Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΕΛΗΣ γεννήθηκε στην Αμυγδαλιά Φωκίδας. Οι γονείς του ήταν αγρότες και είχαν έξι παιδιά. Εργαζόμενος σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αμφισσα. Ηταν υπέροχος άνθρωπος, εξαίρετος επιστήμονας και γνήσιος πατριώτης. Στρατεύτηκε στο αλβανικό μέτωπο, στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ και αγωνίστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας. Το ίδιο έκαναν και τα αδέρφια του.

Μετά την Απελευθέρωση, ήρθε η ανταμοιβή: Φυλακές και εξορίες. Ο Νίκος φυλακίστηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από το Εκτακτο Στρατοδικείο Λαμίας.

Στις 16 Σεπτέμβρη 1948 εκτελέστηκε. Ηταν η παραμονή των γενεθλίων του. Την επόμενη μέρα θα γινόταν 30 χρόνων.

Πέρασαν από τότε 50 χρόνια. Δεν τον ξεχάσαμε ποτέ!

Στην ιερή του μνήμη, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 15.000 δρχ.

Η αδελφή του Κούλα Παπέλη - Μαραγκουδάκη

* * *

Στις 2 Σεπτέμβρη 1998 έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑΣ, από το Μαυράτο Ικαρίας. Τα τελευταία 42 χρόνια ζούσε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, τη δεύτερη πατρίδα του. Ο θάνατος, όμως, τον βρήκε στο νησί που γεννήθηκε, την Ικαρία. Τον σκέπασε για πάντα το φιλόξενο χώμα του Κόκκινου Βράχου. Ολα τα χρόνια αγωνιζόταν για ένα καλύτερο "αύριο". Ως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, έμεινε πιστός στα οράματα του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κηρύκου", 50.000 δρχ.

Η γυναίκα του και η κόρη του

* * *

Για τα 80 χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ,ΝΙΚΟΥ ΓΚΕΝΑ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ,τα αδέρφια του Χρ. Παπαδούλη πρόσφεραν στη ΝΕ Μαγνησίας 100.000 δρχ.

* * *

Στις 14 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από το θάνατο - στις 14 Σεπτέμβρη 1987 - του αγωνιστή ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΟΡΚΟΦΙΚΗ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Χρυσούλα και ο γιος του Γιώργος προσφέρουν 4.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Ο ΠΑΝΟΣ ΧΡΟΝΑΚΗΣ (Χρονόπουλος) γεννήθηκε στο χωριό Δροσοπηγή Τριφυλίας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41 και στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Πελoπόννησο.

Εκτελέστηκε έπειτα από απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης, στις αρχές του 1949.

Στη μνήμη του, τα αδέρφια του Χρυσούλα, Σωτήρης και Γιαννούλα προσφέρουν 4.000 δρχ. στην ΚΟΒ Λόφου Αξιωματικών.

* * *

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ: Ακούραστος αγωνιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Εφυγε από κοντά μας στις 14 Αυγούστου 1998. Γόνος οικογένειας αγωνιστών, τίμησε τον πατέρα του Χαράλαμπο Μουρκούση, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή, και τον αδελφό του, που δολοφονήθηκε από τους ίδιους κατά το μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο του αθηναϊκού λαού κατά της επιστράτευσης του Χίτλερ, το Μάρτη του 1943.

Οργανώθηκε στο ΕΑΜ στου Ζωγράφου τον Απρίλη του 1944. Επιλέχτηκε από τη Μεραρχία του ΕΛΑΣ για τη Σχολή Αξιωματικών του Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού, τοποθετήθηκε διοικητής Λόχου του ΕΛΑΣ, στην περιοχή Ζωγράφου και επέδειξε άριστες στρατιωτικές και διοικητικές ικανότητες.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, διώχτηκε, φυλακίστηκε, παρέμεινε, όμως, πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του, παρά την κλονισμένη υγεία του.

Επαιρνε μέρος σε όλες τις δημοτικές εκλογές στου Ζωγράφου ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της "Δημοκρατικής Παράταξης".

Ορθιος πάντα στους αγώνες για την εκπλήρωση των ιδανικών των ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και την αποκατάσταση των αγωνιστών της. Αναδείχτηκε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ και του ΔΣ της ΠΕΑΥΕΑ, όπου παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του.

Το ΔΣ της ΠΕΑΥΕΑ, του οποίου επίλεκτο μέλος του ήταν, τιμώντας τη μνήμη του, και για το μνημόσυνό του που θα γίνει την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη στις 10.45 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του, στους συγγενείς του και προσφέρει στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" 10.000 δρχ.

  • Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου μου Κώστα Μουρκούση, προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ενημερωτικό Δελτίο".

Νίκος Καραντηνός

* * *

Προσφέρω 100.000 δρχ. για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, στην "Παράταξη για την Αθήνα" του Λεων. Αυδή, και 50.000 δρχ. για τους κομμουνιστές της Κολομβίας, στη μνήμη των γονιών μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και ΣΟΦΙΑΣ.

Ειρήνη Μουτζούρη

* * *

Ο Βαγγέλης Καπνιάς από την Καρδίτσα πρόσφερε στη Δημοτική Κίνηση του Χρ. Τέγου 20.000 για τις εκλογές.

* * *

Οι αντιστασιακοί Κ. Δ. και Γ. Π. πρόσφεραν 50.000 δρχ. στην ΚΟ Θεσσαλονίκης για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ,προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα αδέρφια του Βασίλης, Αθανάσιος, Κωνσταντίνος

* * *

Στη μνήμη του ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΖΑΖΗ, η Αννα Καζάζη πρόσφερε 20.000 δρχ. στο περιοδικό "Εθνική Αντίσταση".

* * *

Στη μνήμη του ΜΗΤΣΟΥ ΔΡΟΥΚΑΛΗ, η Μαρία Δρούκαλη πρόσφερε 20.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ