Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχείο εικόνων και "Κινηματογραφιστής"

Μέλη του δικτύου με την ονομασία "Archimedia" αποτελούν πλέον η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών,γεγονός που επικυρώθηκε στη συνεδρίαση του δικτύου στις 7/7 στην Μπολώνια της Ιταλίας, όπου τα δύο ιδρύματα εκπροσωπήθηκαν από την αναπληρώτρια καθηγήτρια και μέλος του ΔΣ της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού.

Το δίκτυο Archimedia περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά αρχεία του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων, όπως την Ταινιοθήκη της Γαλλίας, του Βελγίου, το NFTA της Αγγλίας και πανεπιστημιακά τμήματα των πανεπιστημίων του Παρισιού ΙΙ, του Ούντινε, της Πάντοβα, του Αμστερνταμ, της Ουτρέχτης κ.ά. Το δίκτυο προσφέρει αφενός μια αρχική κατάρτιση για την οργάνωση, εκμετάλλευση και χρήση του αρχειακού υλικού και τη λειτουργία των ευρωπαϊκών Αρχείων. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια συνεχούς κατάρτισης, που για τη χρονιά 1998-99 περιλαμβάνουν 4 εκδηλώσεις με θέματα, όπωςεπίδραση της λογοκρισίας στην κινηματογραφική παραγωγή, χρήση και εκμετάλλευση σπαραγμάτων ταινιών, σχέσεις μεταξύ Ιστορίας και Κινηματογράφου, διαχείριση της φιλμικής κληρονομιάς σε φεστιβάλ και τηλεόραση.

Η Ταινιοθήκη και το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα απευθύνουν πρόσκληση ενδιαφέροντος σε Ελληνες φοιτητές των Τμημάτων Επικοινωνίας ή Κινηματογραφικών Σχολών που έχουν ολοκληρώσει 3 έτη σπουδών και ενδιαφέρονται για το εισαγωγικό μέρος της κατάρτισης, με 6 μαθήματα για τη διαχείριση των αρχείων.Από πλευράς Ταινιοθήκης και Πανεπιστημίου έχει συζητηθεί η συμμετοχή τους με εισηγητές σε κάποιες θεματικές της συνεχούς κατάρτισης,ενώ έχει προγραμματιστεί η προσφορά πρακτικής άσκησης για έναν αριθμό ξένων φοιτητών στις εγκαταστάσεις αποκατάστασης και καταλογογράφησης της Ταινιοθήκης.

  • Κυκλοφόρησε το 4ο τεύχος (Ιούλη - Αυγούστου) του περιοδικού "Κινηματογραφιστής".Οι γυναικείοι μύθοι, οι "θεές" του σινεμά και μια αναφορά στους σκηνοθέτες - ηθοποιούς (Γούντι Αλεν, Ορσον Γουέλς, Κλιντ Ιστγουντ) απαρτίζουν ένα αφιέρωμα για τους ηθοποιούς στον κινηματογράφο. Η ύλη του περιοδικού περιλαμβάνει επίσης: συνέντευξη του Ανδρέα Σινάνου, διευθυντή φωτογραφίας - μαζί με τον Γιώργο Αρβανίτη - στην τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο κινηματογράφος στην τηλεόραση, το θέμα της συζήτησης τριών κινηματογραφικών κριτικών (Γ. Τζιώτζιος, Δ. Κολιοδήμος, Α. Τύρος). Ο μαέστρος ως σκηνοθέτης, συνέντευξη με τον Μπλέιν Ράινιγκερ των "Tuxedo Moon". Αναφορές στα κινηματογραφικά επίκαιρα, στις σχέσεις βίντεο - κινηματογράφου, στο κινηματογραφικό φεστιβάλ "Σαντάνς '98", στον ήχο των κινηματογραφικών αιθουσών κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ