Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αδιαλλαξία άκρως επικίνδυνη

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή για την ασυδοσία, που επικρατεί στις πορθμιακές γραμμές, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια πληρωμάτων και επιβατών

"Ακρως επικίνδυνη" για την ασφάλεια των πληρωμάτων και των επιβατών, που ταξιδεύουν στα επιβατηγά πλοία των πορθμιακών γραμμών της χώρας χαρακτηρίζεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα,Αποστόλη Τασούλα και Σταύρο Παναγιώτου,η αδιαλλαξία που επιδεικνύει το υπουργείοΕμπορικής Ναυτιλίας να λάβει άμεσα τα ενδεδειγμένα, από τους ναυτεργάτες μέτρα, για να αντιμετωπίσει την ασύδοτη δράση των πλοιοκτητών.

Από τους τρεις βουλευτές επισημαίνεται επιγραμματικά ότι στις πορθμιακές γραμμές, παραβιάζονται κατάφωρα από τους εφοπλιστές - με την ανοχή του ΥΕΝ και των Λιμενικών Αρχών - οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ωράριο έχει επιμηκυνθεί επικίνδυνα, έχει συρρικνωθεί ο χρόνος που απαιτείται για τη φορτοεκφόρτωση, οι οργανικές συνθέσεις δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων, ειδικότητες ναυτεργατών έχουν επιφορτιστεί με επιπρόσθετα καθήκοντα, χωρίς αμοιβή, ενώ διαστάσεις έχει πάρει και η "μαύρη εργασία". Σημειώνεται, επίσης: "Οι αποφάσεις του ΥΕΝ για τον καθορισμό των δρομολογίων στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα δε λαμβάνουν υπόψη το χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι - προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγια, που καθόρισε το υπουργείο - να εργάζονται 17 ώρες το 24ωρο παραβιάζοντας έτσι κάθε νομιμότητα".

Οι βουλευτές ως παράδειγμα αναφέρουν τα πλοία ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ και ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, όπου οι ναυτεργάτες δουλεύουν 17 ώρες το 24ωρο και το πλοίο ΘΕΟΛΟΓΟΣ, το οποίο εκτελεί ακτοπλοϊκή γραμμή χωρίς να εφαρμόζει την ανάλογη συλλογική σύμβαση και σύνθεση. Επιπλέον, το πλήρωμά του απασχολείται καθημερινά 15 ώρες.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι, από πρόσφατη περιοδεία των συνδικαλιστικών φορέων των ναυτεργατών διαπιστώθηκε πως έχουν προσλάβει διαστάσεις σκανδάλου οι συστηματικές, αντιδημοκρατικές και παράνομες παρεμβάσεις των Λιμενικών Αρχών σε βάρος των τοπικών Σωματείων, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. "Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες - συνεχίζουν - εντάσσονται στα γενικότερα πλαίσια του αυταρχισμού της κυβερνητικής πολιτικής". Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ποια μέτρα θα παρθούν και πότε: "Για τη συμμόρφωση των υπευθύνων των Λιμενικών Αρχών και την πάταξη κάθε συνδικαλιστικής ενέργειας. Για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, την ακύρωση της εξοντωτικής πρακτικής των εφοπλιστών και του ΥΕΝ στον τομέα των δρομολογίων και του ωραρίου. Για την ασφαλή εκφόρτωση των πλοίων. Για την ικανοποίηση των δίκαιων ναυτεργατικών αιτημάτων, την τήρηση της οργανικής σύνθεσης των πλοίων, καθώς και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφάλεια των ναυτεργατών, των επιβατών και γενικότερα της ναυσιπλοϊας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ