Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Στην τελική ευθεία ο Ντ' Αλέμα

ΡΩΜΗ .-

Επισήμως του παραδόθηκε η εντολή για το σχηματισμό από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας. Το μόνο που απομένει για τον Μάσιμο Ντ' Αλέμα είναι να αποσπάσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μια διαδικασία που θεωρείται πλέον τυπική.

Ο Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο παρέδωσε και επισήμως την εντολή, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη της "Δημοκρατικής Αριστεράς", Μάσιμο Ντ' Αλέμα, που τον ενημέρωσε για την πορεία των διαβουλεύσεων, που είχε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τη βεβαιότητα που εξέφρασε για την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνομιλία δήλωσε ότι στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν εκτός του συνασπισμού της "Ελιάς" το κόμμα των "Ιταλών Κομμουνιστών" του Αρμάντο Κοσούτα, που υφίσταται από τη διάσπαση που προκάλεσαν στην "Κομμουνιστική Επανίδρυση", και κεντρώο κόμμα UDR του Φραντσέσκο Κοσίγκα. Ο Ντ' Αλέμα διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση της "Ελιάς" ανήκει πλέον στο παρελθόν, αφού στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση συμμετέχουν δύο νέα κόμματα, του Κοσούτα και Κοσίγκα.

Τα "αγκάθια"

Παρά τον ενθουσιασμό που επικρατεί στη γείτονα αφ' ενός, για τη μη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αφ' ετέρου για τη συνέχιση του "έργου της κεντροαριστεράς", τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση της 56ης Ιταλικής Δημοκρατίας είναι πολλά, καθώς το ετερόκλητο της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης θα αποδειχτεί μάλλον δύσκολα διαχειρίσιμο, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την επίλυση των "ακανθωδών προβλημάτων" θα είναι κατ' αρχάς με τον προϋπολογισμό. Η έγκριση του προϋπολογισμού του 1999 - που παραμένει ο ίδιος και έριξε την κυβέρνηση Πρόντι - αποτελεί παράγοντα - κλειδί για την αξιοπιστία της Ιταλίας στο εξωτερικό, αναφέρει έγγραφο στο οποίο χαράσσονται οι κατευθυντήριες γραμμές της νέας ιταλικής κυβέρνησης, που έχει αναλάβει να σχηματίσει ο Μάσιμο ντ' Αλέμα. Το ντοκουμέντο, που δόθηκε στους δημοσιογράφους μετά την ανάθεση της εντολής σχηματισμού της 56ης μεταπολεμικής κυβέρνησης της Ιταλίας, αναφέρει ακόμα ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει απαρέγκλιτα το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Το σχετικό ντοκουμέντο, αλλά και όλο το κυβερνητικό πρόγραμμα που υπογράφουν και οι τρεις πολιτικές δυνάμεις που έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν την κυβέρνηση ντ' Αλέμα, είναι πανομοιότυπο με το πρόγραμμα Πρόντι.

Ενα ακόμα εμπόδιο είναι ο κατάλογος των νέων υπουργών, οι οποίοι θα είναι συνολικά 24. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι μισοί θα ανήκουν στις αριστερές δυνάμεις και οι υπόλοιποι στα κεντρώα κόμματα. Δυο υπουργεία θα αναλάβουν μέλη του κόμματος του Κοσούτα πιθανότατα των Μεταφορών και το υπουργείο Ισότητας, ενώ το κόμμα του Κοσίγκα διεκδικεί τρία από των Εσωτερικών, Αμυνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Γεωργίας. Ωστόσο, ο Ντ' Αλέμα δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει σχηματίσει τη λίστα των υπουργών και αυτό είναι ένα πρόβλημα αρκετά πολύπλοκο, αλλά θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες μέχρι το Σάββατο που αναμένεται ότι θα γίνει και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ