Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη της μητέρας μας ΚΥΠΑΡΙΣΣΕΝΙΑΣ ΛΥΚΙΔΟΥ,που πέθανε πριν από 3 χρόνια. Του πατέρα μας ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΛΥΚΙΔΗ, ο οποίος πέθανε το 1944 και του αδελφού μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΥΚΙΔΗ,που συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καπνεργατών Θεσσαλονίκης.

Χρυσούλα και Κυριάκος Τηλεντζίδης

* * *

Σήμερα, 23 Ιούλη, συμπληρώνονται 8 χρόνια από το θάνατο του ΤΖΩΡΤΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ,αγωνιστή της Μέσης Ανατολής.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

* * *

Πέθανε στις 20 Ιούλη 1998 και κηδεύτηκε στο Γ Νεκροταφείο, την επομένη, ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΡΝΕΛΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1921 στην Κέρκυρα. Η δικτατορία του Μεταξά τον βρίσκει μαθητή στο Γυμνάσιο. Η πρωτοπόρα και δραστήρια παρουσία του τον αναδεικνύει αρχηγό της τάξης. Μία ομιλία του στις 25 Μάρτη, σε σχολική γιορτή, γίνεται αφορμή να αποβληθεί από το Γυμνάσιο Κέρκυρας και να κηρυχτεί ανεπιθύμητος για όλα τα Γυμνάσια. Συνεχίζει στο Γυμνάσιο Μοσχάτου, όπου επαναγράφεται.

Με την επιστροφή του στην Κέρκυρα, εντάσσεται στις γραμμές της ΕΠΟΝ και εκλέγεται γραμματέας της. Αρχές του 1944 γίνεται μέλος του ΚΚΕ.

Μετά από λίγους μήνες, τον συλλαμβάνουν και αντί να υπηρετήσει το υπόλοιπο της στρατιωτικής του θητείας, τον κλείνουν στις φυλακές Καλαμάτας. Αρχικά υπηρέτησε στο Ρούπελ. Οι φυλακές Ζέρβα, Τρίπολης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Χαλκιδικής, Βουλιαγμένης, ήταν οι χώροι που τον κράτησαν έγκλειστο από το 1944 ως το Σεπτέμβρη του 1950.

Μετά την αποφυλάκισή του δουλεύει σε διάφορες δουλιές: Στα νταμάρια, σε εργοστάσια και για 7 μήνες ταξιδεύει ως ναυτικός. Η Ασφάλεια, όμως, τον εντοπίζει και μεσολαβεί να τον διώξουν, αφού δεν μπορεί να εξασφαλίσει το "πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων". Ετσι, του αφαιρείται το ναυτικό φυλλάδιο.

Με τη γνωστή απόδραση από τις φυλακές των Βούρλων, συλλαμβάνεται πάλι και ανακρίνεται με πολλά βασανιστήρια. Το 1954 βρίσκει δουλιά ως εργάτης στους σιδηροδρόμους. Και εδώ, όμως, διώκεται επανειλημμένα. Τελικά, με πολλούς αγώνες παραμένει, από όπου και συνταξιοδοτείται.

Ολο αυτό το διάστημα είναι ενταγμένος στην τότε ΕΔΑ και προσφέρει στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κοκκινιάς. Με τη δολοφονία του αγωνιστή Γρ. Λαμπράκη, συλλαμβάνεται πάλι και δέχεται άγριο ξυλοδαρμό.

Με το πραξικόπημα της χούντας, συλλαμβάνεται και για 99 μέρες, δεμένος με αλυσίδες και χαλκάδες, παραμένει στην ΕΣΑ Ρέντη (Σπέντζου).

Οταν υποπτεύονται τον επικείμενο θάνατό του, τον πετούν αναίσθητο στην αυλή του σπιτιού του, και με το φως της ημέρας τον παίρνουν οι συγγενείς του.

Με βαθιά συγκίνηση κατέθετε τον υψηλό βαθμό ήθους, αλληλεγγύης και συντροφικότητας, που διακρίνει τους συντρόφους του και συναγωνιστές. Τον βοηθούν με τρόφιμα, φάρμακα και με γιατρό, και έτσι γλιτώνει από βέβαιο θάνατο.

Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου δεν τον αφήνουν αδιάφορο. Συμμετέχει στην εξέγερση και βοηθά, κουβαλώντας φάρμακα και τρόφιμα.

Το 1980 οργανώνεται στην ΚΟΒ Ρέντη και παραμένει πιστό μέλος, προσφέροντας στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Οι πρόσφατες εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δεν τον κλόνισαν, γιατί πιστεύει στο μαρξισμό - λενινισμό και στο ρόλο του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

* * *

Στη μνήμη των αγαπημένων γονιών μου ΗΛΙΑ και ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΦΑΧΟΥΡΙΔΗ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΕΛΑΣ) και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου Καλαμαριάς, 10.000 δρχ.

Πελαγία Χριστοδουλίδου

* * *

Στις 14 Ιούλη 1998 κηδεύτηκε από τη Μητρόπολη της Μυτιλήνης ο αγωνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ,αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, ο Γιώργος Λεμονίδης από τη Θεσσαλονίκη πρόσφερε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ