Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Ενα το κρατούμενο η μείωση των μισθών

Μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό - που συζήτησαν τον προϋπολογισμό του 1999 - ο Γ. Παπαντωνίου δεν έκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδιώξει τη μείωση του πληθωρισμού, με τη συνέχιση της εισοδηματικής, φορολογικής και νομισματικής πολιτική μονόπλευρης λιτότητας

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να εγκριθεί από τα κυβερνητικά όργανα ο αντιλαϊκότερος προϋπολογισμός όλων των προηγούμενων ετών. Βασικά χαρακτηριστικά και του νέου προϋπολογισμού - που ήταν τα αντικείμενο σύσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου - θα είναι: α) η υπέρμετρη συμπίεση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, β) η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, γ) το "πάγωμα" του αφορολόγητου ορίου, δ) η σύνθλιψη των λαϊκών εισοδημάτων, αφού η εισοδηματική πολιτική που θα εφαρμοστεί για το 1999 θα προβλέπει αυξήσεις μισθών το πολύ μέχρι 2%!

Η διαμόρφωση των βασικών μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού του 1999 (από ποιους και πόσο θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και ποιους θα θίγουν οι περικοπές των δαπανών, ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα) συζητήθηκαν αναλυτικά στη συνεργασία που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργόςμε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Αν και οι επιλογές της κυβέρνησης - που εμμένει δογματικά στην πάση θυσία εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, για να ενταχθεί η Ελλάδα το 2001 στην ΟΝΕ - είναι δεδομένες (συνέχιση και σκλήρυνση της λιτότητας και το 1999 και το 2000), ο Γ. Παπαντωνίου κράτησε "κλειστά τα χαρτιά" δηλώνοντας πως ο προϋπολογισμός του '99 θα συζητηθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα την επόμενη βδομάδα.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε το στόχο που έχει τεθεί για πτώση του στο 2% το 1999, σημειώνοντας πως "με όλα τα μέσα θα επιδιώξουμε να ρίξουμε τον πληθωρισμό στο 2% στο τέλος του 1999".

Υπενθυμίζοντας τα μέσα - με τα οποία η κυβέρνηση Σημίτη θα επιδιώξει να πετύχει τη μείωση του πληθωρισμού - ο Γ. Παπαντωνίου φωτογράφισε με αρκετή σαφήνεια την παραπέρα συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων, ανέφερε:

  • Τη νομισματική πολιτική, την εισοδηματική πολιτική και στον ίδιο τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο για την εισοδηματική πολιτική του 1999 κάνει λόγο για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που θα φτάνουν το πολύ μέχρι 2%. Πρόκειται για τη χειρότερη εισοδηματική πολιτική μετά το περίφημο 0% + 0% = 14% που είχε εφαρμοστεί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1992.
  • Τις σχεδιαζόμενες μειώσεις των έμμεσων φόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να προωθηθεί η μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 18%, που είναι σήμερα στο 15%, καθώς και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αυτοκίνητα από τα μέσα του 1999.
  • Τις "συμφωνίες κυρίων", που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης με τους επιχειρηματίες για συγκρατημένες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων. Πρόκειται για τις γνωστές επαφές και συμφωνίες - "κοροϊδία" που επιδιώκει αυτό το διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίες είναι αμφιβόλου περιεχομένου όσο και προοπτικής.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα παραμείνουν "παγωμένα" το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ