Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Προκαταβολικές περικοπές 200 δισ.

"Χέρι" στα κονδύλια κοινωνικού χαρακτήρα βάζει η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 1999, πριν καν αυτός καταρτιστεί! Η καινούρια αυτή διάσταση - επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, προκύπτει από σχετικές δηλώσεις, που έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου,μετά από σύσκεψη που είχε με τους υφυπουργούς Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Δρυ,και Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτα,με αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 1999 και την πορεία του πληθωρισμού. Στις δηλώσεις του ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός... "περιθωρίου ασφαλείας" για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 1999, σε σχέση με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν ξεσπάσει, όπως είπε, η ρωσική κρίση. Το περιθώριο αυτό το προσδιόρισε στα 200 δισ. δρχ., το οποίο, όπως είπε, δε θα προέλθει από φόρους αλλά από περικοπές δαπανών, και θα υπάρχει για την αντιμετώπιση... "απρόβλεπτων εξελίξεων".

Η νέα αυτή ομολογία θα σημάνει άγριο, πέρα από κάθε όριο, σφαγιασμό των δαπανών - ιδιαίτερα κοινωνικού χαρακτήρα - του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, αν ληφθεί υπόψη ότι τα διάφορα σενάρια, που κυκλοφορούσαν μέχρι σήμερα σε σχέση με τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 1999, μιλούσαν ούτως ή άλλως για συμπίεση του σκέλους των δαπανών, το οποίο μάλιστα θα σήκωνε το κύριο βάρος - σε σχέση με το σκέλος των εσόδων - της επίτευξης των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης".

Η χτεσινή δήλωση του Γ. Παπαντωνίου σημαίνει για την ακρίβεια ότι ο αρχικός στόχος, που είχε η κυβέρνηση με βάση τους όρους του προγράμματος "σύγκλισης" για έλλειμμα 3,8% του ΑΕΠ το 1999, αναθεωρείται στο 3,3% του ΑΕΠ περίπου, λόγω της προαναφερόμενης συμπίεσης των δαπανών κατά 200 δισ. δρχ. Και είναι πολύ πιθανό η συμπίεση αυτή να προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού του 1999, που είχε καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέχρι την προηγούμενη βδομάδα και το οποίο αποκάλυψε ο "Ρ" την περασμένη Κυριακή, οι συνολικές δαπάνες του ΠΔΕ προβλεπόταν να ανέλθουν το 1999 στα 2.410 δισ. δρχ. περίπου. Ωστόσο, σε δηλώσεις που έκανε ο Χρ. Πάχτας μετά από τη χτεσινή σύσκεψη προσδιόρισε το κονδύλι αυτό κοντά στα επίπεδα των 2.200 δισ. δρχ. περίπου. Είναι φανερό ότι η διαφορά των 200 δισ. δρχ. που προκύπτει, ανάμεσα στο μέχρι πρότινος επικρατέστερο σενάριο και τη χτεσινή δήλωση του Χρ. Πάχτα, δεν είναι καθόλου άσχετη με το περιθώριο ασφαλείας για το οποίο έκανε λόγο ο Γ. Παπαντωνίου. Επιπλέον, ο Χρ. Πάχτας στις χτεσινές δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 1999 θα είναι "σφιχτός" στο εθνικό σκέλος των δαπανών, που απαιτούνται για την εκτέλεση των δημοσίων έργων, σε αντίθεση με τις δαπάνες που απαιτούνται για τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκε η - εμφανής άλλωστε - εκτίμηση ότι "ο πληθωρισμός ανθίσταται", εξέλιξη που δεν αποκλείει τη λήψη μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 4,5% στο τέλος του έτους. Ενα από αυτά ενδεχομένως να είναι και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος την προηγηθείσα χειμερινή περίοδο ανερχόταν στις 28 δρχ. το λίτρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ