Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΤΗΝ ασυδοσία των πολυεθνικών που λύνουν και δένουν στη διαμόρφωση των τιμών, στην αγορά καυσίμων, και το ρόλο του κράτους - παρατηρητή αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία και οι καταγγελίες που παραθέτει σήμερα ο "Ρ". Θύματα οι καταναλωτές και καρπαζοεισπράκτορες, οι λιανοπωλητές πρατηριούχοι. Οσο παράλογο κι αν ακούγεται, οι "ενδεικτικές τιμές" που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε Τετάρτη - βάσει υποτίθεται των αναπροσαρμογών που ανακοινώνει η εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαια" - είναι ακόμα και χαμηλότερες από εκείνες στις οποίες προμηθεύουν οι εταιρίες πετρελαιοειδών τα πρατήρια και μάλιστα γνωρίζοντας πολύ καλά πώς έχουν τα πράγματα (σελίδες 18 - 19)

ΤΟ μέλλον της ΛΑΡΚΟ, μιας επιχείρησης - κολοσσού για τα ελληνικά δεδομένα και μιας από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, διαγράφεται εξαιρετικά αβέβαιο. Οχι γιατί το επιβάλλουν οι συνθήκες, αλλά γιατί εκεί την οδήγησε η πολιτική της κυβέρνησης και των μετόχων. Μια πολιτική παρατεταμένης υπονόμευσης, που άρχισε από το 1982 και που σήμερα έφτασε στο αποκορύφωμά της, με στόχο ή το ξεπούλημα της επιχείρησης ή, ακόμα, και το "λουκέτο". Ηδη, αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει η εξόρυξη μεταλλεύματος και το εργοστάσιο στη Λάρυμνα τροφοδοτείται με τα στοκ, τα οποία, στην καλύτερη περίπτωση, αρκούν για ενάμιση μήνα λειτουργίας (σελίδες 44 - 45)

Η λειτουργία της ΟΤΟΕ, ως ενός "φορέα" συζητήσεων και διαβουλεύσεων γύρω από τα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων, με τους ίδιους τους εργαζόμενους σε ρόλο... ακροατή, προωθείται από την πλειοψηφία της διοίκησής της στο έκτακτο θεματικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Οκτώβρη. Οι θέσεις που θα παρουσιάσει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη συναίνεση. Ο "κοινωνικός διάλογος" πρωταγωνιστεί και μια σειρά από τις θέσεις που διατυπώνονται, έχουν στόχο την εδραίωση και διεύρυνση αυτής της διαδικασίας... (σελίδα 46)

Η επί 60 ολόκληρα χρόνια συντρόφισσα του ΚΚΕ, η Ελλη Αλεξίου,η υπέροχη "γιαγιά" των ελληνικών Γραμμάτων, η δασκάλα του ελληνικού λαού, που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τους αγώνες και αγωνίες αυτού του τόπου, που υπήρξε η αγαπημένη της ΚΝΕ και πάντα παρούσα στα Φεστιβάλ της, "έφυγε" από τη ζωή, σαν αύριο πριν δεκαπέντε χρόνια, για να μείνει παντοτινή στη μνήμη μας και στα Γράμματα. Με την ευκαιρία των 15 χρόνων από το θάνατό της, ο "Ρ" κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη της, με σύντομα βιογραφικά της στοιχεία για να τη γνωρίσουν οι νεολαίοι αναγνώστες μας και με ένα ενδιαφέρον κείμενο του δικαστή και αγαπημένου φίλου της Κώστα Πισπιρίγκου (σελίδες 18- 19)

Η ΜΕΓΑΛΗ ομάδα με το σφυροδρέπανο στο στήθος και τα αρχικά C. C. C. P. στο πίσω μέρος της φανέλας, αναβίωσε την Τετάρτη στη Μόσχα. Προς τιμήν του Ρινάτ Ντασάεφ, του κορυφαίου Σοβιετικού τερματοφύλακα μετά τον Λεβ Γιασίν, συναντήθηκαν στο στάδιο της Ντιναμό, η εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ με την εθνική ομάδα της Ρωσίας. Στη συνάντηση έδωσαν το "παρών" όλα τα μεγάλα αστέρια της δεκαετίας του '80 (σελίδα 34)

ΤΟ μακελειό της οδού Νιόβης, το βράδυ της Τετάρτης, επανέφερε με τον πιο δραματικό τρόπο, τόσο το πρόβλημα προσανατολισμού, που έχουν τα Σώματα Ασφαλείας, όσο και τις συνεπαγόμενες απ' αυτό εγκληματικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων (σελίδα 47)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ