Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη γειτονιά του φεγγαριού

Κηδεύτηκε χτες η Φλέρυ Νταντωνάκη

Δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι, με τον οποίο μοιράστηκε την ομορφιά των τραγουδιών, αναπαύεται από χτες η Φλέρυ Νταντωνάκη,η ανεπανάληπτη ερμηνεύτρια του έργου του και μία από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού. Η Φλ. Νταντωνάκη (Ελευθερία Παπαδαντωνάκη ήταν το πραγματικό της όνομα), χτυπημένη από τον καρκίνο, έφυγε από τη ζωή στα 61 της χρόνια, τα ξημερώματα του Σαββάτου και η κηδεία της έγινε χτες στην Παιανία, σε στενό κύκλο. Τάφηκε πλάι στον τάφο του πολυαγαπημένου της Μάνου. Η ιδανική ερμηνεύτρια του "Μεγάλου Ερωτικού", αυτή που κατάφερε να φανερώσει το αληθινό πρόσωπο πολλών τραγουδιών του Μ. Χατζιδάκι καταθέτοντας ψυχή και ταλέντο, πέταξε στη γειτονιά του φεγγαριού αθόρυβα, έχοντας επιλέξει να μείνει εδώ και χρόνια μακριά από τα φώτα της σκηνής. Ονειροπόλα, αξιοπρεπής και ευαίσθητη, μα και καταβεβλημένη από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε (υγείας, οικονομικά) τα τελευταία χρόνια, ζούσε απομονωμένη και για πολλούς ξεχασμένη. Ανάμεσα στους τελευταίους, και η πολιτεία, που δε φρόντισε να της συμπαρασταθεί, στα δύσκολα χρόνια, στις δύσκολες μέρες που περνούσε. Η αυθεντικότερη ερμηνεύτρια του Μ. Χατζιδάκι δεν είχε "όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά", που απαιτούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της πολιτείας, ώστε να της χορηγηθεί μια τιμητική σύνταξη. Η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού για το θάνατο της τραγουδίστριας ("ήταν ένα αερικό της μουσικής, η αυθεντικότερη και αισθαντικότερη ερμηνεύτρια της μουσικής του Μ. Χατζιδάκι"), όπως και η απόφασή του να γίνει η κηδεία της με έξοδα του ΥΠΠΟ ήρθε αργά. Εκείνη ήταν πια μακριά, ενώ τα έξοδα της κηδείας τα είχε ήδη αναλάβει ο θετός γιος του Μ. Χατζιδάκι.

"Η Φλέρυ είναι ανεπανάληπτη και όταν δοκιμάζει. Δε σκέφτεται το κοινό. Σκέφτεται τον απόλυτο έλεγχο της φωνής της. Και δίνεται ολόκληρη σε αυτό το κυνήγι της τελειότητας. Για μια ακριβή μουσική που πηγάζει από τα ρεμπέτικα, όσο και από τα δικά μου τραγούδια", έγραφε ο Μ. Χατζιδάκις, για την τραγουδίστρια, με την οποία πρωτοσυναντήθηκε στη Ν. Υόρκη το 1970. Δύο χρόνια αργότερα, η μεγάλη φωνή της θα σφραγίσει τον "Μεγάλο Ερωτικό", ενώ με τον συνθέτη θα συνεχίσει να "συνταξιδεύει" στις "Γειτονιές του φεγγαριού", στον "Κύκλο του CNS - Ο Καπετάν Μιχάλης", στη "Νυχτερινή Δοκιμασία", στο "Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι", στα "Λειτουργικά".

"Ολοι οι Ελληνες τραγουδιστές και τραγουδίστριες αποχαιρετούμε με συντριβή την πολυαγαπημένη μας Φλέρυ Νταντωνάκη", αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Τραγουδιστών "Ερατώ" και της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας. "Ο υψηλός κραδασμός της ασύγκριτης φωνής της κοσμεί την ελληνική δισκογραφία κι αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι. Είναι τιμή για όλους εμάς ν' αποκαλούμεθα συνάδελφοί της. Συλλυπούμεθα βαθιά την οικογένειά της, οι δε φορείς μας βρίσκονται στο πλευρό της μοναχοκόρης της Ζωής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ