Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναζητώντας πιθανότητες "λύσης"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Η κατ' αρχήν αποδοχή Ρουγκόβα της πρότασης Μιλόσεβιτς για ενδιάμεσο καθεστώς 3-5 ετών παροχής "αυτονομίας" στην ακόμη σπαρασσόμενη από συγκρούσεις επαρχία του Κόσσοβου διάνοιξε, όπως "ελπίζουν" οι Δυτικοί μεσολαβητές, πιθανότητες "επίλυσης" του ζητήματος. Αν ο Ρουγκόβα καταφέρει να "καθυποτάξει" τον Απελευθερωτικό Στρατό (UCK) και να διαπραγματευτεί, όπως λέει, εξ ονόματος "όλων των Κοσσοβάρων Αλβανών" την εφαρμογή του πλάνου αυτού, η "αποκλιμάκωση" είναι ορατή.

Ωστόσο, τα εμπόδια (όρα συνεχείς σποραδικές συγκρούσεις) παραμένουν: Οι νεκροί, σύμφωνα με πληροφορίες των δύο πλευρών που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτήν τη βδομάδα, ξεπέρασαν τους 800 από πλευράς Αλβανών και τους 100 από πλευράς σερβικών δυνάμεων Ασφαλείας - αν ξεχάσει κανείς τους αγνοούμενους. Οι πάνω από 200.000 πρόσφυγες παραμένουν σημαντικό "αγκάθι". Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα πιέζονται βέβαια από τη Δύση, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς η εξεύρεση "συμφέρουσας" (για τον διεθνή παράγοντα) και "βιώσιμης" (για Βελιγράδι και Πρίστινα) λύσης.

Η γερμανική διπλωματία, που επιχειρεί να εμπλακεί ενεργότερα στις "προσπάθειες επίλυσης", εμφανίστηκε για πρώτη φορά "αρραγής" και πρότεινε ενδεχόμενη... "σταθεροποιητική" (!) στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ να γίνει βάσει "ασαφούς νομικού πλαισίου", ώστε να αποφευχθεί εμπλοκή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία, που αντιτίθεται σ' αυτήν, να μην την μπλοκάρει με "βέτο". Και βεβαίως, ο Χαβιέρ Σολάνα, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επαναλάμβανε την επωδό της "ετοιμότητας" του Συμφώνου να δράσει.

Ως συνήθως, κι αυτό το Σαββατοκύριακο Αμερικανοί αξιωματούχοι και απεσταλμένοι περιοδεύουν σε Βελιγράδι και Πρίστινα, για να ασκήσουν πιέσεις. Στην "ομάδα" προστέθηκε ο άλλοτε υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπομπ Ντόουλ. Σημείο, ίσως, του πάντα έντονου αμερικανικού ενδιαφέροντος. Εξελίξεις ενόψει;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ