Πέμπτη 13 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοίγει ο δρόμος σε ιδιώτες

Στο θέμα της διακοπής των έργων στη Ροτόντα αναφέρονται με Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές τονίζουν: "Η εξέλιξη αυτή φανερώνει τη σοβαρότητα των πανηγυρικών εξαγγελιών της κυβέρνησης μόλις τον περασμένο Μάρτη, για τα προγράμματα τα οποία υποτίθεται ότι θα υλοποιούσαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Τώρα, ένα ένα τα προγράμματα αυτά οδηγούνται σε ματαίωση.Αρχή γίνεται με τη Ροτόντα και ακολουθούν μία σειρά άλλων, τα οποία ενώ είχαν ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν μέχρι τέλους '99 οι εργαζόμενοι (έκτακτοι, ωρομίσθιοι κ.ά.) σ' αυτά πληροφορήθηκαν ότι θα έχουν εργασία μέχρι το τέλος του 1998. Γίνεται λόγος για την αναστήλωση των μνημείων Επταπυργίου, Αχειροποιήτου, Αγ. Σοφίας, Ρωμαϊκής Αγοράς, ανακτορικού συγκροτήματος Γαλερίου, Καμάρας, την κατασκευή Μουσείου Υδρευσης κ. ά."

"Οι εξελίξεις αυτές είναι εξαιρετικά αρνητικές τόσο για τα ίδια τα μνημεία, όσο και τους εργαζόμενους στα έργα αναστήλωσης και συντήρησής τους. Από την άλλη η υποχρηματοδότηση ή και διακοπή της χρηματοδότησης από το δημόσιο, ανοίγει το δρόμο για τους κάθε λογής σπόνσορες,οι οποίοι αν αναλάβουν τη χρηματοδότηση των σχετικών εργασιών θα το κάνουν με το "αζημίωτο" (λ. χ. αναλαμβάνοντας τη διαχείριση και την κερδοσκοπική "αξιοποίηση" των μνημείων)".

Ο βουλευτές ρωτούν: "Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε: να δοθούν άμεσα λύσεις εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη, έγκαιρη και επαρκή χρηματοδότηση των αρχαιολογικών εργασιών και τη συνεχή εργασία των εργαζομένων σε αυτές, να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των εργασιών στη Ροτόντα, να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων και να κατοχυρωθεί σαν Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, παραμένοντας 100% στο Δημόσιο;"

Ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού, με ανακοίνωση που αναφέρεται στη λήξη των συμβάσεων το τέλος του 1998, δηλώνει ότι "οι ανανεώσεις των συμβάσεων για το '99 θα πραγματοποιηθούν με βάση τις πιστώσεις γι' αυτό το έτος". Αρα είναι αβέβαιη η ανανέωση. Και καταλήγει ότι "οι εργαζόμενοι θα αποδεχτούν τα παραπάνω".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ