Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προσοχή στο μόλυβδο

Ενημερωτικό φυλλάδιο του ΕΛΙΝΥΑΕ για την προστασία από το μόλυβδο

Στις επιπτώσεις του μολύβδου στον ανθρώπινο οργανισμό και στα μέτρα πρόληψης των εργαζομένων, ώστε να μην εκτεθούν σ' αυτόν, αναφέρεται φυλλάδιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), με τίτλο "μόλυβδος και εργασία".

Στο φυλλάδιο επισημαίνεται ότι "ο μόλυβδος και οι ενώσεις του είναι τοξικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς ευθύνονται για μια σειρά από συμπτώματα και επαγγελματικές ασθένειες, που μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσουν και στο θάνατο". Η χρόνια δηλητηρίαση από το μόλυβδο ονομάζεται "μολυβδίαση" και είναι η πρώτη επαγγελματική ασθένεια που καταγράφηκε και αναγνωρίστηκε.

Οι επιπτώσεις του μολύβδου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ποικίλες και εντοπίζονται σε διάφορα συστήματά του. Στο γαστρεντερικό σύστημα,τα συμπτώματα από την έκθεση στο μόλυβδο μπορεί να είναι ναυτία, ανορεξία, απώλεια βάρους, δυσπεψία, δυνατοί κοιλιακοί πόνοι και δυσκοιλιότητα. Στο καρδιοαγγειακό σύστημα,παρουσιάζεται υπέρταση. Στο αιμοποιητικό σύστημα τα συμπτώματα μπορεί να είναι αναιμία ήπιας μορφής και αναστολή σύνθεσης της αίμης. Στο ουροποιητικό σύστημα (νεφροί),παρουσιάζεται σκλήρυνση των νεφρών, νεφρική ανεπάρκεια και νεφρικό αδένωμα. Στο νευρικό σύστημα πονοκέφαλοι, ζάλη, διαταραχές του ύπνου και της μνήμης. Σοβαρές είναι οι συνέπειες στο σύστημα αναπαραγωγής,όπου μπορεί να παρουσιαστούν αποβολές, πρόωρες γεννήσεις και γεννήσεις νεκρών εμβρύων.

Οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με το μόλυβδο, άμεσα ή έμμεσα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η δηλητηρίαση από το μόλυβδο γίνεται βασικά με δυο τρόπους. Με την εισπνοή μολυβδούχων ατμών, καπνού ή σκόνης, και με την κατάποση σκόνης μολύβδου.

Σχετικά με τα μέτρα πρόληψης, τονίζεται στο φυλλάδιο ότι απαιτούνται ατομικοί δειγματολήπτες για τον αερομεταφερόμενο μόλυβδο, τακτικοί έλεγχοι κάθε τρεις μήνες του εργασιακού περιβάλλοντος, επίβλεψη της υγείας των εργαζομένων, τουλάχιστον μια φορά στους έξι μήνες. Επίσης, ειδικά μέτρα πρόληψης και ειδική ενημέρωση στους εργαζόμενους. Η οριακή τιμή έκθεσης του μολύβδου στον εργασιακό αέρα είναι 150 μg/m3. Σε περίπτωση σημαντικής αύξησης της τιμής του μολύβδου στον εργασιακό χώρο, οι εργαζόμενοι πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως απ' αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ