Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
SELL - TEXACO
Συμφωνία συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Αλλάζει διεθνώς το σκηνικό στο χώρο των πετρελαιοειδών, μετά και τη συμφωνία για συγχώνευση των πετρελαϊκών κολοσσών SELL - TEXACO σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια συμφωνία, η οποία τελεί στα πλαίσια των στρατηγικών επιλογών των πολυεθνικών εταιριών για εξοικονόμηση οικονομιών κλίμακας και μεγιστοποίηση κερδών, αρχής γενομένης στον τομέα του πετρελαίου από τη συγχώνευση της BP - MOBIL. Πρόκειται για κινήσεις, οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τον τομέα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, καθώς η δημιουργία μεγαθηρίων, εκτός των άλλων, θέτει εκτός αγοράς και μια σειρά από μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στον τομέα των πετρελαιοειδών οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων του κλάδου μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές την περίοδο 1990 - 1995 μείωσαν τις θέσεις απασχόλησης κατά 156.000 άτομα.

Η συμφωνία για την πρόθεση συγχώνευσης των δύο εταιριών ανακοινώθηκε χτες και αφορά τη συνεργασία τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς της εμπορίας και παραγωγής πετρελαιοειδών. Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από το 1997, ενώ η δημιουργία της νέας κοινοπραξίας που θα δημιουργηθεί αναμένεται για το 1999. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί συνεργάζονται ήδη στους ίδιους τομείς στην Αμερική. Αν και η σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται σε αναμενόμενες μειώσεις προσωπικού, το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν, αφού στόχος αντίστοιχων συνεργασιών είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της ΒΡ και MOBIL οι οποίες είχαν ανακοινώσει την κατάργηση 2 - 4 χιλιάδων θέσεων εργασίας σε σύνολο 17.500 στην Ευρώπη. Οι δύο εταιρίες θα ελέγχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 14% της αγοράς.

Στην Ελλάδα, μετά και τη νέα αυτή συγχώνευση, δημιουργείται ολιγοπωλιακή κατάσταση με τρεις μεγάλες εταιρίες να ελέγχουν το 60%, εκτοπίζοντας στην πορεία μικρές εταιρίες. Οι επιπτώσεις στην απασχόληση θα είναι στη χώρα μας δυσμενείς εάν συνυπολογιστεί η γενικότερη συρρίκνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων που παρατηρείται σε όλους τους τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ