Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
"Νίκη" κηρύσσει η αντιπολίτευση

ΣΚΟΠΙΑ.- Επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν αναμένονται πριν την Τετάρτη, ωστόσο τα πρώτα χαρακτηριστικά του μετεκλογικού σκηνικού μάλλον έχουν ήδη διαμορφωθεί.

Οι ανταποκριτές των περισσότερων ειδησεογραφικών πρακτορείων στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ μετέδιδαν χτες πανομοιότυπη εικόνα: ως νικητής αναφαίνεται ο συνασπισμός του χαρακτηριζόμενου ως "εθνικιστικού" VMRO και της Δημοκρατικής Εναλλαγής του Βάσιλ Τοπούρκοφσκι.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ηγεσία του συνασπισμού, χτες το απόγευμα, εξέφρασε τη "βεβαιότητα" ότι, μετά την 1η του Νοέμβρη, θα έχουν 61 έως 65 έδρες στο Κοινοβούλιο (120 συνολικά), δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία.

Στην ίδια συνέντευξη η ηγεσία του συνασπισμού εκτίμησε ότι καταλαμβάνει από τον πρώτο γύρο 44 έδρες και προηγείται σε 23 εκλογικές περιφέρειες εν όψει του δεύτερου γύρου (την ερχόμενη Κυριακή).

Οι ηγεσίες VMRO - Δημοκρατικής Εναλλαγής, που εμφανίστηκαν "σίγουρες" για τη νίκη τους, τόνισαν πως επιθυμία τους είναι να συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης με ένα τρίτο κόμμα, ακόμα και αν εξασφαλίσουν 61 έδρες. Τούτο διότι "κάτι τέτοιο θα συμβάλει σε μια πιο σταθερή κυβέρνηση". Ακόμη είπαν ότι ήδη έχουν συμφωνήσει τη θέση του πρωθυπουργού να καταλάβει το VMRO και τη θέση του προέδρου της Βουλής η Δημοκρατική Εναλλαγή. Και πρόσθεσαν ότι στόχος τους είναι να κυβερνήσουν τη χώρα για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Ο "κεντροδεξιός" συνασπισμός των δυο κομμάτων έστειλε στην κυβέρνηση μια επιστολή με την οποία ζητά τόσο από αυτήν όσο και εν γένει από τα κρατικά όργανα να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και σύμφωνα με το νόμο, σεβόμενοι τη θέληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές. Συγχρόνως, ζητούν η κυβέρνηση στο διάστημα μεταξύ των δυο γύρων να ασχοληθεί μόνο με το χειρισμό των καθημερινών της υποχρεώσεων.

Αντιρρήσεις του κυβερνώντος κόμματος

Ομως τα αποτελέσματα που δίνει το κυβερνών κόμμα, της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, διαφέρουν από εκείνα που "δίνουν" το VMRO και η Δημοκρατική Εναλλαγή. Ειδικότερα, οι σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν ότι από τον πρώτο γύρο των εκλογών εκλέγουν 16 βουλευτές, έναντι 24 βουλευτών του VMRO και της Δημοκρατικής Εναλλαγής, ενός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τριών βουλευτών των φιλελεύθερων και 22 βουλευτών του Συνασπισμού των αλβανικών κομμάτων.

Ενδεικτικό της "ενόχλησης" των Σοσιαλιστών είναι το γεγονός ότι το κρατικό ραδιόφωνο κατηγόρησε ξένα μέσα ενημέρωσης ότι "μεταδίδουν πως νικητής των εκλογών είναι το VMRO και η Δημοκρατική Εναλλαγή", παρόλο που "δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις".

Κατά την έκθεση των 200 παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρακολούθησαν τη διαδικασία, οι εκλογές στην ΠΓΔΜ "διεξήχθησαν ομαλά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ