Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Αναντικατάστατος ο ρόλος της ΚΝΕ

Για την παρακαταθήκη που έχει αφήσει στους νέους κομμουνιστές η 30χρονη ιστορία της Οργάνωσης και τους στόχους τού σήμερα μιλά στο "Ρ" ο Κώστας Μυτιληνιού,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Τριάντα χρόνια μετά από την ίδρυση της ΚΝΕ, ποια είναι η παρακαταθήκη που έχει αφήσει η ιστορία της Οργάνωσης στους νέους κομμουνιστές του σήμερα;

- "Η παρακαταθήκη είναι η πολύτιμη πείρα, βγαλμένη από τη δράση μέσα στη νεολαία σε συνθήκες άγριου κυνηγητού, ωμής βίας στα χρόνια της δικτατορίας, αλλά και του εκσυγχρονισμένου αντικομμουνισμού μετέπειτα. Η 30χρονη ζωή και δράση μάς οπλίζει με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στη νεολαία, την πίστη μας ότι μπορεί να βγάλει σωστά συμπεράσματα, να μάχεται και να κατακτά δικαιώματα.

Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως και σήμερα η νεολαία έχει δώσει δείγματα γραφής απέναντι στις πολιτικές και τις ιδεολογίες που κυριαρχούν και η ΚΝΕ έχει τη σφραγίδα της σ' αυτές. Παρακαταθήκη ευθύνης και θέλησης να συνεχίσουμε στις σημερινές, το ίδιο ή και περισσότερο δύσκολες, συνθήκες αταλάντευτα τη δράση μας, για να έρχεται μαζικά η νεολαία σε επαφή με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, το μαρξισμό - λενινισμό, να στρατεύεται για την προώθηση τέτοιων ωραίων στόχων.

Η δικαίωση

"Η απόφαση για την ίδρυση της ΚΝΕ δικαιώθηκε. Οι χιλιάδες των νέων που πέρασαν από τις γραμμές της ΚΝΕ, υιοθέτησαν τις θέσεις μας, το δείχνει περίτρανα. Η δράση της ΚΝΕ στη νεολαία, έβγαλε κερδισμένη τη νεολαία ώστε να βλέπει με διαφορετικό μάτι τη ζωή να στέκεται ενάντια σε πολιτικές που χτυπάνε τα δικαιώματα - τη ζωή της, να πετυχαίνει έστω και προσωρινές λύσεις, να έχει κατακτήσεις. Η δράση του κινήματος της νεολαίας, η ικανότητά του, ιδιαίτερα σήμερα, φαίνεται πιο καθαρά πως συνδέεται με την ύπαρξη της ΚΝΕ άρρηκτα. Σε όλες τις καμπές του νεολαιίστικου κινήματος, ο ρόλος της ΚΝΕ ήταν αναντικατάστατος, η ανάπτυξη των αγώνων ήταν άρρηκτα δεμένη με τη δύναμη της ΚΝΕ και την προώθηση που έδινε σ' αυτούς".

- Οι στόχοι της ΚΝΕ, τότε και σήμερα, πώς σχετίζονται;

- "Δε θα 'λεγα πως διαφοροποιούνται οι θέσεις μας, όμως η οξύτητα των προβλημάτων έχει διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η επίθεση στα δικαιώματά μας. Σήμερα οι στόχοι μας επικεντρώνονται στο πώς η δράση μας θα συμβάλλει ώστε να βρεθεί η νεολαία στην αντεπίθεση, δίπλα στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στο χτίσιμο του μετώπου για τη ρήξη και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Πετυχαίνοντας την πολυμέτωπη πολύμορφη δράση, το συντονισμό των τμημάτων της, με περιεχόμενο πάλης που θα χτυπά στη ρίζα των προβλημάτων. Φαίνεται πως η αγανάκτηση των νέων σήμερα είναι έντονη, αλλά δεν είναι το ίδιο έντονη η συμμετοχή της στους αγώνες που ξεδιπλώνονται. Στόχος μας είναι η σταθερή δουλιά, που θα πετυχαίνει την αποκάλυψη των ιδεολογημάτων που χρησιμοποιεί η άρχουσα τάξη και οι φορείς που τη στηρίζουν, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τη νεολαία από την πραγματικότητα, να κρύβουν το χαρακτήρα της πολιτικής τους, που είναι εχθρικός προς τη νεολαία και τα δικαιώματά της.

Μια πραγματικότητα που κάνει αναγκαίο σήμερα για τη νεολαία, το νεολαιίστικο κίνημα, να βγει πιο αποφασιστικά στο προσκήνιο, να πολιτικοποιήσει τη δράση της, να δυναμώσει την ΚΝΕ, το ΚΚΕ, κάνοντας την επιλογή να παλέψει μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για το σοσιαλισμό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ