Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ! - - - - - - - - - - -

ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;
ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΣΤΟ ΒΕΝΕΤΤΟ ΒΟΛΟΥ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΙΣΔΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΡΑΧΟ 30 ΧΩΡΙΚΟΥΣ! - Ο Κ. ΑΒΡΑΑΜ ΛΕΕΙ: "ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ"!

"ΒΟΛΟΣ 16. (Του ανταποκριτή μας).- Το αίμα και η φρίκη κυριαρχούν στην πολυβασανισμένη ύπαιθρο. Ενα καινούριο φρικαλέο έγκλημα ήρθε να προστεθεί στα τόσα άλλα των μοναρχικών δολοφόνων.

Υστερα από τις ομαδικές δολοφονίες της Αγχιάλου ο λήσταρχος Μπίσδας επέδραμε στο χωριό Βένεττο. Εκεί, αφού συγκέντρωσε όλους τους άνδρες που βρήκε μέσα στο χωριό, άρχισε να τους υποβάλλει σε απάνθρωπα μαρτύρια χωρίς να κάνει διάκριση αν είναι δημοκρατικοί ή μοναρχικοί. Αφού έτσι κόρεσαν αυτός και οι κτηνάνθρωποι συμμορίτες του τα σαδιστικά τους ένστικτά, άρπαξαν τους Αθ. Ριζαντώνου, Ν. Κατσούτα, Φωτό, πατέρα και γιο και τον Αντ. Αντωνίου, 70 χρονών γέρο και τους σκότωσαν πετώντας τους στο κενό από ένα βράχο ύψους 30 μέτρων. Την ίδια τραγική τύχη είχαν οι γυναίκες τους, οι συγγενείς των 5 τραγικών πολιτών και άλλοι χωριανοί, 25 εν συνόλω που έτρεξαν να τους γλιτώσουν από τα χέρια των αιμοσταγών δολοφόνων. Κι αυτούς ο Μπίσδας τους έπιασε και τους πέταξε στο γκρεμό. Το ανατριχιαστικό αυτό κακούργημα των ληστοσυμμοριτών έγινε επειδή το χωριό έχει συμφιλιωθεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κακούργος αυτός δολοφόνησε πριν ένα μήνα στο χωριό Κασκαλασμάρ 7 μοναρχικούς γιατί είχαν συμφιλιωθεί με τους δημοκρατικούς!

Ο κ. ΑΒΡΑΑΜ!

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στεφανόπουλος στον οποίο τέθηκε υπ' όψη το ανατριχιαστικό έγκλημα του Βόλου δήλωσε ότι "δεν έχει αρμοδιότητα" και ότι μόνος αρμόδιος είναι ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως"! Στο μεταξύ πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αβραάμ. Οταν ρωτήθηκε σχετικά από τον πολιτικό συντάκτη μας, ο υπουργός δήλωσε: "ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ"!

ΒΟΛΟΣ 16. - Το μακάβριο κράτος του Μπίσδα επεκτάθηκε προχθές εκτός από το Βένεττο και σε δύο άλλα χωριά. Στο Προμύρ και στο Ξέσκουλο. Στο Προμύρ ύστερα από φρικτά βασανιστήρια σκότωσαν επί τόπου τους βασιλόφρονες Γ. Μαγακό, πρόεδρο της κοινότητας και Δ. Ξόκουλο, γιατί είχαν ηγηθεί της συμφιλιωτικής κίνησης και τους δημοκρατικούς Ι. Πιργαντή, Θεμ. Ντάσλο, Τραγουδάκη και Ν. Κουσούμη και τραυμάτισαν τέσσερις που πέθαναν χθες. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι ο γραμματέας του ΑΚΕ Μανώλης. Συνέχεια επί 3 μέρες έχουν απαγορεύσει την επικοινωνία με το Βόλο και τ' άλλα χωριά και πιέζουν τους κατοίκους να υπογράψουν δηλώσεις για τον ερχομό του Γλύξμπουργκ. Οι συμμορίτες του Μπίσδα φεύγοντας απήγαγαν 4 κορίτσια που αγνοείται η τύχη τους. Στο Ξέσκουλο σκοτώθηκε ο νέος Αριστείδης Δημουλάς.

ΒΟΛΟΣ 16. - Ο μοναρχικός ληστοσυμμορίτης Μπίσδας που ύστερα από τον Καλαμπαλίκη και τον Παπά άρχισε να μπαινοβγαίνει στο Βόλο, πήγε προχθές τη νύχτα στα γραφεία της εφημερίδας του Δημοκρατικού Κέντρου και ζήτησε τον διευθυντή κ. Μέρο. Επειδή δεν τον βρήκε εκεί απείλησε τους συντάκτες ότι αν εξακολουθήσουν να γράφουν για την αιματηρή του δράση θα σπάσει το τυπογραφείο και τα γραφεία τους. Υπάρχουν πληροφορίες ότι αντιπρόσωπος του Καλαμπαλίκη πήγε στο γραφείο του Νομάρχη όπου κλήθηκε ο κ. Μέρος και του έγιναν συστάσεις για το τι πρέπει να γράφει και τι όχι.

Υστερα από αυτά είναι ενδεχόμενο ο "Ταχυδρόμος" να διακόψει την έκδοσή του. Στο αναμεταξύ συνελήφθη και πρόκειται να εκτοπιστεί ο υπεύθυνος της εφημερίδας "Αναγέννηση" συν. Γιάννης Ουσταμπασίδης. Ο διωγμός κατά της εφημερίδας συνεχίζεται. Οι αρχές ζητούν να επιτάξουν τα γραφεία της για να τα κάνουν φυλακές!

ΒΟΛΟΣ 16. - Το βράδυ της 13 Αυγούστου Καλαμπαλίκηδες πήγαν μ' ένα φορτηγό αυτοκίνητο στο σπίτι του Δικηγόρου κ. Γ. Δοξόπουλου οπαδού του κόμματος των Φιλελευθέρων με σκοπό να τον δολοφονήσουν. Επειδή δεν βρήκαν εκεί τον ίδιο απήγαγαν τον αδελφό του του οποίου αγνοείται η τύχη.

ΒΟΛΟΣ 16. - Οργανα της ασφάλειας συνέλαβαν το συν. Μπανόπουλο της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕ, πρώην ταγματάρχη του ΕΛΑΣ. Σχετικά με τους λόγους της σύλληψής του δεν ανακοινώθηκε τίποτα. Πρόκειται να τον παραπέμψουν στην Επιτροπή Ασφαλείας για εκτόπιση.

ΛΑΜΙΑ 16. - Το όργιο των μοναρχικών και της Χωροφυλακής τις τελευταίες μέρες ξεπέρασε κάθε όριο ανθρώπινης φαντασίας.

Στις 12 τρ. ο Βουρλάκης με τη συμμορία του όργωσαν τα χωριά της Ανατολικής Φθιώτιδας αφού πρώτα έκαψαν τρία τσελιγκάτα στη Βουρλιά. Στη Νίκοβα έκαψαν τρία σπίτια και σκότωσαν τους Χασανδρινό, Παν. Σκανζούρη, Μαστροκώστα (ράφτη) και μια γυναίκα. Στον Αχινό (όπου ο πρόεδρος της κοινότητας Πετένιος τους έψησε 20 αρνιά) σκότωσαν τον Γ. Κουτρή. Επίταξαν έπειτα αυτοκίνητα της συγκοινωνίας και πήγαν στην περιοχή Μακρακώμης. Στην Ανατ. Φθιώτιδα αποσπάσματα Χωροφυλακής υποχρέωσαν τους κτηνοτρόφους να κατεβάσουν τα κοπάδια τους στον κάμπο με αποτέλεσμα να ψοφούν εκατοντάδες ζώα καθημερινά από έλλειψη τροφής.

Πριν λίγες μέρες η συμμορία του Μπίσδα επέδραμε στην Πελασγία, απείλησε τους μοναρχικούς ότι "αν δεν πάρουν τα όπλα θα τους σκοτώσει" (πράγμα που έκανε και η Χωροφυλακή), και κακοποίησε μερικούς φοιτητές που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Αθήνα.

Αποσπάσματα Χωροφυλακής με τους τρομοκράτες Σπ. Μπαγιατζόπουλο και Ευ. Παντέλη σκότωσαν (στη θέση Μπομπόκα όπως ισχυρίζονται) έναν άγνωστο στην περιοχή πολίτη και τον παρουσίαζαν σαν "συμμορίτη". Εκοψαν το κεφάλι του και το έστειλαν στο Βόλο.

ΑΛΜΥΡΟΣ 16. - Στις 9 μ.μ. της 4 τρ. η Χωροφυλακή έπιασε τον Βασ. Βερόπουλο, βοηθό του σοφέρ Αντ. Λυκοφρύδη, που ταξίδευε προς το Βόλο με το φορτηγό αυτοκίνητο του Α' τμήματος των παθόντων αυτοκινητιστών Αθηνών. Ο ανθυπασπιστής Αθανασίου (ή Αθανασόπουλος) που τον αναγνώρισε σαν δημοκρατικό, διέταξε να τον κρατήσουν και προσπάθησε να του κολλήσει την κατηγορία ότι πήγε να συνδεθεί με καπετάνιο του ΕΛΑΣ! Στο κρατητήριο οι χωροφύλακες τον βασάνισαν με σύρματα και ξύλο και ο ανθυπασπιστής με ξυράφι στο πρόσωπο. Τους 24 κρατουμένους τους χτυπούσαν με ΝΕΚΡΟΚΕΦΑΛΕΣ σκοτωμένων δημοκρατικών πολιτών.

ΛΑΜΙΑ 16. - Στις 16 τρεχ. συμμορίτες του Σούρλα επέδραμαν στο χωριό Μάρμαρα, συγκέντρωσαν όσους άνδρες βρήκαν και ξεχώρισαν όσους δεν είχαν ψηφίσει. Απ' αυτούς κακοποίησαν απάνθρωπα τους Χρ. Κατσαμάνη (υπέκυψε στα τραύματα), Ν. Παγώνη και Κ. Πλατσά (που βρίσκονται με σπασμένα χέρια και πόδια), Ν. Αντζέμη και Χαρ. Κουφάκη που είναι ετοιμοθάνατος.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 16. - Στις 2 τρ. στο χωριό Ψάρι της Τριφυλλίας μασκοφόροι μοναρχικοί βασάνισαν την Ευσταθία Ζαφείρη (60 χρονών) και της έσπασαν τα κόκαλα των ποδιών, χεριών και πλευρών. Μεταφέρθηκε στην κλινική Ροζακέα στην Καλαμάτα όπου πέθανε ύστερα από 4 ημέρες. Οι ίδιοι δολοφόνοι βασάνισαν τον άντρα της Ιωάννη Ζαφείρη.

ΤΡΙΠΟΛΗ 16. - Στις 3 1/2 π.μ. της 10 τρ. 40 συμμορίτες του Κατσαρέα οπλισμένοι με αυτόματα και 2 οπλοπολυβόλα μπήκαν με αυτοκίνητο στα χωριά Βλαχοκερασιά και Αρβανιτοκερασιά και έπιασαν τους Χρ. Λιμπερίου, Δ. Πετράκη., Γ. Σαρή και Παπαδόπουλο. Τον τελευταίο απελευθέρωσε ο ίδιος ο εισαγγελέας. Τους άλλους τους παράδωσαν στη Χωροφυλακή Σπάρτης. Επίσης στα χωριά Βασαρά, Ζαγάνους και Πλατίνα κακοποίησαν απάνθρωπα περισσότερους από 20 δημοκρατικούς.

ΧΑΛΚΙΔΑ 16. - Η Αστυνομία Χαλκίδας συνέλαβε τους ΕΠΟΝίτες Κ. Φρίγκην, Αγ. Φωτιάδη, Ε. Κούρτη γιατί μοίραζαν προκηρύξεις της ΕΠΟΝ για την πανδημοκρατική συγκέντρωση. Οι χωροφύλακες τους έδειραν άγρια κι εχόρευαν γύρω τους φωνάζοντας: "Θάνατος στο λαό - Λευτεριά στο φασισμό", "Ο φασισμός θα ζήσει - ο λαός θα πεθάνει".

ΘΗΒΑ 16. - Στις 14 τρ. η Χωροφυλακή συνέλαβε χωρίς κανένα λόγο το γραμματέα της Επαρχιακής του ΕΑΜ Κ. Αθανάσαινα, το γραμματέα του ΑΚΕ Α. Καζή, το γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Σ. Βούλγαρη και της Ε.Α.Δ. Κυριαζή. Κρατούνται στα κρατητήρια Θήβας.

Χωροφύλακες και Χίτες κάψανε το σπίτι του γραμματέα του ΑΚΕ Δομβρένου Γ. Σταμάτη.

ΑΓΡΙΝΙ 16. - Στις 13 τρ. απόσπασμα Χωροφυλακής δολοφόνησε λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη μας το Βασίλη Σκιαδά, απ' τις ηρωικότερες μορφές του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Στην Αλβανία σαν έφεδρος υπίλαρχος πολέμησε λιονταρίσια, μπήκε πρώτος στην Κορυτσά και τιμήθηκε με το Αριστείο Ανδρείας. Το 1942 ανέβηκε στο βουνό, οργάνωσε ομάδες και με το ψευδώνυμο Επαμεινώνδας έγινε φόβητρο των κατακτητών. Εγινε στρατιωτικός διοικητής τάγματος του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ, έπειτα της 7ης Ταξιαρχίας. Οργάνωσε και πήρε μέρος σε δεκάδες νικηφόρες μάχες (Γουρίτσας, Αμφιλοχίας, Αρτας, Αγ. Βλάση κ.λ.π.).

ΣΠΑΡΤΗ 16. - Στις 7 τρ. στη Σκάλα, Χίτες σκότωσαν μπροστά σε χωροφύλακες τον Σταύρο Δαμάσχη και την άλλη μέρα τον Ι. Καλαμπόκη. Η συμμορία του Κατσαρέα ελέγχει όλη τη Λακωνία και πιέζει τους χωρικούς να οπλιστούν και να δώσουν φόρους. Φεύγουν απ' τα χωριά και πολλοί μοναρχικοί ακόμα.

Στην πόλη μας έχουν εγκατασταθεί 120 ένοπλοι μοναρχικοί με τον Κατσαρέα που ουσιαστικά έχουν καταλύσει τις αρχές.

ΤΡΙΠΟΛΗ 16. - Στις 9 τρ. ο λήσταρχος Μπρατίτσας με 30 συμμορίτες απήγαγαν από τον Αγ. Βασίλη - Κυνουρίας τους Δ. Μπάμπη. Μ. Μάστορη, Κ. Αλεξανδρή, Αν. Μαρτσούκο, Γ. και Δ. Κουβούση, Α. Καρακίτσο, Ι. Λάτση, Ι. Μπόκο και Αθ. Καραμούζη των οποίων αγνοείται η τύχη. Τη συμμορία καλύπτει απόσπασμα από 150 χωροφύλακες με το μοίραρχο Κώτσιρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ