Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Υπέγραψαν το σκάνδαλο των ελικοπτέρων

Υπογράφτηκε, παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί στην αρμόδια Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και την αντίθετη άποψη που είχαν διατυπώσει οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Γαλλικής Εταιρίας Eurocopter για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης.

Το ύψος της συνολικής τιμής της προμήθειας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, έφτασε περίπου τα 18 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα ελικόπτερα θα κατασκευαστούν στη Γαλλία και η παραλαβή των δύο πρώτων ελικοπτέρων από το Λιμενικό Σώμα θα γίνει σε 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, το τρίτο θα παραδοθεί σε 18 και το τελευταίο σε 19 μήνες.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης της προμήθειας σημείωσε ότι εφαρμόστηκε πιστά η ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία, τηρήθηκαν διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, διευκρινίστηκαν και αποσαφηνίστηκαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εκκρεμή νομικά θέματα, αντιμετωπίστηκαν στα πλαίσια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές των εταιριών και τέλος εγκρίθηκε στο σύνολό του το σχέδιο της σύμβασης αυτής από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας, με τη σειρά τους, μίλησαν κυρίως για τον εξοπλισμό των ελικοπτέρων και τις δυνατότητες λειτουργίας τους.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης στο ΥΕΝ παρέστησαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΕΝ Θ. Τσουροπλής,η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι της Γαλλικής εταιρίας, με επικεφαλής τον Διευθυντή πωλήσεων Werner Wels και τον γενικό Διευθυντή της εταιρίας Harache Filippe και άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο Μάη ο πρόεδρος του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε διατάξει, μετά από σχετική προσφυγή για ασφαλιστικά μέτρα, το πάγωμα κάθε διαδικασίας για την προμήθεια των ελικοπτέρων του ΥΕΝ, ενώ με την ίδια προσφυγή είχε ζητηθεί να ακυρωθεί και ο αντίστοιχος διαγωνισμός προμήθειας ελικοπτέρων από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Παρά την όποια εξέλιξη τα ερωτήματα εξακολουθούν και παραμένουν στο ακέραιο, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της ηΔιακομματική Επιτροπή - και τα οποία η κυβέρνηση και το ΥΕΝ περιφρόνησαν με τον πλέον προκλητικό τρόπο - επιλέχθηκε η εταιρία "Eurocopter", τη στιγμή που απορρίφθηκε χωρίς καν να εξεταστεί πρόταση άλλης εταιρίας που δεσμευόταν να παραδώσει μέσα σε 9 μήνες έξι ελικόπτερα, "μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα" και με αντίτιμο μόνο 10,5 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ