Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ιδιωτικοποίηση με στόχο τον "ευρωπαϊκό αμυντικό γίγαντα"

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τη μερική ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας αεροδιαστημικής και άμυνας "Αεροσπασιάλ" ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος απέφυγε τις λεπτομέρειες και άφησε τον άχαρο ρόλο των εξηγήσεων στον υπουργό Οικονομικών, Ντομινίκ Στράους - Καν.

Το 30% - 33% των μετοχών της "Αεροσπασιάλ" περνά στα χέρια της ιδιωτικής εταιρίας Υψηλής Τεχνολογίας και Τηλεπικοινωνιών "Ματρά", σε μια κίνηση που το σύνολο της γαλλικής ηγεσίας προτιμά να χαρακτηρίζει "συγχώνευση" και όχι ιδιωτικοποίηση. Οπως υποστήριξε ο Ντομινίκ Στράους - Καν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, η συγχώνευση αυτή "είναι αναγκαία" και αποτελεί το πρώτο βήμα "στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού κολοσσού, ο οποίος θα είναι σε θέση να αγωνιστεί την αμερικανική αμυντική βιομηχανία". Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η παραχώρηση μεριδίου των μετοχών της κρατικής "Αεροσπασιάλ" στον ιδιοκτήτη της "Ματρά", Λαγκαρντέρ, "είναι το τίμημα, που πρέπει να πληρώσουμε για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε έναν ευρωπαϊκό αμυντικό γίγαντα". Ο Ντομινίκ Στράους - Καν, όπως και όλοι οι υπόλοιποι Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, απέφυγαν, φυσικά, να διευκρινίσουν ποια θα είναι η τύχη των, περίπου, 56.000 εργαζομένων στην "Αεροσπασιάλ" και αν προβλέπεται μείωση του προσωπικού ή αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος.

Η ιδιωτικοποίηση της "Αεροσπασιάλ" δεν είναι το τελευταίο βήμα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στον τομέα της αεροδιαστημικής, καθώς ο επόμενος στόχος είναι η συγχώνευση του νεοσυσταθέντος ομίλου "Αεροσπασιάλ - Ματρά" με τη γερμανική εταιρία "Ντάζα" και τη βρετανική "Μπρίτις Αεροσπέις". Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, η ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου θα οδηγήσει στη σύσταση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού αεροδιαστημικού ομίλου αμυντικής βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη. Αλλωστε, ήδη, η αγορά μετοχών της "Αεροσπασιάλ" από τη "Ματρά" θέτει τον νέο όμιλο στην 4η θέση παγκοσμίως, με ετήσια έσοδα υψηλότερα των 80 δισεκατομμυρίων φράγκων.

Την αισιόδοξη διάθεση της γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης σκιάζουν οι προειδοποιήσεις του εκπροσώπου της γερμανικής εταιρίας "Ντάζα", Κριστιάν Ποπ, ο οποίος κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να πουλήσει το σύνολο των μετοχών που κρατά, ακόμη, στα χέρια της, υποστηρίζοντας ότι "μια εταιρία με ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν μπορεί να έχει κρατική συμμετοχή". Με ανακοίνωσή της, η Βρετανική "Μπρίτις Αεροσπέις" χαρακτηρίζει, απλώς, ενθαρρυντικό βήμα τη συγχώνευση της "Αεροσπασιάλ" με τη "Ματρά" εκφράζοντας, σαφώς, την επιφυλακτικότητά της, καθώς η σημαντική παρουσία του γαλλικού κράτους στα σχέδια σύστασης ενός ευρωπαϊκού αμυντικού κολοσσού δε φαίνεται να ευχαριστεί τους υποψήφιους εταίρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ