίωμα και τη δυνατότητα να ιδρύσει θυγατρική εταιρία, στην οποία όμως η ΕΡΤ θα' ναι πάλι μειοψηφία, αφού σ' αυτήν επιτρέπεται ταυτόχρονα η συμμετοχή ιδιωτών.

ΜΕ το νομοσχέδιο είναι ολοφάνερο, πως θα υπάρξουν ακόμη σημαντικά προβλήματα με το πρόγραμμα, αφού η ελληνική γλώσσα περιορίζεται σε ένα 20% του, σε μηνιαία βάση υπολογιζόμενου, χρόνου όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων που μεταδίδονται, με μεγάλες πάντα επιπτώσεις σε κρίσιμους τομείς της εθνικής μας ζωής και γενικότερα της πολιτιστικής μας παράδοσης.

ΠΡΕΠΕΙ ακόμη ιδιαίτερα να τονιστεί ότι ουσιαστικά το νέο ξεπούλημα που συντελείται με το νομοσχέδιο της ψηφιακής, "ροκανίζεται" ακόμη περισσότερο η ΕΡΤ, η οποία ουσιαστικά μετατρέπεται σε "μοχλό" εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλοκαναλαρχών.

ΑΛΛΑ και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των αδειών κι εδώ, όπως ρυθμίζονται, το "πάνω χέρι" το έχει βασικά ο κ. υπουργός των ΜΜΕ κι όπως σημειώθηκε και πιο πάνω, όλοι οι διαβόητοι αυτοί βαρόνοι... βολεύονται με τις λύσεις και τις διατάξεις στις οποίες μπορεί να μην έχει βάλει το ονοματάκι τους, αλλά ουσιαστικά "φωτογραφίζονται".

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο "Ρ" πως ο υπουργός Τύπου κ. Δ. Ρέππας καμαρώνει για το νομοσχέδιο, που προωθεί για τη συνδρομητική τηλεόραση. Η κυβέρνηση βρίσκεται όχι μόνο στην πρωτοπορία στο θέμα της ρύθμισης της ψηφιακής. Εχουμε και την"πρωτιά". Να 'μαστε οι προφεσόροι και στις ευρωπαϊκές χώρες, που δεν είχανε την πρεμούρα της κυβέρνησης Σημίτη να ρυθμίσουν "άψε - σβήσε" τα ψηφιακά.

ΟΠΩΣ είπε ο κ. υπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κ. Σιμήτη στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής μαθαίνοντας πως εμείς προχωρήσαμε, γύρεψε να του στείλουμε το νομοσχέδιο, που φυσικά και του εστάλη.

ΦΥΣΙΚΑ όλα τα νομοσχέδια, αλλά ειδικά αυτά, που αναφέρονται στα ΜΜΕ και τους... βαρόνους, χρειάζονται κάποιον που να αποκρυπτογραφεί τις διατάξεις και να τις ερμηνεύει για τα όσα πίσω από κάθε μια υποκρύπτονται ή υπονοούνται.

ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ επίσης, καθώς η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για την ψηφιακή, και η παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ κ. Γ. Κασιμάτη. Αφού ο πρόεδρος που παραιτήθηκε, πολλές φορές είχε διατυπώσει τις απόψεις και επικρίσεις του, τόσο για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το ΕΣΡ όσο και για τη μη συμμετοχή του στο νομοσχέδιο της ψηφιακής.

ΜΕ τα δεδομένα αυτά, αλλά και μια σειρά άλλα, τα οποία είναι "θολά", είναι βαρύτατες οι επιπτώσεις, που διαμορφώνονται σε βάρος της ενημέρωσης και του λαού. Το θέμα της ψηφιακής αποβαίνει επίσης περισσότερο κρίσιμο, καθώς το καθεστώς της "γαλέρας", που έχει επιβληθεί σε βάρος των δημοσιογράφων χειροτερεύει και συνεχώς επεκτείνεται.

ΜΕΡΙΚΑ "καλλωπιστικά" και "ψευδεπίγραφα" σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ξεγελάσουν. Να καμουφλάρουν την αλήθεια πως οι βαρόνοι, οι δικοί μας αλλά και οι ξένοι, παίρνουν την ψηφιακή, ενώ η ΕΡΤ, στη σαρωτική τους καλοκαιριάτικη έφοδο γίνεται ο "μαϊντανός".

ΔΕΝ είναι ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο αυτό που μπήκε καλοκαιριάτικα. Και, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να το περάσει με συνοπτικές διαδικασίες. Και χωρίς ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση.

ΠΟΛΛΟΙ πρέπει να μιλήσουν και πολλοί περισσότεροι πρέπει να παλέψουν για να μην περάσει η ψηφιακή στους "καρχαρίες". Και φυσικά μέσα στους πρώτους, που πρέπει να ξυπνήσουν και να παλέψουν, είναι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Η ΕΡΤ δεν πρέπει να γίνει ο "μαϊντανός". Αυτή πρέπει με την ουσιαστική αναστροφή του νομοσχεδίου να γίνει η κρατική ψηφιακή δορυφορική ραδιοτηλεόραση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ