Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάβασαν το μήνυμα των εκλογών όπως τους βολεύει

Την απόφασή της να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας Κορίνθου και να αναζητήσει στο Λονδίνο αγοραστές για τις προς εκποίηση ΔΕΚΟ, γνωστοποίησε χτες η κυβέρνηση, δείχνοντας να ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής σαν μήνυμα για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Την ανάγκη να δώσει και έμπρακτες αποδείξεις στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, ότι θα συνεχιστεί αταλάντευτα και χωρίς παρεκκλίσεις η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική που επιτάσσει η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ - και μετά το δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής - ένιωσε χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ετσι, χτες - μια μέρα μετά τα μηνύματα που έβγαλε η κάλπη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών - το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σημίτη, μας πληροφόρησε ότι θα συνεχίσει να συμπιέζει τόσο την αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων, όσο και των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα θα προχωρά ακάθεκτα και στην επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων και στην εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Αδιάψευστος μάρτυρας, δύο ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, όσο και η επικύρωση από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών του νέου αναθεωρημένου προγράμματος "σύγκλισης", με το οποίο παρατείνεται μέχρι και το 2000 (κανονικά έληγε στο τέλος του 1998) η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Στα πλαίσια αυτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με χτεσινή ανακοίνωσή της, μας πληροφορεί ότι:

  • Στις 9 Οκτώβρη μπήκε στην τελική ευθεία η πώληση της Διώρυγας Κορίνθου, διαδικασία την οποία η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι "αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία μετοχοποίησης της ΑΕΔΙΚ". Το δημόσιο εξαγόρασε από την Εθνική Τράπεζα τις μετοχές τις κρατικής εταιρίας "Διώρυγα Κορίνθου" - που κατείχε η Εθνική Τράπεζα - προκειμένου να τις πουλήσει σε ιδιώτες στην τιμή των 6.250 δραχμών ανά μετοχή. Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, χτες από το υπουργείο Οικονομικών, στις 9 Οκτωβρίου"υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ ΑΕ) και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), για την εξαγορά από το Δημόσιο 210.783 μετοχών της "Νέας Ανώνυμης Εταιρίας Διώρυγα Κορίνθου" (ΝΑΕΔΚ). Οι μετοχές, κυριότητας της Εθνικής Τράπεζας, θα αγοραστούν από τη ΔΕΚΑ ΑΕ στην τιμή των 6.250 δραχμών ανά μετοχή". Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το δημόσιο προσδοκά να εισπράξει από την πώληση των 210.783 μετοχών της ΝΑΕΔΚ, το πολύ 1,3 δισ. δραχμών.
  • Εκπρόσωπος της κυβέρνησης - φορώντας το κοστούμι του πλασιέ που πουλάει μετοχές δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ) - βρίσκεται ήδη από προχτές στο Λονδίνο, προκειμένου να αναζητήσει αγοραστές των εκποιούμενων πακέτων μετοχών ΔΕΚΟ. Στα πλαίσια αυτά, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, αναχώρησε προχτές για το Λονδίνο ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης,για να παρουσιάσει (σ. σ. παρουσίασε χτες) "σε εκπροσώπους τραπεζών και χρηματοοικονομικών οίκων, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων του δημοσίου".

Τέλος, σαφή δείγματα γραφής ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν προτίθεται να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από τον αντιλαϊκό "μονόδρομο" της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ, θα αποτελέσουν και οι αποφάσεις που θα παρθούν στην προγραμματισμένη για αύριο σύσκεψη που θα γίνει υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τον κρατικό προϋπολογισμό του 1999 και τη διαδικασία μετοχοποίησης του τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ. Η ιδιωτικοποίηση του τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, προαναγγέλθηκε από τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση που είχε εκεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου με εκπροσώπους πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίοι του υπέδειξαν πως η... περίοδος είναι κατάλληλη για ιδιωτικοποιήσεις!

Οσον αφορά το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση με διαρροές πληροφοριών από τα οικονομικά υπουργεία, δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της να είναι ένας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός, συστατικά στοιχεία του οποίου θα είναι παραπέρα συμπίεση των δαπανών για μισθούς, για συντάξεις και κοινωνικές παροχές (με τη σφιχτή εισοδηματική πολιτική και νέες περικοπές επιχορηγήσεων σε κοινωνικούς φορείς) καθώς και η γενναία αύξηση των φόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ