Σάββατο 25 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή των λαϊκών δυνάμεων

Αποσπάσματα από την ομιλία στη Ν. Ιωνία Βόλου

"Σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να δοθεί μια ενωτική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική και σε όσους τη στηρίζουν". Αυτό υπογράμμισε ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση, που διοργάνωσε προχτές η ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος, με θέμα: "Οι θέσεις του ΚΚΕ στις επερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές".

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του Ορ. Κολοζώφ. Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην ΤΑ, σημείωσε:

Η κυβέρνηση αυτή την περίοδο κάνει μια σημαντική προσπάθεια να εναρμονίσει τις διοικητικές δομές της χώρας μας στις επιλογές της ΕΕ. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική για τα μονοπώλια ανασυγκρότηση του αστικού κράτους στις δομές που διαμορφώνει η ΕΕ.

Την προσπάθεια αυτή την έχουν πολυδιαφημίσει και την έχουν προβάλει σαν εκσυγχρονισμό και αποκέντρωση. Η αλήθεια είναι πως προσπαθούν, όχι να προωθήσουν την αποκέντρωση, αλλά να συγκροτήσουν διοικητικούς μηχανισμούς για την καλύτερη εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι γνωστό πως η ΤΑ είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον Ελληνα πολίτη, πιο κοντά, δίπλα στον ελληνικό λαό.

Εχει μια αγωνιστική παράδοση δράσης για την επίλυση άμεσων λαϊκών προβλημάτων, μία παράδοση διεκδικητικών αγώνων.

Στην ΤΑ υπάρχουν ακόμα και σήμερα σημαντικοί πυρήνες πάλης ενάντια στα ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα.

Μια ΤΑ, που έχει, διατηρεί και ενισχύει αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρείται επικίνδυνη για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, γιατί θα είναι σε θέση να συμμετέχει στους αγώνες για την παραγωγική, την οικονομική, την πολιτιστική και την κοινωνική ανάπτυξη και αυτό δεν το θέλουν. Μια τέτοια ΤΑ θα βρίσκεται στις πρώτες γραμμές του λαού μας για ειρήνη και κοινωνική πρόοδο.Αυτό σήμερα θέλουν να το αλλάξουν, τόσο η ΕΕ, όσο και η κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, θέλουν να μετατρέψουν την ΤΑ σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Με τις αλλαγές που προωθούνται, θα ανοίξει ένας νέος κύκλος φορολογίας των πολιτών, που δε θα την επιβάλει το κράτος, αλλά ο νομάρχης, ο δήμαρχος. Μια σειρά κοινωνικών λειτουργιών, όπως καθαριότητα, πολιτισμός αθλητισμός, κοινωνικές υπηρεσίες θα προωθούνται με ανταποδοτικά τέλη ή θα εκχωρούνται στους ιδιώτες.

Ετσι, έχουν ανάγκη να αλλάξουν τη δομή της Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας μεγαλύτερες ενότητες διοικητικές, που θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών της ΕΕ.

Με τη μέθοδο του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη βοήθεια του ΣΥΝ, τη νέα δομή με την ψήφιση του νόμου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

Μεγάλη πολιτική σημασία

Σε λίγο, με τη νέα δομή και περιεχόμενο που δίνει στην ΤΑ ο νόμος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ θα γίνουν οι εκλογές.

Σήμερα, εκείνο που έχει σημασία για τον τόπο μας είναι να ασκηθεί μια πολιτική, που να αντιστρατεύεται την προσπάθεια των μονοπωλίων, που να κατοχυρώνει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, που να την υπερασπίζεται από την επιθετικότητα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών.

Οι εκλογές αυτές αποκτούν γι' αυτό μεγάλη πολιτική σημασία.

Φυσικά, οι εκλογές για την ΤΑ δεν είναι ίδιες με τις πολιτικές, όμως στις σημερινές συνθήκες το κριτήριο της ψήφου με το οποίο θα ψηφίσουν οι Ελληνες πολίτες προσεγγίζει εκείνο των πολιτικών εκλογών. Σήμερα με αυτές τις εκλογές δεν πάμε να εκλέξουμε νομάρχη και δήμαρχο, που θα ασχοληθεί με τα τοπικά προβλήματα, αλλά θα εκλέξουμε άρχοντες της ΤΑ, που θα εφαρμόσουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, συμβάλλοντας στην υποταγή στις διαταγές της ΕΕ ή θα εκλέξουμε τοπικούς άρχοντες, που θα αντισταθούν και θα παλέψουν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολιτών τους, που μαζί με τους δημότες τους θα παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σήμερα εκείνο που έχει σημασία για τον τόπο μας είναι να ασκηθεί μια πολιτική, που να αντιστρατεύεται την προσπάθεια των μονοπωλίων, που να κατοχυρώνει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, που να την υπερασπίζεται από την επιθετικότητα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών.

Οπως είπα και προηγούμενα, με την αναδιοργάνωση της ΤΑ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ και των πολυεθνικών, δημιουργείται ένα ακόμη εργαλείο, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Η διασύνδεση του δήμου, της νομαρχίας με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ πιο άμεση από ό,τι στο παρελθόν, καθώς στο όνομα της αποκέντρωσης η ΕΕ θα παρεμβαίνει άμεσα με εργαλείο τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα, και ένα μέρος του ρουσφετολογικού μηχανισμού μετακινείται προς την ΤΑ.

Να, γιατί ο πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης, σε πρώτο πρόσωπο βγήκε και έδωσε το στίγμα των εκλογών, λέγοντας ότι πρέπει να αποτελέσουν δημοψήφισμα έγκρισης της κυβερνητικής πολιτικής. Και φυσικά δεν έκανε καθόλου λάθος, όπως ορισμένοι υποστήριξαν από την κυβερνητική παράταξη.

Με αυτή τη θέση, αναγνώρισης του πολιτικού χαρακτήρα των εκλογών, προσπαθεί να εκφοβίσει τον ελληνικό λαό ότι αν χάσει τις εκλογές θα σταματήσει η πορεία ένταξης στην ΟΝΕ και στο ΕΥΡΩ, να εκβιάσει τα στελέχη του, όσα τον αντιπολιτεύονται εσωκομματικά, ότι μπορούν να βρεθούν εκτός της λίστας στις επόμενες εκλογές, αν συνεχίσουν να αμφισβητούν τη σημερινή ηγεσία, δεδομένου, άλλωστε, ότι οι "διαφωνούντες" συμφωνούν με τον βασικό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Ακόμα, με αυτή τη θέση επιδιώκει να αναβιώσει τον κομματικό πατριωτισμό, χρεώνοντας στα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που αντιδρούν, την τυχούσα αποτυχία στις εκλογές, η οποία αποτυχία θα είχε σαν συνέπεια την απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Λαϊκή εμπειρία

Ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια από τις τελευταίες εκλογές έχει συσσωρεύσει αρκετή πείρα. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει καταλάβει πως οι υποσχέσεις ότι θα ζούμε καλύτερα, αν ενταχτούμε στην ΕΟΚ όπου θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια και αργότερα στην ΕΕ, μέσω του Μάαστριχτ, όπου θα γινόμασταν Ευρωπαίοι και θα μετρούσε τάχατες περισσότερο η χώρα μας, η Ελλάδα, ήταν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ενιωσε στο πετσί του τις συνέπειες από την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και την ατέλειωτη λιτότητα. Σήμερα βλέπει με μεγάλη επιφύλαξη την ένταξη στην ΟΝΕ και στο ΕΥΡΩ. Βλέπει πως η φτώχεια αυξάνει γρήγορα, όπως γρήγορα αυξάνει και η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ανασφάλεια, ενώ από την άλλη μεριά αυξάνει προκλητικά ο πλούτος. Αυτά τα χρόνια στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Ολα αυτά κάνουν το λαό μας να προβληματίζεται.

Αυτός είναι ο και λόγος, που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται η εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των μελών και των μεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι και δέχονται την πίεση από τη δυσαρέσκεια του κόσμου.

Αυτός είναι και ο λόγος, που η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, μετά τη χρεοκοπία του δήθεν κοινωνικού διαλόγου, προσπαθεί στις δημοτικές εκλογές να προωθήσει συνεργασίες με το ΣΥΝ, από τη μια μεριά, και έμμεσα με το ΔΗΚΚΙ διά μέσου των λεγόμενων ανταρτών του ΠΑΣΟΚ.

Σ' αυτές τις εκλογές παίζεται ένα πολύπλοκο παιγνίδι, για να παγιδευτεί ο κόσμος που έχει αποστασιοποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική και η ψήφος του να χρησιμοποιηθεί ξανά για τη στήριξη αυτής της πολιτικής.

Τακτική παραπλάνησης

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τη ΝΔ, η οποία προσπαθεί να προβάλει τις δημοτικές εκλογές σαν πρόκριμα για τις εθνικές. Ενώ συμφωνεί με την πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση Σημίτη, δημαγωγεί με στόχο να έρθει αυτή στην κυβέρνηση και να διαχειριστεί αυτή την ίδια πολιτική των πολυεθνικών και της ΕΕ.

Ο ΣΥΝ βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση. Από τη μια, προσπαθεί να αποσπάσει ψήφους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας τους τόνους απέναντί του, από την άλλη, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "δυσφημεί με την πολιτική της την καλή ΟΝΕ".

Ο ΣΥΝ προσπαθεί να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους του. Η ηγεσία του μπροστά στις δημοτικές εκλογές προβάλλει ως στόχο την "ήττα" της "κυβερνητικής πολιτικής".

Την ίδια στιγμή, διαπραγματεύεται και κλείνει συμφωνίες με το ΠΑΣΟΚ σε 17 νομούς και σε 20 δήμους - πρωτεύουσες νομών, μέσα στις οποίες είναι και η Αθήνα.

Αλλά ποια πολιτική θέλει να ηττηθεί σ' αυτές τις εκλογές, όταν στο Δήμο της Αθήνας, όπου η μάχη είναι κατ' εξοχήν πολιτική, κατεβαίνει μαζί με το ΠΑΣΟΚ;

Και, φυσικά, γεννιέται το ερώτημα, στ' αλήθεια το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει μαζί με τον ΣΥΝ στην Αθήνα με την Δαμανάκη για να ηττηθεί η πολιτική του, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΝ; Μήπως τελικά το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κατέβει με τον ΣΥΝ για να ηττηθεί η πολιτική του; Κάθε άλλο.

Γιατί, άλλωστε, η συνεργασία του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής;

Πρόκειται για συνειδητή εξαπάτηση των ψηφοφόρων και ως προς τις προθέσεις του ΣΥΝ και ως προς τους στόχους.

Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, επιδιώκει να επικυρωθεί η πολιτική του, εξασφαλίζοντας νίκη στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές όπου κατεβαίνει με τον ΣΥΝ.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η τακτική του ΣΥΝ στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και αυτό πρέπει να το αξιολογήσουν οι ψηφοφόροι του.

Ας δούμε, όμως, και την τακτική του ΔΗΚΚΙ σ' αυτές τις δημοτικές εκλογές. Είναι γνωστό πως το ΔΗΚΚΙ διακηρύσσει ότι κάνει διμέτωπο απέναντι στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στις θέσεις όμως που το ΔΗΚΚΙ δίνει στη δημοσιότητα για τις δημοτικές εκλογές, εκτιμά το θεσμικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ για την ΤΑ σαν θετικό.

Παράλληλα, δίνει βάρος στη στήριξη σ' αυτές τις εκλογές στους λεγόμενους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ, όπως του κ. Μπέη στην Αθήνα, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία δηλώνουν πως δε διαφωνούν με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά διαφωνούν με την επιλογή του υποψηφίου, όπως ο κ. Μπέης διαφώνησε με την επιλογή της κας Δαμανάκη. Είναι φανερό πως όσοι από τους αντάρτες εκλεγούν θα εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική.

Αυτή η τακτική του ΔΗΚΚΙ πάει προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της δυσαρέσκειας του λαού μας, μην αφήνοντας τους σημερινούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πάνε εκτός του ΠΑΣΟΚικού χώρου, να μη μετακινηθούν προς μια πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση, δίνοντας την ψήφο τους σε υποψηφίους που αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα να τους εμποδίσουν να μετακινηθούν προς το ΚΚΕ.

Ο τελικός στόχος αυτής της πολιτικής, ενώ εμφανίζεται να είναι το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα είναι οι πραγματικοί αγωνιστές, οι πραγματικοί αντίπαλοι της αντιλαϊκής πολιτικής, οι αγωνιστές υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες και προπαντός οι κομμουνιστές.

Κουράγιο και ελπίδα στο λαό

Προϋπόθεση για να καρποφορήσουν οι αγώνες και να δημιουργηθούν συνθήκες αντιστροφής της κατάστασης, είναι η αποφασιστική ενίσχυση των ενωτικών συνδυασμών που στηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Σ' αυτές τις εκλογές, πρέπει να δοθεί μια ενωτική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική και σε όσους τη στηρίζουν. Σήμερα, μας δίνεται μια ευκαιρία για να εκφράσουμε μέσα από ενωτικά και αγωνιστικά ψηφοδέλτια την αντίστασή μας στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθούν, και μέσα από την ΤΑ, η ΕΕ και τα μονοπώλια.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο, χρειάζεται όλοι να βάλουμε πλάτη, με αποφασιστικότητα να πάρουμε μέρος στους αγώνες του λαού μας, από τους πιο μικρούς στους πιο μεγάλους, από την αντιμετώπιση των μικρών προβλημάτων της γειτονιάς μέχρι τα πιο σύνθετα της υγείας, της παιδείας, της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης της χώρας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης στην περιοχή μας και στον κόσμο. Εμπρός, σύντροφοι, στη δουλιά, δώστε κουράγιο, ελπίδα στο λαό μας, μην κάνετε πίσω, η δύναμη βρίσκεται εδώ κάτω, στα σπλάχνα της φτωχολογιάς, στα σπλάχνα των εργαζομένων. Σε μάς πέφτει το καθήκον να τον βοηθήσουμε να οργανωθεί, να απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα από την αδικία και την εκμετάλλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ