Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΧΑΛΟ ΝΟΒΙΝΙ"
Εντονη η αντίθεση του τσέχικου λαού στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ της εφημερίδας του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Οκτώβρη στην Πράγα το φεστιβάλ της εφημερίδας "Χαλό Νόβινι" του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας (ΚΚΤσΜ).

Στο φεστιβάλ, που έγινε στον εκθεσιακό χώρο της τσέχικης πρωτεύουσας, πήραν μέρος χιλιάδες λαού. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10.00 το πρωί και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρας, ενώ πήραν μέρος σε αυτό αρκετοί καλλιτέχνες και μουσικά συγκροτήματα.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ομιλία του Προέδρου του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, Μίροσλαβ Γκρεμπενίτσεκ,ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των πρόσφατων καλοκαιρινών πρόωρων εκλογών στην Τσεχία.

Οπως είναι γνωστό, στις εκλογές αυτές το ΚΚΤσΜ κατέλαβε το 11,03% των ψήφων και 24 από τις 200 έδρες στο τσέχικο Κοινοβούλιο. Ο Μ. Γκρεμπενίτσεκ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα θετικό και κάλεσε τους συγκεντρωμένους ν' αγωνιστούν, ώστε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και των συμπληρωματικών εκλογών για τη Γερουσία (αλλάζουν οι 27 από τις 81 έδρες), που θα διεξαχθούν στη χώρα στα μέσα Νοέμβρη '98, να είναι ακόμα θετικότερο. Αυτό θα σημάνει το δυνάμωμα του ΚΚΤσΜ στα τοπικά όργανα και την απόκτηση κοινοβουλευτικής ομάδας στη Γερουσία (σ. σ. απαιτούνται 5 έδρες και σήμερα το ΚΚΤσΜ κατέχει ήδη 2 και επιδιώκει στις συμπληρωματικές εκλογές να κερδίσει τουλάχιστον άλλες 3. Κάτι βέβαια που είναι αρκετά δύσκολο, αφού οι γερουσιαστές εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες με πλειοψηφικό σύστημα). Ο Πρόεδρος του ΚΚΤσΜ, αναφερόμενος στην "ερμαφρόδιτη" κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του καλοκαιριού (σ. σ. η κυβέρνηση μειοψηφίας των σοσιαλδημοκρατών με την ανοχή του δεξιού κόμματος ODS), σημείωσε πως τίποτα τολμηρό και θετικό δεν πρέπει να περιμένει ο λαός από μια τέτοιου είδους κυβέρνηση. Εξέφρασε δε και πάλι την έντονη αντίθεση του ΚΚΤσΜ στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, που θίγει την εθνική ανεξαρτησία της χώρας και την προσδένει στο άρμα του βορειοατλαντικού ιμπεριαλισμού. Καυτηρίασε επίσης την άρνηση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, που απορρίπτουν την πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, που έχει προτείνει το ΚΚΤσΜ (να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής και παρά τη σχετική φιλοΝΑΤΟική προπαγάνδα καμιά δημοσκόπηση δεν τολμά να παρουσιάσει την πλειοψηφία του λαού της Τσεχίας να είναι υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ).

Στην ομιλία του ο Μ. Γκρεμπενίτσεκ αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ανεργία που διογκώνεται πια φανερά, ιδιαίτερα και μετά από ένα "κύμα" βιομηχανικής συρρίκνωσης που χτυπάει αυτήν την εποχή την Τσεχία. Τέλος ο Πρόεδρος του ΚΚΤσΜ αναφέρθηκε στους αποκλεισμούς του ΚΚ από τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ. Σημείωσε τη σημασία που έχει η σωστή και πλήρης ενημέρωση για τους πολίτες και κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΤσΜ να προπαγανδίζουν και να διακινούν παντού την εφημερίδα του Κόμματος "Χαλό Νόβινι", που να σημειωθεί πως η καθημερινή κυκλοφορία ξεπερνά σήμερα τα 40.000 αντίτυπα.

Ξένες αντιπροσωπείες

Στη γιορτή συμμετείχαν με περίπτερα το ΚΚΕ και ο "Ριζοσπάστης", καθώς και εκπρόσωποι του ΚΚ Σλοβακίας, της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (Ιταλία), το Γερμανικό ΚΚ, το ΚΟΔΗΣΟ (Γερμανία) και το Αντιφασιστικό Φόρουμ (Γερμανία). Ανάρπαστη έγινε από τους επισκέπτες του φεστιβάλ η ειδική έκδοση του "Ριζοσπάστη" στα τσέχικα.

Συναντήσεις σε Πράγα - Βουδαπέστη

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πράγα ο Ελισαίος Βαγενάς,που εκπροσώπησε στο Φεστιβάλ το "Ρ", είχε συναντήσεις ως μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, με τον Στανισλάβ Φίσερ,μέλος της ΚΕ, βουλευτή και υποψήφιο του ΚΚΤσΜ για το προεδρικό αξίωμα της Δημοκρατίας της Τσεχίας (στην τελευταία σχετική αναμέτρηση), καθώς και με τον Βλαντιμίρ Γιάνκου,υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΤσΜ.

Στις συναντήσεις αυτές έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στις δύο χώρες και τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στα ΚΚ. Κοινή ήταν η εκτίμηση για την αναγκαιότητα της παραπέρα σύσφιξης των διμερών σχέσεων ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΚΚΤσΜ, καθώς και της πολυμερούς συνεργασίας των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Πράγα, ο Ελ. Βαγενάς συναντήθηκε στη Βουδαπέστη με τον Γιάνους Βάιντα,αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας.Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες, μια και τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ουγγαρία τις ίδιες περίπου ημερομηνίες γίνονται δημοτικές εκλογές. Στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Ουγγαρίας εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση που έχει το κόμμα του προς το ΚΚΕ και σημείωσε την αναγκαιότητα χάραξης κοινής στρατηγικής των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων ιδιαίτερα απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ανταλλάχτηκαν επίσης απόψεις για τις παραπέρα δυνατότητες συντονισμού και συνεργασίας των ΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ