Πέμπτη 13 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΕΙΧΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Η νύχτα της μεγάλης εκκαθάρισης, το πρωτοφανές πογκρόμ σε βάρος κομμουνιστών, αριστερών και προοδευτικών πολιτών, μπροστά στο οποίο ωχριούσαν τα γερμανικά μπλόκα, δεν τελείωσε την 9η Ιουλίου του 1947. Αντίθετα, συνεχίστηκε αμείωτο σ' όλη την Ελλάδα, για πολλές μέρες ακόμα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν - σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς που γράφτηκαν στον Τύπο της εποχής - 15.000 άτομα, 7.000 σε Αθήνα - Πειραιά και 8.000 στις επαρχιακές πόλεις.

Οπως ήταν φυσικό, κανένας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν πίστεψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μάξιμου, ότι επρόκειτο για έκτακτα μέτρα προς αντιμετώπιση επικείμενης κομμουνιστικής ανταρσίας. Ετσι οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές. Ο Ηλίας Τσιριμώκος έκανε λόγο για μοναρχοφασισμό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τη συνέχιση του Εμφυλίου. Ο Ι. Σοφιανόπουλος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί κομμουνιστικής συνωμοσίας, χαρακτηρίζοντάς τους ανόητους και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη όλων των κομμάτων. Μόνο ο Γ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε του φασιστικού πογκρόμ, σημειώνοντας ότι "η ελληνική κυβέρνησις εματαίωσε την κομμουνιστική επανάσταση", αφού "ως την παραμονή της ανταρσίας επιδίωξε να εξεύρη μία ειρηνική λύση". Και ο "Ριζοσπάστης" τού απάντησε, φιλοξενώντας τις δηλώσεις του υπό τον τίτλο "ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ...".

Τα φασιστικά μέτρα καταδίκασε και ο ξένος Τύπος. Η μεγαλύτερη αγγλική εφημερίδα "ΤΑΪΜΣ" έγραψαν ότι "σκοπός της κυβερνητικής ενέργειας ήταν να τσακίσει κάθε αντιπολίτευση του αριστερού συνασπισμού, που εκπροσωπεί το ΕΑΜ". Το "Νταίηλυ Γουώρκερ" κατήγγειλε Αγγλους και Αμερικανούς που ενέκριναν"την άγρια επίθεση κατά των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων και των συνδικαλιστών". Παρόμοιες καταγγελίες είχαν και οι γαλλικές εφημερίδες, ενώ οι αμερικάνικες σημείωσαν πως η κυβέρνηση Μάξιμου "δε θέλει την εσωτερική ομαλότητα, γιατί δεν μπορεί να επιζήσει μετά την ειρήνευση της χώρας". (Για τις αντιδράσεις Ελλήνων πολιτικών και του ξένου Τύπου βλέπε: "Ρ" 12 Ιουλίου 1947).

Οπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, είναι αδύνατο να αναδημοσιεύσουμε στο σύνολό τους - και όπως φιλοξενήθηκαν στα φύλλα του "Ρ" της εποχής - τις αντιδράσεις που υπήρξαν κατά των φασιστικών πογκρόμ. Σε μια προσπάθεια, όμως, να ολοκληρώσουσε, όσο είναι δυνατόν, την εικόνα για του τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις σκληρές και δύσκολες μέρες του Ιουλίου στην Ελλάδα, θα αναδημοσιεύσουμε εκτενή αποσπάσματα από τα ρεπορτάζ δύο φύλλων του "Ρ". Στο ένα, της Παρασκευής 11 Ιουλίου 1947, φιλοξενείται πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο: "ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΧΘΕΣ". Επίσης, στις εσωτερικές σελίδες υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ από τα πογκρόμ που έλαβαν χώρα στην Επαρχία. Το άλλο, της Τρίτης 15 Ιουλίου 1947 έχει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο "ΑΛΛΕΣ 2.500 ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ". Στο ρεπορτάζ αυτό που επεκτείνεται και στις εσωτερικές σελίδες δίνονται στοιχεία για την επαρχία και γίνεται ένας απολογισμός των συλλήψεων από τις 9 Ιουλίου τόσο για το κέντρο όσο και για την περιφέρεια της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ