Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τα αρχαία ελληνικά λιμάνια

Το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (ΙΕΠ), στο πλαίσιο του "Δικτύου Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου" (φορέας που δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια με τη στήριξη της ΕΕ για τη διερεύνηση των σχέσεων των αρχαίων λιμανιών στη Νότια και Νοτιανατολική Ευρώπη), προγραμματίζει τις παρακάτω δραστηριότητες: Στις 27 και 28 Αυγούστου, συμμετέχει στην έκθεση "Δόξα της Αλεξάνδρειας", η οποία μεταφέρθηκε από το Παρίσι στην Ατζντ με την ευκαιρία του Ετους της Αιγύπτου προς τιμή του, με εκμαγείο της κεφαλής του Μ. Αλεξάνδρου - ελληνιστικό αντίγραφο του 100 π. Χ. περίπου, από τον χάλκινο εικονιστικό ανδριάντα - έργο του Λυσίππου, που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Στην αιγυπτιακή πόλη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της, κεντρική λεωφόρος της θα ονομαστεί "Οδός Ελλήνων" και θα πραγματοποιηθεί την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη και Ελληνική Βδομάδα, με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σχετικά με τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό: Συνάντηση των προέδρων των ελληνικών ενώσεων της Νότιας Γαλλίας. Συνέδριο Γάλλων καθηγητών της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε γαλλικά σχολεία. Προώθηση της "Ολυμπιακής Εκεχειρίας" ενόψει του 2004. Προκήρυξη διαγωνισμού μεταξύ των σχολείων του "Δικτύου Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών της Μεσογείου" με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό και την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Διαλέξεις σε καθηγητές και μαθητές της Ν. Γαλλίας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία, τα μαθηματικά, τις επιστήμες κ.ά.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν έως το τέλος του χρόνου και σε άλλες πόλεις του Δικτύου. Λ.χ. αθλητικοί αγώνες μαθητών σε περιοχές αρχαίων ελληνικών λιμανιών στη Σικελία. Συγγραφή σχολικού για μαθητές με κοινές πολιτιστικές ρίζες. Τέλος το ΙΕΠ θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο των δημάρχων των πόλεων του Δικτύου, η οποία θα γίνει στην Αλεξάνδρεια, με θέμα την προώθηση των σημερινών σχέσεων μεταξύ των Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ