Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Σκληρές μάχες στο νότο, υποχωρούν οι στασιαστές

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Μεγάλης κλίμακας επίθεση στις θέσεις και στα ορμητήρια των στασιαστών στις νοτιοανατολικές περιοχές της ΛΔ του Κογκό πραγματοποιούν από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι υποστηρικτές τους. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των 14 χωρών - μελών της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης, μετά από τόσο καιρό σιωπής, τάχθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης Καμπίλα, χωρίς, όμως, να καταφέρουν να πετύχουν βήματα προόδου σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει εφικτή η επίτευξη μιας εκεχειρίας.

Την ανακατάληψη της πόλης Κιμούμπα, 50 χλμ. ανατολικά της Γκόμα, ανακοίνωσαν, χτες, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Προέδρου Λοράν Καμπίλα, ενώ ο κυβερνητικός ραδιοφωνικός σταθμός "Φωνή του Λαού" μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των στασιαστών υποχωρούν από όλα τα προπύργιά τους στις νότιες περιοχές της χώρας. Οπως έγινε γνωστό, οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν ως βασικό στόχο την ανακατάληψη της πόλης Γκόμα, που αποτελεί και το κύριο οχυρό των στασιαστών. Παρά τις σφοδρές εξάωρες μάχες της Δευτέρας, πάντως, δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Γκόμα και κυρίως να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο και το ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης.

Στο μεταξύ, έληξε, χτες, η ετήσια σύνοδος της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας Ανάπτυξης στον Αγιο Μαυρίκιο, στην οποία κυριάρχησε το θέμα των εξελίξεων στη ΛΔ του Κογκό. Στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης, τα μέλη της Κοινότητας εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στις κυβερνήσεις της Αγκόλα, της Ζιμπάμπουε και της Ναμίμπια, που έσπευσαν να στηρίξουν "τη νόμιμη κυβέρνηση Καμπίλα ενάντια στην παράνομη προσπάθεια των ανταρτών για ανατροπή", αλλά καλούν τον Λοράν Καμπίλα να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους στασιαστές προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ