Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Πόσο είναι το εκλογικό σώμα;

Μπορεί, άραγε, σε μια χώρα, το εκλογικό σώμα, το σύνολο δηλαδή των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών, να υπερβαίνει το συνολικό πληθυσμό της; Το ερώτημα φαίνεται παράλογο, αλλά σε μερικά χρόνια και με τους σημερινούς ρυθμούς ετήσιας αλλοίωσης των εκλογικών καταλόγων, η Ελλάδα θα μπορεί με σιγουριά, να διεκδικήσει τον τίτλο της μοναδικής αυτής χώρας!

Ας δούμε, όμως, το φαινόμενο αυτό, πώς εκφράζεται μέσα από τις φετινές νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα, με το υπουργείο Εσωτερικών το σύνολο των πολιτών, που τις δύο περασμένες Κυριακές είχαν δικαίωμα ψήφου, ανερχόταν στα 9.302.008 άτομα. Είναι ένα νούμερο που γεννά αμέσως αμφιβολίες, αφού ο συνολικός πληθυσμός της χώρας σήμερα, φτάνει και δε φτάνει τα 10,5 εκατομμύρια άτομα και αρκετοί, βέβαια, απ' αυτούς δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, αφού έχουν ηλικία μέχρι 17 χρονών.

Παρότι, όλα τα επίσημα στοιχεία των εκλογών, που έγιναν τις δύο περασμένες Κυριακές, συμπεριλαμβάνουν το προαναφερόμενο νούμερο των εγγεγραμμένων, η Διεύθυνση Εκλογών - του υπουργείου Εσωτερικών και πάλι - υπολογίζει τον πραγματικό αριθμό των πολιτών με δικαίωμα ψήφου στα 8.912.315 άτομα. Και αυτό το νούμερο, όμως, μπορεί σχετικά εύκολα να αμφισβητηθεί.

Αν, για παράδειγμα, απευθυνθεί κανείς στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) και ζητήσει το σημερινό πληθυσμό της χώρας, όπως και αυτόν μέχρι 17 χρόνων, θα πάρει αντίστοιχα τα νούμερα: 10.475.878 και 2.169.572.Κάνοντας μετά απλούς υπολογισμούς εύκολα προκύπτει, ότι το εκλογικό σώμα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 8.307.000 πολίτες.

Εχουμε, επόμενα, μια σοβαρή διαφορά, με το συνολικό άθροισμα των εκλογικών καταλόγων, που φτάνει στο 12% περίπου και δίνει μια διαστρεβλωμένη εικόνα, όχι μόνο της παραμέτρου αυτής, αλλά και των ποσοστών συμμετοχής, αποχής κλπ.

Η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποδίδει τη διαφορά αυτή, κυρίως στην πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία διαγραφής από τους εκλογικούς καταλόγους όσων πεθαίνουν. Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα τα σχετικά στοιχεία του 1997, για να τεκμηριώσει την άποψή της. Σύμφωνα, με τα στοιχεία αυτά, κατά το 1997, οι νέοι εκλογείς - όσοι δηλαδή έβγαλαν εκλογικό βιβλιάριο - έφτασαν τους 153.497,ενώ οι διαγραφές από τους εκλογικούς καταλόγους, λόγω θανάτου, δεν έφτασαν τις 80.000 άτομα, παρ' όλο που ο ετήσιος αριθμός θανάτων στη χώρα μας ξεπερνά τις 100.000.Ετσι, χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει ο αριθμός αυτός, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πλαστή διόγκωση του εκλογικού σώματος.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν οι δικαιολογίες των αρμοδίων του υπουργείου Εσωτερικών είναι βάσιμες ή όχι, η ανάγκη της ουσιαστικής και ριζικής εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων έχει γίνει περισσότερο και από επιτακτική κι έχει πολλές φορές ζητηθεί από το ΚΚΕ. Το ίδιο και η εφαρμογή μιας διαδικασίας συνεχούς, γρήγορης και ουσιαστικής ενημέρωσής τους, με κάθε νέο στοιχείο. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες, πρέπει να καταλάβουν, πως η αξιοπιστία μιας εκλογικής διαδικασίας, δεν κρίνεται μόνο από ή κυρίως, από τις διάφανες κάλπες, αλλά κυρίως, από το αν οι εκλογικοί κατάλογοι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ