Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην "Ελλάδα του 2000"

Καταδικασμένοι σε συνθήκες ζωής προβιομηχανικού τύπου, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, βρίσκονται οι κάτοικοι τριών οικισμών της Κοινότητας Κερκίνης Σερρών, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κατά τα άλλα "εκσυγχρονίζει" τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσε χτες προς την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, έχει ως εξής:

"Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην "Ελλάδα του 2000" είναι οι πρώην οικισμοί Καρυφοδίου, Δαφνούσας και Μικροκύμης της Κοινότητας Κερκίνης του Νομού Σερρών. Το γεγονός αυτό έχει σαν συνέπεια οι πενήντα περίπου κάτοικοί του, στην πλειοψηφία τους νέοι αγρότες - μεταξύ των οποίων και πέντε οικογένειες πολυτέκνων (μια με τρία, δύο με τέσσερα και δύο με πέντε παιδιά) - ν' αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα.

  • Στερούνται το πόσιμο νερό, καθώς και το νερό για το πότισμα των ζώων τους, δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχειωδών σύγχρονων μέσων του πολιτισμού, όπως ψυγείο, πλυντήριο, ηλεκτρική κουζίνα, ζεστό νερό κλπ.
  • Οι μαθητές, που καθημερινά μεταφέρονται με τρία ΤΑΧΙ στο δημοτικό σχολείο της Κερκίνης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη μελέτη των μαθημάτων τους, γιατί στερούνται το ηλεκτρικό φως.
  • Δεν μπορούν να αρδευτούν τα 1.500 περίπου στρέμματα της περιοχής, που βρίσκονται εκτός αρδευτικού δικτύου και αναδασμού της Κερκίνης - Λιβαδιάς, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει γεώτρηση.
  • Οι 14 παλιές και νέες σταβλικές εγκαταστάσεις με ανάλογο αριθμό μικρών και μεγάλων ζώων στερούνται τη δυνατότητα εκμηχάνισης της παραγωγής (αμελκτικές μηχανές, ψυκτικές λεκάνες για το γάλα), με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγικότητα της εργασίας και να υποβαθμίζεται η ποιότητα των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με μελέτη της ΔΕΗ, το κόστος ηλεκτροδότησης των οικισμών ανέρχεται σε 22,5 εκατομ. δρχ., η πολιτεία όμως δεν αναλαμβάνει τη χρηματοδότησή του. Ως κτηνοτροφικό ρεύμα η δαπάνη περιορίζεται στα 4,5 εκατομ. δρχ., ποσό που αδυνατούν να επωμιστούν οι κάτοικοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός:

  • Για ποιο λόγο δεν ηλεκτροδοτούνται οι οικισμοί Κορυφοδίου, Δαφνούσας και Μικροκύμης της Κοινότητας Κερκίνης Νομού Σερρών;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση και πότε ν' αναλάβει τη χρηματοδότηση της ηλεκτροδότησης των παραπάνω οικισμών;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ