Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SOS εκπέμπει το μπάσκετ

Δύσκολες μέρες προβλέπει για το άθλημα ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γ. Βασιλακόπουλος

"Ερχονται μέρες δύσκολες για το μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα, όχι επειδή είναι στραβός ο γιαλός, αλλά γιατί στραβά αρμενίζουμε. Η αδυναμία της αθλητικής ηγεσίας να υλοποιήσει τις οικονομικές της υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, δημιούργησαν ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ στο χώρο του σωματειακού αθλητισμού, όπου κανείς δεν μπορεί να είναι εντάξει απέναντι στον εαυτό του και τις υποχρεώσεις του", τόνισε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Βασιλακόπουλος. Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης, ήταν ο οικονομικός απολογισμός του "Μουντομπάσκετ '98". Τα έξοδα δεν ξεπέρασαν τα 760 εκατ. δρχ., τα έσοδα ανήλθαν στο 1.02 δισ. κι όμως ο πρόεδρος της ΕΟΚ σκιαγράφησε με τα χειρότερα χρώματα το αύριο. Αιτία, η αδυναμία της ΓΓΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του τακτικού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς πόσα και πού χρωστάει, ενώ πρωταθλήματα κινδυνεύουν με ματαίωση. "Βρισκόμαστε στον Οκτώβρη και έχουμε εισπράξει μόνο το 47,5% της επιχορήγησης. Από τον Ιούλιο η ΓΓΑ έχει υπογράψει την εκταμίευση 370 εκατ. δρχ. αλλά ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του" τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα τη δική του άποψη για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί το σύνολο των σωματείων και όχι μόνο του μπάσκετ. "Το αθλητικό κίνημα πληρώνει και θα συνεχίσει να πληρώνει τα σπασμένα του Αθήνα '97. Το ίδιο θα πληρώσει στην πορεία και τα σπασμένα του 2004. Εκείνοι που σήμερα δηλώνουν ότι σε 2,5 χρόνια θα είναι έτοιμο το Ολυμπιακό Χωριό, δε θα είναι στην Ελλάδα για να ντρέπονται" υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα "κομήτες" όσους ασχολούνται σήμερα με τα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Φυλλορροεί η Ευρωλίγκα

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ ήταν το ίδιο αυστηρός απέναντι στην πολιτική παραχώρησης δικαιωμάτων σε εταιρίες από τη ΦΙΜΠΑ, προβλέποντας ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα συμβεί στο μπάσκετ ό,τι και στο ποδόσφαιρο με τη δημιουργία "ιδιωτικών" πρωταθλημάτων. "Στη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος δόθηκε άδεια για τα εμπορικά τάιμ άουτ χωρίς την έγκριση των διοργανωτών, ενώ με άδεια της ΦΙΜΠΑ, παίχτηκε στην Ιταλία από την Ολυμπιακή Επιτροπή στοίχημα με αγώνες του Μουντομπάσκετ, που απέφερε ακαθάριστα έσοδα 700 εκατ. δρχ. Η δημιουργία εμπορικών εταιριών για την εκμετάλλευση κύρια των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, θα είναι το επιχείρημα εκείνων που θα προσφύγουν αύριο στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπου με επιχείρημα τον ελεύθερο ανταγωνισμό θα διεκδικήσουν το δικό τους πρωτάθλημα. Με τις τελευταίες αποφάσεις της ΦΙΜΠΑ για δύο ελεύθερες ζώνες παικτών, η Ευρωλίγκα κοντεύει να γίνει πρωτάθλημα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι οικονομίες των δύο χωρών δεν μπορούν να συντηρήσουν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ την ίδια ώρα οι καλύτερες αγορές χάνονται" υπογράμμισε.

Απέκρυψαν ντόπινγκ στο Μουντομπάσκετ '94!

Με αφορμή το θέμα Ορτίθ, ο Γ. Βασιλακόπουλος αποκάλυψε, με καθυστέρηση είναι αλήθεια τεσσάρων χρόνων, ότι και το 1994 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καναδά, "υπήρξε σοβαρότατο κρούσμα ντόπινγκ το οποίο απεκρύβη", αρνούμενος να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Οσον αφορά τον έλεγχο ντόπινγκ στο ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα, υπογράμμισε ότι "θα κληρώνονται από τον ΕΣΑΚΕ δύο παιχνίδια σε κάθε αγωνιστική και πέντε λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, θα κληρώνονται δύο παίκτες από κάθε ομάδα. Από τη νέα περίοδο όλοι οι παίκτες, Ελληνες και ξένοι, θα περνούν από έλεγχο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, ενώ σε τακτά διαστήματα θα περνούν από αντιντόπινγκ κοντρόλ τα μέλη όλων των εθνικών ομάδων.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ