Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Αδυνατεί" να βοηθήσει η Ρωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνοφ, επισήμανε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, την αδυναμία της Μόσχας να βοηθήσει την Κύπρο σε ενδεχόμενη προσφυγή της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε ανησυχίες για την πιθανότητα να υπάρξουν αρκετές ισλαμικές χώρες, που θα εκφράσουν φιλοτουρκικές θέσεις από το βήμα της ΓΣ.

Επίσημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αρνήθηκε να αποκαλύψει οτιδήποτε για τη θέση, ή τις όποιες επιφυλάξεις της Ρωσίας.

Περιορίστηκε να δηλώσει ότι στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και σημαντικά ζητήματα που αναφύονται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.

Στη συνάντηση, είπε ο Χρ. Στυλιανίδης, επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη της Ρωσίας στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, καθώς και η υποστήριξή της στη σημερινή βάση του διαλόγου για επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του, ο Ι. Ιβάνοφ δεν προέβη σε καμιά δήλωση.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία που τον συνοδεύει στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες του τόσο με τον Ι. Ιβάνοφ όσο και με τον Ρ. Χόλμπρουκ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αντηλλάγησαν απόψεις για τις επαφές που πραγματοποιούν οι πολιτικοί αρχηγοί αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση.

Ο Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι επαναβεβαιώθηκε πως η τελική συνεκτίμηση και αξιολόγηση θα γίνει στη Λευκωσία, σε νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Χτες ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συζητούσε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως και της πρότασης Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας, με τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε γεύμα εργασίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης προτιθόταν να ζητήσει την υποστήριξή τους προκειμένου να πειστεί η Αγκυρα να συναινέσει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, που θα σκοπεύει στη μείωση της έντασης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ, οι πρώτες αντιδράσεις που έχουν οι Αμερικανοί από τους Τούρκους είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει να εισέλθουν σε κάποια διαδικασία για το θέμα της έντασης, όσο δεν ακυρώνεται η παραγγελία τωνς πυραύλων "S-300". Θέση, η οποία πιθανά να επιβεβαιωθεί στη σημερινή συνάντηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

Πρόταση για περισσότερες εγγυήτριες δυνάμεις

Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι σε μια μελλοντική λύση θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εγγυητριών δυνάμεων, οι οποίες θα έχουν δικαίωμα επέμβασης σε περίπτωση παραβίασης των Συνθηκών.

Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος σεό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων.

Η Κύπρος, είπε, θα πρέπει να καταστεί ο χώρος απ' όπου δε θα ήταν δυνατή η εξαγωγή προβλημάτων προς την Ελλάδα και την Τουρκία. Η λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε, είναι δυνατή με τη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας, μέσα στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Η προσγείωση μαχητικών αεροσκαφών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κύπρο στα μέσα Ιούλη αύξησε την ένταση στην περιοχή και περιέπλεξε τις προσπάθειες για την επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής διευθέτησης στο νησί, τονίζει, στην τελευταία διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Κλίντον.

Η έκθεση, που καλύπτει την περίοδο Ιούνη - Ιούλη, σημειώνει ότι παρά την ένταση που δημιούργησε το συγκεκριμένο περιστατικό οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Μπ. Κλίντον τονίζει ότι οι εκπρόσωποί του επισήμαναν στους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, όπως επίσης και στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, την ανησυχία του και τους παρότρυναν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην εξεύρεση τρόπων που θα οδηγήσουν σε λύση του κυπριακού προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ