Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενας ξεχασμένος Κολόμβος

Μια ακόμα Κυριακή του Αυγούστου, μια ακόμη ζεστή βραδιά, με τα αστέρια να νανουρίζουν τη μικρή νεαρή σελήνη, που μετράει τη δεύτερη νύχτα της. Οι περισσότεροι φίλοι απουσιάζουν, σε κάποιο νησί διασκεδάζουν και ελπίζουμε πως, ίσως, κάνουν κάτι εξαιρετικό, κάτι διαφορετικό, το φανταστικό απόόσα μέχρι τώρα έχουν κάνει. Ε, λοιπόν, κι εμείς που μείναμε να φυλάμε την καμένη γη, να ταϊζουμε τα περιστέρια, να βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από τις "ανάρμοστες σχέσεις", σχεδιάζουμε να κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Μια μουσική απόλαυση.

Μια μοναδική ευκαιρία παρουσιάζεται για εκείνους που αγαπούν το λυρικό τραγούδι, μια ευκαιρία να ξανακούσουν ή να ακούσουν για πρώτη φορά μια Οπερα ξεχασμένη από χρόνια. Μια όπερα, που αγαπήθηκε, αλλά λησμονήθηκε, συμβαίνουν αυτά τα παράξενα - μια όπερα, που, μάλλον, οι περισσότεροι από μας αγνοούν εντελώς, και δεν είχαν την τύχη να δουν ή να ακούσουν ποτέ.

Από την εκπομπή "Οπερα στο Τρίτο",που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κυριάκος Λουκάκος,μπορούμε σήμερα στις 21.00 (από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, εννοείται) να απολαύσουμε τη δημιουργία του βαρόνου Αλμπέρτο Φρανκέτι (1860 - 1942): "Χριστόφορος Κολόμβος".Σε λιμπρέτο του διάσημου λιμπρετίστα Λουίτζι Ιλκα και με την επιδοκιμασία του μεγάλου συνθέτη, του σημαντικότερου ίσως, Τζιουζέπε Βέρντι, ο Χριστόφορος Κολόμβος του Φρανκέτι αγαπήθηκε από όλους τους Ιταλούς και προτιμήθηκε από τους μεγάλους βαρύτονους των αρχών του αιώνα. Η ηχογράφηση που μεταδίδεται σήμερα από την εκπομπή του Τρίτου, αποτελεί ίσως τον απόηχο της συναυλιακής απόδοσης του έργου, που ανέβηκε στην Οπερα της Φραγκφούρτης το Μάη του 1991, με πρωτοβουλία του μεγάλου Ιταλού βαρύτονου Ρενάτο Μπρουσόν,ο οποίος ερμηνεύει και τον ομώνυμο ρόλο. Τα μεγάλα σύνολα, οι μελωδικές άριες και η τόλμη της ενορχήστρωσης - με επιδράσεις από τον Βάγκνερ και Γερμανούς ρομαντικούς - συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μελωδικό και μοναδικό ακρόαμα. Επίσης, στην ίδια την εκπομπή, ακούγονται αποσπάσματα από την Οπερα "Γερμανία" του Αλμπέρτο Φρανκέτι σε σπάνιες ηχογραφήσεις 78 στροφών των αρχών του αιώνα, με τους αλησμόνητους βαρύτονους Τίτο Ρούφο και Μάριο Σαμάρκο, την υψίφωνο Αμέλια Πίντο και τον ανεπανάληπτο τενόρο, το αηδόνι όλων των εποχών: Ενρίκο Καρούζο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ