Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΒΔΕΛΙΩΤΗΣ από την Τσαρίτσανη Ελασσόνας, που πέθανε σε ηλικία 81 χρόνων, στις 28 Αυγούστου 1998, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1983.

Ηταν μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του και καθημερινός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη του, προσφέρω 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ενας συγγενής του

  • Επίσης στη μνήμη του Αποστόλη Αβδελιώτη, οι κουμπάροι του Τάκης και Ταμάρα Μπασμπανά πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Πέρασαν 4 μήνες από τον πρόωρο θάνατο της αγωνίστριας και συντρόφισσάς μου ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ.

Στη μνήμη της, προσφέρω 50.000 δρχ. στο Συνδυασμό "Δημοκρατικής Ενότητας Ιλίου" του Νίκου Τριανταφύλλου. Για την ενότητα για την οποία πάλεψε με πάθος, τόλμη και αφοσίωση, από τις γραμμές του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, του Συλλόγου Γυναικών και των Συνοικιακών Συμβουλίων.

Ο σύζυγός της Νίκος Βούλγαρης

* * *

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ γεννήθηκε στο Καρς της Ρωσίας το 1907. Πέθανε στις 8 Οκτώβρη 1997. Ζούσε στο χωριό Ν. Τυρολόη Σερρών. Εφηβος εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα έγινε μέλος του ΚΚΕ, ιδιότητα που τη διατήρησε ως το τέλος της ζωής του. Το 1936, με τη δικτατορία του Μεταξά, πιάστηκε και φυλακίστηκε. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 και στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Ηταν αντάρτης του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Για την πατριωτική δράση του κυνηγήθηκε.

Στη μνήμη του και για το χρονιάτικο μνημόσυνό του, οι κόρες του Μαρίκα Στομαχοπούλου και Κυριακή Φωτιάδου και ο γιος του Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, που ζει στη Σουηδία, πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ. Και η εγγονή του Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, οδοντίατρος από τη Σουηδία, πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 6 Μάη 1992 σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία 18 χρόνων, ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΡΗΣ,μέλος της ΚΝΕ.

Στη μνήμη του, ο παππούς του Μιχάλης Τόρης, που διακινούσαν μαζί τον κυριακάτικο "Ριζοσπάστη", προσφέρει 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Εφυγε από κοντά μας στις 4 Αυγούστου 1998 ο αγωνιστής Μάρνης Καπνιός από το Μαραθόκαμπο Σάμου. Ζούσε στην Πετρούπολη και ήταν δραστήριο μέλος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. ΕΑΜίτης στην Κατοχή στη Σάμο, πιάστηκε από Ιταλούς, βασανίστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές της. Τον Ιούλη του 1943

αντιπροσωπεία Ιταλών αντιφασιστών αξιωματικών, της Μεραρχίας Κούνεο, με τον ταγματάρχη Μπότο και οι αντάρτες ήρθαν σε συνεννόηση, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι περίπου 200 κρατούμενοι, ανάμεσά τους ήταν και ο Μάρνης Καπνιός. Στη συνέχεια, πέρασε στη Μέση Ανατολή, όπου υπηρέτησε στο 3ο Τάγμα της πρώτης ελληνικής Ταξιαρχίας. Τον Απρίλη του 1944 πήρε μέρος στην αντιφασιστική εξέγερση κατά της βασιλικής κυβέρνησης του Καϊρου. Μετά έζησε τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Αφρική, τα "σύρματα" των Εγγλέζων.

Το 1945 επέστρεψε στη Σάμο. Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣ στη Σάμο.

Με το τέλος του Εμφύλιου, εγκαταστάθηκε στην Πετρούπολη, με την πολυμελή οικογένειά του. Δούλεψε σε οικοδομικές εργασίας.

Υπήρξε πιστός και συνεπής αγωνιστής ως τα 82 του χρόνια, που έφυγε από κοντά μας. Ας τον θυμούμαστε πάντα.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ο συναγωνιστής και συμπατριώτης του

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

* * *

Στη μνήμη της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ Μηλά - ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ,καθώς και στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη δικαίωση των αγώνων του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Χαριλάου, 25.000 δρχ. στη ΔΑΣ Θεσσαλονίκης και 25.000 δρχ. στη ΝΑΣ του Νομού Θεσσαλονίκης.

Βασίλης Χατζόγλου

* * *

Στη μνήμη των ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑ,κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα λαμπρά ιδανικά του ΚΚΕ και δεν έπαψαν ποτέ να αγωνίζονται για τα σοσιαλιστικά ιδεώδη, για μια καλύτερη ζωή, οι σύντροφοι και φίλοι τους:Ορεσ. και Φλ. Πορτέλος, Νικ. και Φιλ. Τσιμπίδης, Ξένη Τριπόδη, Ιωάννης Τσούνος, Δημ. Ρωμύλιος, Κώσ. Φράγκος, Μαρ. Καβουριάρη, Τ. Ατσιδαύτης, Φωτ. Ευστρατουδάκης, Ερμ. Λίτσα, Γιάννης Κράτσας, προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Αρέθουσας Ικαρίας, 35.000 δρχ. προς τιμήν των 80χρονων του ΚΚΕ, με την υπόσχεση να συνεχίσουν τον αγώνα ως την τελική νίκη.

Ο Γιάννης Τσερμέγκας ήρθε από την Πολωνία, όπου ζούσε πολιτικός πρόσφυγας με την οικογένειά του, να κάνουν καλοκαίρι στην αγαπημένη του πατρίδα, την Ικαρία και τον βρήκε ανεπάντεχα ο θάνατος.

* * *

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΣΑΜΑΡΑ,μέλους του ΚΚΕ. Για τη δράση του διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Μαρία

* * *

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγαπητού συντρόφου και φίλου μου ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Λίτσα Γενναίου - Καραγεωργοπούλου

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη". Τα παιδιά του Βασίλης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος

* * *

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΑΝΙΔΗΣ ήταν κάτοικος της ηρωικής προσφυγικής γειτονιάς των Παλαιών Σφαγείων, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ.

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τους αγώνες του πατέρα μας για μια καλύτερη ζωή του λαού.

Αιώνια η μνήμη του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ

Αντώνης και Σμαρώ Συρανίδου

* * *

Εφυγε από τη ζωή και από κοντά μας η μητέρα μας ΧΡΥΣΗ ΣΥΡΑΝΙΔΟΥ.Στα "πέτρινα χρόνια", για όσους πολέμησαν τον κατακτητή, στάθηκε πραγματική μάνα, βοήθησε αγωνιστές καταδιωκόμενους και στάθηκε αλύγιστη στο πλευρό του συζύγου της.

Αιώνια η μνήμη της

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Σμαρώ και Αντώνης Συρανίδης

* * *

Ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ,από την Εξοχή Πιερίας, που έφυγε από κοντά μας στις 27 Γενάρη 1997, στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης. Το 1946 βγήκε στο βουνό. Ηταν διμοιρίτης Υποδειγματικής Διμοιρίας και αργότερα ονομάστηκε υπολοχαγός του ΔΣΕ. Το φθινόπωρο του 1949, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δούλεψε σκληρά, στις οικοδομές, επικεφαλής 75 εργατών.

Επαναπατρίστηκε το 1982 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των γονιών μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ και του αγωνιστή ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ (καπετάν Σιδέρη) από την Κατερίνη που δολοφονήθηκε από τρομοκράτες δοσίλογους το 1946, προσφέρουμε στη ΝΕ Πιερίας 230.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μυλαύλακα, για τον προεκλογικό αγώνα και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Νίκος (Κόλιας) και Ολγα Τρινταφυλλίδη

* * *

Στη μνήμη των βετεράνων κομμουνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΤΣΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Ρέμπας προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου από την οργάνωση "Νίκος Μπελογιάννης" του Τορόντο Καναδά, πρόσφερε στην ΚΟ Αθήνας 100 δολάρια.

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή Μαρία, τα παιδιά του και τα εγγόνια του, προσφέρουν 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο και καθοδηγητή.

* * *

Ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΜΠΟΥΚΕΛΗΣ (Κίμων) γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1924. Από τα 18 του χρόνια, οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ στον Εβρο και υπεύθυνος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΕΠΟΝ. Το 1943 ανεβαίνει στο βουνό, στον ΕΛΑΣ, και πολεμάει ενάντια στους κατακτητές. Αναγκάζεται να πάρει για δεύτερη φορά το όπλο ως μαχητής του ΔΣΕ. Με το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία.

Οταν επέστρεψε στην πατρίδα, δραστηριοποιείται στους κοινωνικούς αγώνες και εκλέγεται για πολλά χρόνια Πρόεδρος στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Σταθερός ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, όταν άλλοι ακολουθούσαν το δρόμο του συμβιβασμού και της υποχώρησης.

Στις 27 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του Δημήτρη Αμπουκέλη. Στη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Ο Χρήστος Βεβεόγλου προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Νέου Φαλήρου, 50.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.

* * *

Στη μνήμη του ΣΤΑΜΟΥ ΔΗΜΑΚΑ, γιου του συντρόφου μας ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΗΜΑΚΑ,,που χάθηκε τόσο πρόωρα σε ηλικία μόλις 20 χρόνων, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στην Εργατική Αχτίδα της ΚΟΑ.

Μέλη της ΚΟΒ Πετρελαίου

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης και της Δημοκρατίας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΠΠΑ,προσφέρω 50.000 δρχ. για την ενίσχυση του εκλογικού αγώνα.

Η σύζυγός του Αικατερίνη Πέππα

* * *

Στις 25 Αυγούστου 1998 πέθανε ο αγαπημένος μας ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ από τη Χαραυγή Κοζάνης. Κατοικούσε στην Εδεσσα. Γεννήθηκε το 1930 από γονείς αγρότες αγωνιστές. Ενας αδελφός του, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στον Εμφύλιο. Αλλος αδελφός του, επίσης μαχητής του ΔΣΕ, πέθανε πριν από 2 χρόνια. Ο θάνατός του βύθισε σε βαρύ πένθος την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους φίλους του. Από μικρός δούλευε ως αγρότης και αργότερα ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ.

Αετόπουλο στην Κατοχή, στα χρόνια του Εμφύλιου, είχε σταλεί και αυτός στο αναμορφωτήριο του Μακρονησιού.

Ηταν πολύ αγαπητός από τους συγχωριανούς και τους γνωστούς του.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των γονιών μας ΔΗΜΗΤΡΗ και ΕΛΕΟΝΩΡΑΣ,ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ και ΣΟΦΙΑΣ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Τάσος - Μαρίκα, Ρούλα - Σοφία

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μου εξαδέλφου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ,που έφυγε από κοντά μας στις 24 Αυγούστου 1997, προσφέρω στην Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών 35.000 δρχ. και 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ο Γεώργιος Δημητράκος υπήρξε εξαίρετος εκπαιδευτικός επί 44 χρόνια, είχε λάβει μέρος στον πόλεμο του 1940 και στην Εθνική Αντίσταση του λαού στα χρόνια της Κατοχής 1941 - 1944.

Ειρήνη Σακολέβα

* * *

Πέρασαν 3 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μου αδελφής ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΠΛΟΥΜΗ.

Στη μνήμη της, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Νίνα Λοβέρδου

* * *

Στη μνήμη του δημοκράτη αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ,προσφέρω 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γεροβουνού Καματερού, για τον εκλογικό αγώνα και καλώ τους φίλους αγωνιστές και συντρόφους μου να δώσουν την ψήφο τους στο γιο του Κώστα, υποψήφιο δήμαρχο Μακρακώμης Φθιώτιδας, άξιο παλικάρι.

Ο δημοκράτης αγωνιστής

Δημήτρης Σταμάτης, κάτοικος Αθήνας

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ,αντί για στεφάνι στον τάφο του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρουμε 20.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς.

Η σύζυγος και τα παιδιά του

* * *

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο της πολυαγαπημένης μας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Μάντζου - ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου, και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ.

Τα παιδιά της Αλίκη και Αιμίλιος Μπισκοπάνης

Οι αδελφές της Τούλα Μάντζου - Σούλη και Λαμπρινή Ασλανίδου

* * *

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, το 1942 εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Πέθανε σε ηλικία 83 χρόνων.

Την Κυριακή, 4 Οκτώβρη, γίνεται το μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Κώστας Χριστοφοράτος πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 6 Οκτώβρη 1941, έξω από την Παλαιοκώμη Σερρών σκοτώθηκαν από τμήμα του βουλγαρικού στρατού κατοχής πέντε στελέχη του ΚΚΕ. Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΔΡΑΚΟΣ(Μπάρμπας) γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Αν. Μακεδονίας και Θράκης. ΟΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΑΝΗΣ (Κωστάκης) γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ΜΩΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Γρηγόρης) στέλεχος της ΟΚΝΕ Περιοχής Μακεδονίας, ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ (φωτογραφία) οργανωτής και καθοδηγητής της ομάδας σαμποτέρ στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη και ο ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ,στέλεχος του Γραφείου Περιοχής Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Τα στελέχη αυτά, μαζί με τον ΣΙΜΟ ΚΕΡΑΣΙΔΗ (Μήτσο) που δολοφονήθηκε από συνεργάτες των κατακτητών τον Απρίλη του 1943, κράτησαν την οργάνωση στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη στα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας. Στη μνήμη τους και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρουμε 40.000 δρχ. στην ΚΟ Σερρών και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Κώστας και Ευπραξία Κουτουρούση - Μυρίνη Σερρών

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-02-08 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1998-11-10 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1998-05-14 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1997-09-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1997-05-08 00:00:00.0)
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών (1995-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ