Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Δραματική η κατάσταση των εργαζομένων

Από την επίσκεψη στη Μόσχα

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Ρωσία η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τη Μόσχα. Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ολεγκ Σένιν - Πρόεδρο του Συμβούλιο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, την Κυριακή 9/8 και παραβρέθηκαν εκτός από τον Σένιν, ο Κ. Νικολάεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ ο Β. Τόλστικοφ, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και ο Σιγιάν, μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας "Γκλάσνοστ" - οργάνου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ.

Για την ισχυροποίηση της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ

Στη συνάντηση ο Ο. Σένιν τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής μιας νέας διεθνούς συνάντησης των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων, καθώς και υπέρ της έκδοσης του ενημερωτικού Δελτίου των κομμάτων. Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Ρωσία τόνισε πως υπάρχει ένα αστυνομικό κράτος. Υποστήριξε πως το καθεστώς στη Ρωσία περνάει μέρες μεγάλης αστάθειας και έφερε ως παράδειγμα το ότι ο Γιέλτσιν έχει αποκλειστεί στο εξοχικό του στην Καρέλια, γιατί είναι κλειστοί οι δρόμοι προς το τοπικό αεροδρόμιο από τους εργαζόμενους, κι ο Γιέλτσιν φοβάται το ελικόπτερο. Υποστήριξε, επίσης, πως σήμερα χάρη στις προσπάθειές τους υπάρχουν τα πανσοβιετικά όργανα. Υπάρχει δηλαδή:

  • η ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, που ενώνει όλα σχεδόν τα ΚΚ της πρώην ΕΣΣΔ
  • το Διαρκές Προεδρείο του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, με επικεφαλής τη Σαζί Ουμαλάτοβα
  • η Διεθνής Ενωση κοινωνικών οργανώσεων για την Ενότητα και την Αδελφότητα των λαών,
  • η Διεθνής Ενωση "Σοβιετικοί Αξιωματικοί"
  • άμεσα θα φτιαχτεί και Διεθνής Οργάνωση Μαρξιστών Επιστημόνων, στη βάση του ρωσικού ΡΟΥΣΟ.

Ο Ολ. Σένιν υποστήριξε πως βρισκόμαστε στις παραμονές συγκλονιστικών γεγονότων, κοινωνικών εκρήξεων που θα γίνουν στην πρώην ΕΣΣΔ, με αποκορύφωμα τη Ρωσία. Στόχος των κομμουνιστών, σύμφωνα με τον Σένιν, πρέπει να είναι να τεθούν αυτοί επικεφαλής αυτής της εξέλιξης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επικρατήσει η άκρα δεξιά. Αν γίνουν αυτές οι θετικές αλλαγές στη Ρωσία, τότε με την ύπαρξη των πανσοβιετικών δομών - μοχλών, που έφτιαξαν αυτοί, θα μπορέσει να ανασυσταθεί η ΕΣΣΔ. Αναφερόμενος στη Λαϊκο-Πατριωτική Ενωση των χωρών της ΚΑΚ και της Βαλτικής, που ιδρύθηκε πρόσφατα με επικεφαλής τον Γκ. Ζιουγκάνοφ, είπε πως "η Ενωση αυτή σίγουρα δε βοηθάει την κατεύθυνση ισχυροποίησης της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ". Τέλος, για το 31ο συνέδριο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ (τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη) είπε πως σκοπός του είναι να ισχυροποιήσει την ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, οργανωτικά και ιδεολογικά. Αναμένεται να κατατεθεί για έγκριση μια Διακήρυξη, η οποία θα ασχολείται με το σοσιαλισμό, το πώς θα φτάσουν, πώς θα οικοδομηθεί, σε ποιες αρχές.

Καταστρέφεται η Ρωσία

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε επίσης με τον Γκ. Ζιουγκάνοφ, τη Δευτέρα 10/8 στα γραφεία του ΚΚΡΟ στη Δούμα και παραβρέθηκε σ' αυτήν ο Ν. Μπιντιουκόφ - Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ για διεθνή ζητήματα και ο Α. Φιλίπποφ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα υπογράμμισε ότι όχι απλώς καταστρέφεται η ΕΣΣΔ, ο σοσιαλισμός, αλλά καταστρέφεται και το μεγαλύτερο υπόλειμμα της ΕΣΣΔ, η Ρωσία. Λόγος είπε γίνεται για την καταστροφή της Ρωσίας ως πολιτισμού. Σημείωσε τις πεσιμιστικές προγνώσεις των ειδικών και είπε πως στη Ρωσία του Γιέλτσιν 20 από τους 21 δείκτες της ανάπτυξης, που είναι κοινοί σ' όλες τις χώρες, ασχέτως του οικονομικό - κοινωνικό τους συστήματος, είναι κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια της καταστροφής. Αν η χώρα μετά τον πόλεμο είχε πτώση της παραγωγής κατά 24%, σήμερα αυτή (σε σχέση με το '91) είναι στο 55%. Αναφέρθηκε επίσης για την εγκληματικότητα δίνοντας το στοιχείο πως σήμερα στη Ρωσία σε 100.000 κατοίκους γίνονται 6.500 εγκλήματα. Για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Ρωσία τόνισε πως υπάρχουν 4 σενάρια εξέλιξης:

  • συνεχιζόμενη διάλυση της Ρωσίας, που θα οδηγήσει σε ένα χάος, αφορμή μπορεί να είναι μια νέα υποτίμηση του νομίσματος κλπ.
  • προεδρική δικτατορία από τους Γιέλτσιν - Τσουμπάις, που όμως δεν έχουν δυνάμεις να επιβάλουν τη δικτατορία και μια προσπάθειά τους τέτοια θα οδηγήσει στο πρώτο σενάριο.
  • να εμφανιστεί ένα Ρώσος Πινοσέτ. Το ρόλο αυτό μπορεί να τον παίξει σήμερα στη Ρωσία μόνο ο Λέμπεντ. Σε αντίθεση όμως με τον Πινοσέτ, που ήταν μορφωμένος άνθρωπος, ο Λέμπεντ δεν είναι μορφωμένος και είναι εξαρτημένος από τους Ισραηλινούς κι Αμερικανούς.
  • τέλος, υπάρχει η σωτήρια λύση της κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης, την οποία μπορεί να συγκροτήσει η κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση. Μέσα σ' αυτήν την αντιπολίτευση κατέταξε το ΚΚΡΟ, τα συνδικάτα, τις πατριωτικές δυνάμεις.

Αναφέρθηκε στην εκλογή 45 νομαρχών στην Ανω Βουλή. Σημείωσε πως το ΚΚΡΟ θα βοηθήσει στην προετοιμασία της εξαγγελθείσας στις 7/10 απεργίας. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι:

  • δυσκολία είναι το γεγονός πως στη Ρωσία η πολιτική δομή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.
  • ο ψυχρός πόλεμος έχει γίνει θερμός και σε μερικά σημεία καυτός
  • στη χώρα υπάρχει πλήρης απελευθέρωση τιμών, εμπορίου, ιδιωτικοποίησης, χωρίς κανέναν περιορισμό
  • έχουν παραλύσει ολόκληροι κλάδοι βιομηχανίας
  • 125.000 επιχειρήσεις πουλήθηκαν κατά μέσο όρο 1.500 $ η καθεμιά, δηλαδή στο 0,2 % της πραγματικής τους αξίας.
Τρεις τύποι κρατών

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ αναφέρθηκε στην ίδρυση της Λαϊκο - Πατριωτικής Ενωσης της ΚΑΚ και των χωρών της Βαλτικής. Σημείωσε πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ευρύτατες συμμαχίες με άλλες πατριωτικές και κεντρώες δυνάμεις για να σωθεί η χώρα. Τάχθηκε υπέρ αποκλειστικά του ειρηνικού δρόμου, μέσω της αλλαγής των συσχετισμών στα κοινοβουλευτικά όργανα της χώρας, λέγοντας πως ο ίδιος έχει δοκιμάσει όλα τα σύγχρονα όπλα και γνωρίζει την καταστροφική τους δυνατότητα. Απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ γύρω από το κατά πόσο έχει σταθεροποιηθεί το καπιταλιστικό καθεστώς και αν παραμένουν στη χώρα κάποια στοιχεία που θα βοηθήσουν στο μέλλον, ώστε ο σοσιαλισμός να οικοδομηθεί ευκολότερα, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ είπε: Στην ΕΣΣΔ είχαμε κρατικό σοσιαλισμό, που αν αξιοποιούσε την εμπειρία της σημερινής Κίνας θα είχε κάνει άλματα προόδου. Σήμερα στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ υπάρχουν 3 τύποι κρατών:

  • η Λευκορωσία, στην οποία έχουν διατηρηθεί πολλά στοιχεία που υπήρχαν στην ΕΣΣΔ
  • η Ρωσία, όπου υπάρχει ιδιομορφία, ανάλογα σε ποια περιοχή είσαι. Ετσι στην κεντρική Ρωσία έχουν διατηρηθεί πολλά στοιχεία της προηγούμενης ζωής κι εκεί θα είναι πιο εύκολη η αποκατάσταση του σοσιαλισμού.
  • οι ασιατικές Δημοκρατίες, όπου έχει εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς "οικογενειακό - φατριατικού" καπιταλισμού.

Απαντώντας στο πώς θα γίνει αυτή η αλλαγή τόνισε πως απαιτείται να συγκροτηθεί μια κεντροαριστερή αντιπολίτευση που θα καταφέρει να γίνουν 15 αλλαγές στο Σύνταγμα, μέσω της συγκέντρωσης πλειοψηφίας 2/3 στην Ανω και Κάτω ρωσική Βουλή, την άρση της εμπιστοσύνης στον Γιέλτσιν, τη δημιουργία κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης, που θα έχει τη λαϊκή υποστήριξη. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΡΟ επιδιώκει να συγκροτήσει πολιτικές συμμαχίες που στηρίζονται στη βάση της γενικής αρχής "να σωθεί η πατρίδα". Κάτι που βέβαια κατανοείται διαφορετικά από διάφορες δυνάμεις, που συμμετέχουν ή προσανατολίζονται σ' αυτές τις προσπάθειες.

Αλλες συναντήσεις

Συνάντηση έγινε επίσης με τον Αντρέι Φιλίπποφ - υπεύθυνο του ΤΔΣ της ΚΕ του ΚΚΡΟ και με μέλη της σύνταξης της ΠΡΑΒΝΤΑ του ΚΚΡΟ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Α. Φιλίπποφ έγινε πλατιά ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΡΟ εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματός του με τις διεθνείς πρωτοβουλίες του ΚΚΕ γύρω από τη συνεργασία μεταξύ των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων και δήλωσε πως το ΚΚΡΟ θα πάρει μέρος σ' αυτές. Η Συνάντηση με μέλη της Σύνταξης της Πράβντα του ΚΚΡΟ έγινε στα γραφεία της Πράβντα στις 11/8. Συμμετείχε ο διευθυντής της Πράβντα Ιλίν, ο διευθυντής της "Πράβντα Ροσσίι" - εβδομαδιαίας εφημερίδας του ΚΚΡΟ και άλλοι δύο δημοσιογράφοι ενώ παραβρέθηκε σ' αυτήν κι ο Α. Φιλίπποφ. Σήμερα η Πράβντα βγαίνει 3 φορές τη βδομάδα με τιράζ 37.000 φύλλα κι "Πράβντα Ροσσίι" έχει 53.000 φύλλα.

Αντι-ΝΑΤΟική δράση

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Σεργκέι Μπαμπούριν, που είναι και αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας. Ο Σ. Μπαμπούριν ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα "Ναροντοβλάστιε" ("Λαϊκή Εξουσία") και ηγείται του κόμματος "Παλλαϊκή Ενωση της Ρωσίας". Στην τοποθέτησή του ο Σ. Μπαμπούριν είπε πως το ΝΑΤΟ κι η επέκτασή του είναι πολύ σημαντικό θέμα για τους Ρώσους. Η επέκταση του ΝΑΤΟ σημείωσε δημιουργεί νέους διαχωρισμούς στην Ευρώπη. Η επιτροπή στην οποία ηγείται ενώνει σήμερα 300 από τους 450 βουλευτές της Κρατικής Δούμας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άλλα λέει κι άλλα κάνει σχετικά με το ΝΑΤΟ, π. χ. η υπογραφή της συμφωνίας στο Παρίσι. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και στις συνεχείς άσχημες σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας εξαιτίας της ανάμειξης της τελευταίας στα εσωτερικά της Ρωσίας. Είπε πως υπάρχουν 3 ειδών κατηγορίες, ανάλογα με τους λόγους που διάφορες χώρες μπαίνουν στο ΝΑΤΟ.

  • Οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής κι Ανατολικής Ευρώπης μπαίνουν γιατί οι αντιλαϊκές δυνάμεις που κυβερνούν εκεί θέλουν να διασφαλίσουν αυτά που κατάφεραν να κερδίσουν, από τον κίνδυνο ανατροπής τους από αριστερές δυνάμεις.

Εξαίρεση αποτελούν:

  • η Πολωνία που θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ, γιατί φοβάται πως κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητά της από τη Γερμανία και πιστεύει πως μπαίνοντας στο ΝΑΤΟ, αυτό θα διαφυλάξει τα σύνορά της.
  • η Βουλγαρία που της είπαν ξεκάθαρα πως για να πάρει βοήθεια από την ΕΕ πρέπει να κάνει πρώτα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσική αντι-ΝΑΤΟ επιτροπή διαβλέπει πίσω από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μια νέα περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ. Η Αλέκα Παπαρήγα από τη μεριά της αναφέρθηκε στην κατάσταση στα Βαλκάνια και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας, καθώς και στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, στους κινδύνους που προκύπτουν για τους λαούς απ' αυτήν, στους αγώνες για να μην συγκροτηθούν οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Κοινή ήταν η εκτίμηση πως είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί η συνεργασία των αντιιμπεριαλιστικών, αντι - Νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα, με στόχο την ανατροπή των σχεδίων των ιμπεριαλιστών και τη διάλυση του ΝΑΤΟ.

Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ