Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
Καταστρέφουν πανίδα και χλωρίδα του τόπου μας

Πίκρα και οδύνη για τα δάση μας που καίγονται. Μερικοί λένε ότι τα καίνε οι Τούρκοι, ή πληρωμένα από αυτούς άτομα. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν, ότι δεν είναι μόνο οι Τούρκοι που κάνουν τους εμπρησμούς, αλλά η δική μας η "τουρκησία" (έτσι έλεγε τη ληστρική συμπεριφορά ο Κοραής). Κάποιοι δηλαδή "ελληνόφωνοι", που ζουν και κινούνται μέσα στην πτωμαϊνη του κέρδους και του συμφέροντος, με οποιοδήποτε αντάλλαγμα και τίμημα. Αυτοί είναι κάποιοι που δεν έχουν εργαστεί ολημερίς μέσα στα λιοπύρια του Θεριστή και του Αλωνάρη, για να γνωρίζουν τη θεία ευλογία της σκιάς και ενός ακόμη δέντρου!Αυτοί είναι οι εμπρηστές, που καταζητούνται από την πολιτεία και καταδικάζονται από την καθολική κοινή γνώμη.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι άλλοι, που κατά τη γνώμη μου εγκληματούν το ίδιο και χειρότερα, χωρίς όμως να καταζητούνται και να καταδιώκονται από τον νόμο. Αντίθετα, μάλιστα τον έχουν και συνεργό τους, με τη βούλα και υπογραφή του κράτους. Πρόκειται, βέβαια, για τους "καλούς" μας κυνηγούς.

Πήγαινες κάποτε στην εξοχή και χαιρόσουν ν' ακούς και να βλέπεις τα άγρια πουλιά και ζώα. Ο τόπος ήταν γεμάτος από αυτά τα ζωντανά. Τώρα, δε βλέπεις και δεν ακούς τίποτα στα δάση και τους κάμπους, παντού ερημιά... Ακούς μόνο τις επαναληπτικές καραμπίνες και βλέπεις τριγύρω σου σωρούς από άδεια φυσίγγια..

Βέβαια, και σ' άλλες εποχές οι άνθρωποι κυνηγούσαν, αλλά τότε αυτό γινόταν από ανάγκη τροφής.

Υπάρχουν πολλοί κυνηγοί που δεν τρώνε τα θηράματά τους, απλώς μόνο "ευχαριστιούνται" να τα σκοτώνουν. Υστερα τα μοιράζουν στους φίλους τους, για να εισπράξουν τα πληθωρικά εύσημα για τα κυνηγετικά τους "κατορθώματα". Υπάρχει, βέβαια, και η άποψη, ότι τα ζώα και πουλιά χάνονται εξαιτίας των φυτοφαρμάκων. Ισχυρισμός, που και αν ακόμη αληθεύει εν μέρει, διαψεύδεται από το γεγονός ότι όπου υπάρχουν προφυλαγμένοι χώροι, από την κατάρα του κυνηγιού, είναι γεμάτοι πάσης φύσεως ζώα και πουλιά.

Ποιος όμως θα μπορούσε να πείσει τους καλούς μας κυνηγούς να σταματήσουν το περιβαλλοντοκτόνο έργο τους; Πιστεύω κανείς, αφού και η ίδια η κρατική εξουσία ευλογεί και επικροτεί τη γενοκτονία των άγριων ζώων. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν εισρέουν στον κρατικό κορβανά τα αργύρια της προδοσίας, που προέρχονται από τις άδειες κυνηγίου.

Αμποτε ο θεός Πάνας να ήταν πραγματικός. Και να έσπερνε τον τρόμο και τον πανικό, να συγκλόνιζε τις συνειδήσεις όλων αυτών, που σπέρνουν - με τις πυρκαγιές και το κυνήγι - στη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας την πανωλεθρία και τον πανικό!

Μα τιμή

Παπά - ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Περιστέρι


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ