Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΜΝΗΜΕΣ (Για 6.9. Κυριακή)

Σήμερα, Κυριακή 6 Σεπτέμβρη, στην εκκλησία του χωριού Ν. Επιβάτες Θεσσαλονίκης, γίνεται το μνημόσυνο της αδελφής μου ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΚΟΚΟΖΗ,που πέθανε στις 2 Αυγούστου 1998. Στην Κατοχή ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, όπως και εγώ πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο και έκανε 3 χρόνια φυλακή. Εμεινε πιστή στα ιδανικά της ως το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ 30.000 δρχ.

Η αδελφή της Φεβρωνία

* * *

Η 75χρονη αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Τασία Αθαν. Καπόλου, από τον Αγιώργη Ιστιαίας, προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 2.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΠΟΛΟΥ και για τα 80χρονα του Κόμματος.

* * *

Στη μνήμη των κομμουνιστών αγωνιστών: ΑΝΤΩΝΗ ΔΕΒΕΛΕΓΚΑ,ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ,ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΛΕ,ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ,ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ,ΝΙΚΟΥ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΥ,ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ,ΝΙΚΟΥ ΓΚΕΝΑ,ΗΡΑΚΛΗ ΜΠΟΥΖΑΤΖΙΔΗ,ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΗΣΙΔΗ,ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΑΡΧΟΝΤΗ,ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ,ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗ,και της ηρωίδας ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΤΣΑΤΣΟΥ και προς τιμήν των 80 χρόνων του ηρωικού ΚΚΕ, προσφέρουμε στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας 100.000 δρχ. και στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Χριστόφορος και Αννέζα Δαμάνη

* * *

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δημ. ΤΑΧΑΣ που πέθανε στις 30 Αυγούστου 1996, σε ηλικία 65 χρόνων, καταγόταν από τη Σαμαρίνα Γρεβενών. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μετά τον εμφύλιο έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Ηταν πιστός στο ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, πρωτοπόρος εργάτης και καλός οικογενειάρχης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Λάρισας.

Η σύζυγός του Ζωή

Τα παιδιά του Γιώργος - Πολυξένη Μπαρού

Ηλίας - Ειρήνη Τάχα

Δημήτρης - Βάσω Τάχα

* * *

Στις 2 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καναπίτσας Νέου Ηράκλειου.

Η σύζυγος Κωνσταντία Γιαννέλη

Η κόρη του Λουκία Χατζή

Ο γαμπρός του Σεραφείμ Χατζής

Οι εγγονές του Χρυσούλα και Ντίνα

* * *

Στις 3 Αυγούστου 1998 ξαφνικά κόπηκε το νήμα της ζωής του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΔΗΜΑ (Λυκούργου). Γεννήθηκε στη Μοσχοκαρυά Φθιώτιδας το 1917. Το 1929 εγκαταστάθηκε στη Σφενδάμη Πιερίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο Κατερίνης και τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1940 πήρε το δίπλωμά του. Το φθινόπωρο του 1942 έδωσε εξετάσεις στον Αρειο Πάγο με επιτυχία και περίμενε το διορισμό του στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Τότε προσχώρησε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ στη Σφενδάμη. Το Μάρτη του 1943 βγήκε στο βουνό, στον ΕΛΑΣ, με την πρώτη ομάδα 11 ανταρτών από το χωριό του. Υπηρέτησε ως διαφωτιστής σε τάγμα και στο Δικαστικό της 10ης Μεραρχίας. Ονομάστηκε υπολοχαγός Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε άγρια. Πέρασε στην παρανομία, είχε επικηρυχτεί μαζί με τον Τσικιρτζή με 100 λίρες. Εφυγε για τη Θεσσαλονίκη και από κει η οργάνωση τον έστειλε στη Γιουγκοσλαβία. Το 1947 επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα και κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Τα αδέρφια του Φώτης και Νίκος, μαχητές του ΔΣΕ, σκοτώθηκαν στον εμφύλιο. Οι γονείς του δεινοπάθησαν πολιτικά και οικονομικά. Το σπίτι τους το έκαψαν Γερμανοί και συνεργάτες τους. Η γυναίκα του Ολγα, ΕΠΟΝίτισσα, πιάστηκε το Δεκέμβρη του 1943 στις επιχειρήσεις των Γερμανών στα Πιέρια, στάλθηκε στου "Παύλου Μελά" και από κει, τον Απρίλη του 1944, στάλθηκε στο Αουσβιτς. Απελευθερώθηκε το Μάη του 1945 από τμήμα του Κόκκινου Στρατού και επέστρεψε στην πατρίδα το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου. Το Γενάρη του 1948 κατέφυγε και αυτή στο ΔΣΕ και από το Δεκέμβρη του 1949 έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Πολωνία.

Επαναπατρίστηκαν έπειτα από 38 χρόνια.

Ο Βαγγέλης Καραδήμας ήταν εξαίρετος χαρακτήρας, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και αφοσιωμένος αγωνιστής. Ηταν στοργικός σύζυγος, πατέρας και παππούς. Με το θάνατό του πέρασε στο πάνθεο των αγωνιστών που πάλεψαν για τη λευτεριά της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Αφησε πλούσιο συγγραφικό έργο και ένα ανέκδοτο βιβλίο για την Εθνική Αντίσταση.

Στη μνήμη του και προς τιμήν των 80χρονων του ΚΚΕ η σύζυγός του Ολγα, τα παιδιά και τα εγγόνια του πρόσφεραν, μέσω της ΝΕ Πιερίας, 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς, που αγωνιζόταν ως τα 85 της χρόνια για μια καλύτερη ζωή, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Τα παιδιά της Γιάννης - Φωτεινή

Τα εγγόνια της Πέτρος, Ευθύμης, Βασίλης, Σταυρούλα

* * *

Οι Γιάννης Γιαννακός και Στάθης Σταμπολίδης, που ζουν στη Γερμανία, πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ Νικ. ΚΟΚΚΑ,που πέθανε στις 21 Μάη 1984 σε ηλικία 54 χρόνων και για τα 80 χρόνια ύπαρξης του ΚΚΕ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Λάρισας, 50.000 δρχ.

Νικόλαος Ν. Κόκκας

* * *

Ο θείος μου ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ,θερμός υποστηριχτής και ανιδιοτελής οπαδός του ΚΚΕ, υπήρξε φιλειρηνιστής ναυτεργάτης, αγωνιστής από τις γραμμές της ΟΕΝΟ, αξιόλογος και σεμνός άνθρωπος.

Στην επέτειο του θανάτου του, στις 5 Σεπτέμβρη και ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης και ανάμνησης των αγώνων του και της προσφοράς του στον αγώνα για το κοινό καλό των συνανθρώπων του, αντί για μνημόσυνο, προσφέρω για το Αρχείο του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Σητείας, 20.000 δρχ.

Η ανιψιά του Μαρίνα Ρενιέρη - Ρελάκη

* * *

Ο αδελφός μου ΣΟΛΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ δολοφονήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη 1944 από αστυνομικούς στον σπίτι ενός γνωστού μας, σε ηλικία 19 χρόνων. Ηταν ΕΠΟΝίτης και με την ομάδα του βοηθούσαν τον αγώνα μας για την απελευθέρωση της πατρίδας. Εγραφαν συνθήματα στους τοίχους και πήγαιναν τρόφιμα και ρούχα στους κρατούμενους. Ηταν αγαπητός και πολύ θαρραλέος. Την παραμονή της 21 Φλεβάρη, που γιορταζόταν η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους, η ομάδα του κρέμασε την ελληνική σημαία στο ρολόι της πλατείας. Το πρωί της γιορτής την καμαρώσαμε για λίγο, γιατί αργότερα την έσκισαν οι Γερμανοί.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του εξαδέλφου μου ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΩΡΗ και των συντρόφων του ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΤΣΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΙΟΥ,που εκτελέστηκαν γιατί πήραν μέρος στο πρώτο συλλαλητήριο στα Γιάννενα και των συγκρατουμένων μου στις φυλακές "Φιξ", που εκτελέστηκαν με την υπόθεση Πρίτζου στο Σταυράκι, όπου κάθε χρόνο γίνεται το καθιερωμένο μνημόσυνο, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

Στέλλα Κωνσταντινίδου - Νικολού

* * *

Στις 30 Αυγούστου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της αδελφής μου ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΗ το γένος Σουκαρά.

Στη μνήμη της, αντί για μνημόσυνο και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρω στην ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κιλικιανών 20.000 δρχ.

Σταυρούλα Σουκαρά

* * *

Στις 8 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΒΑΦΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ. Στάθηκε αλύγιστος σε όλες τις δύσκολες στιγμές και πιστός στα ιδανικά του Κόμματος ως την τελευταία πνοή του.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Η σύζυγός του και συντρόφισσά του Ελένη Βαφίδη 30.000 δρχ. προς τιμήν των 80χρονων και τα μέλη της ΚΟΒ στην οποία ανήκε 20.000 δρχ.

* * *

Τρία μέλη του Παραρτήματος Μακρύνειας και Θέρμου της ΠΕΑΕΑ και τέσσερις φίλοι την Εθνικής Αντίστασης κατέθεσαν στη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας 40.000 δρχ., ποσό που προερχόταν από εθελοντική δουλιά, που πρόσφεραν όλοι μαζί διακινώντας αντιστασιακά, ιστορικά και αληθινής Ιστορίας βιβλία.

* * *

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΟΥΚΑ,που έφυγε από κοντά μας πριν από 14 χρόνια, στις 12 Μάρτη, προσφέρω στο ΚΚΕ, στο κόμμα για το οποίο θυσιάστηκε, 20.000 δρχ.

Η γυναίκα του Μαργαρίτα Δούκα

* * *

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΡΑΠΤΗ,οπαδού του ΚΚΕ, που έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου 1998, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό της σύντροφο.

Οι αδελφές της Μαργαρίτα Δούκα, Βασιλική Ράπτη

* * *

Στις 9 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΑΜΠΑΛΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω στη Δημοτική Κίνηση Νέας Χαλκηδόνας 30.000 δρχ.

Ερσαλία Σιαμπαλή

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα ΣΤΑΘΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που την περασμένη Τρίτη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στον "Ριζοσπάστη". Τα παιδιά του Λευτέρης και Ελένη.

***

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το χαμό της αγαπημένης μας μητέρας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΟΥ,ΕΠΟΝίτισσας στην κατοχή, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα παιδιά της Αλεξάνδρα και Χαράλαμπος

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΒΥΣΣΙΟΥ και γιά τα 80χρονα του ΚΚΕ οι Διονύσης Μπίλαλης και Κωνσταντίνος Γκοργκόδης πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Αιτωλικού από 25.000 δρχ. ο καθένας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ