Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταδικάστηκε ο Α. Μπιρντάλ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ποια "ανθρώπινα δικαιώματα" και κουραφέξαλα... η είδηση εξ Αγκύρας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: ο πρόεδρος της Τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ακίν Μπιρντάλ, κρίθηκε ένοχος για "πρόκληση μίσους" και καταδικάστηκε σε ενός έτους κάθειρξη. (Οσο για εκείνους που αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν πριν δυο μήνες, ακόμη τους ψάχνουν...).

Η απόφαση θα τύχει - και δεύτερης - έφεσης, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Μπιρντάλ, Χουσνού Οντούλ. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου είναι αποτέλεσμα της επανάληψης της δίκης, μετά την πρώτη έφεση.

Ο Μπιρντάλ κρίθηκε ένοχος του κατηγορητηρίου για πρόκληση μίσους σε ομιλία με την οποία απηύθυνε έκκληση για ειρηνικό τέλος στο Κουρδικό ζήτημα - που αποτελεί "ταμπού" για την Τουρκία.

Κατά τα λοιπά, η ειδησεογραφία όσον αφορά την Τουρκία επικεντρωνόταν χθες στη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή, περί τα τέλη της βδομάδας, για την περιλάλητη ημερομηνία των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι "την Πέμπτη, πριν κλείσει το Κοινοβούλιο για τις θερινές διακοπές, θα τεθεί το θέμα προς έγκριση". Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Γιλμάζ έχει ζητήσει από το Κοινοβούλιο την έγκριση πρότασης για διεξαγωγή εκλογών στις 25 Απρίλη του 1999, 20 μήνες νωρίτερα από την εκπνοή της θητείας της παρούσης Βουλής. Θα τεθεί επίσης προς ψήφιση και πρόταση των Ισλαμιστών για διεξαγωγή εκλογών τον Νοέμβρη του 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ