Κυριακή 25 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΚΟΗ,στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, για τη γιορτή του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 20.000 δρχ. στη ΔΗΠΙ για τον εκλογικό αγώνα.

Η συντρόφισσά του Στέλλα Κουτρουκόη

* * *

Με τη συμπλήρωση 14 χρόνων από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΧΛΙΩΤΗΣ,η γυναίκα του και ο γιος του προσφέρουν στη μνήμη του 10.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και η αδελφή του Φρόσω πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Σαν αύριο, πριν από 20 μήνες, στις 26 Φλεβάρη 1997, άφησε την τελευταία της πνοή στο δωμάτιο 511 του Νοσοκομείου του ΕΕΣ στους Αμπελόκηπους, η ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη - ΚΕΠΕΣΗ,εθελόντρια προϊσταμένη του ΕΕΣ από το 1954. Υπήρξε άξια κόρη του Γιώργου και της Αικατερίνης Χωραφάκη. Καλή αδελφή και υποδειγματική νύφη, άξια σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα του Ν. Κεπέση. Καλή συνάδελφος και συνεπής αγωνίστρια, συνδικαλίστρια, ανένταχτη κομμουνίστρια, αδιάλλακτη υπερασπιστής των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του Παραρτήματος Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ.

Στην αξέχαστη μνήμη της προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα 80χρονά του. Ν. Κεπέσης

* * *

Στις 29 Οκτώβρη συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας για το μακρινό ταξίδι ο αγαπημένος μου και αξέχαστος σύζυγος ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΡΑΠΤΗΣ.Από τα φοιτητικά χρόνια του αρχίζει η αγωνιστική πορεία του. Μαχητής τον πόλεμο του '40-'41 και αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, ήταν συνεπής στα ιδανικά του για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Απλός και αγαπητός, καλός οικογενειάρχης και φίλος, ήταν υπόδειγμα αγωνιστή.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρω 5.000 δρχ. στο περιοδικό της ΠΕΑΕΑ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο.

Η σύζυγός του Μαρία Ράπτη

* * *

Πέρασαν 18 χρόνια από τον Ιούλη του 1980, που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ.ΑνταρτοΕΠΟΝίτης από τα 17 χρόνια του, δόθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Συνεπής αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ, μετά την Απελευθέρωση η πολιτεία τον "πλήρωσε" με απάνθρωπα βασανιστήρια στα κρατητήρια, με καταδίκη σε θάνατο και με τον εγκλεισμό του για 11 χρόνια στις φυλακές. Αρκετός ο χρόνος και κατάλληλος για σκέψεις και πολυποίκιλες εμπειρίες και εμπνεύσεις, που δεν άργησε να τις εκφράσει στην ποιητική συλλογή του "Ανήλιαγα χρόνια". Παραθέτω μια στροφή από ένα ποίημά του: "Τα παιδικά μας όνειρα αφήσαμε στα πόδια του ήλιου/ την ανθοδέσμη των αρραβώνων σκορπίσαμε στα είκοσι κύματα/ της εφηβείας μας στα είκοσι κορφοβούνια της λεβεντιάς μας/ και ζαλωθήκαμε τον πόνο σου Ανθρωπε/. Στο γυλιό της καρδιάς μας φορτώσαμε τη βαριά προσταγή σου Ελλάδα".

Στη μνήμη του και για τη γιορτή του προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Αγ. Παύλου".

Η γυναίκα του Βαγγελιώ Λύτρα - Νικολαϊδου

* * *

Στις 29 Οκτώβρη κλείνει ένας χρόνος από τον ξαφνικό θάνατο του αγωνιστή ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1934 στην Αψαλο Πέλλας από γονείς κομμουνιστές. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από το 1946, όπου σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα και κράτησε για πάνω από 40 χρόνια τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Το 1964 μετανάστευσε ως εργάτης στη Δυτ. Γερμανία. Εκεί δούλεψε δραστήρια μέσα από τις γραμμές της ΚΟ Στουτγκάρδης τόσο στη διάρκεια της δικτατορίας, στερούμενος την πατρίδα του για 7 χρόνια, όσο και στη συνέχεια στο μεταναστευτικό κίνημα των Ελληνικών Κοινοτήτων.

Το 1991 επέστρεψε στην πατρίδα και συνδέθηκε στην ΚΟ Θεσσαλονίκης. Στάθηκε πιστός στο Κόμμα του έως το τέλος της ζωής του και διαπαιδαγώγησε τα δυο παιδιά του με τα ιδανικά του κόμματος της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του στη ζωή Βαλεντίνη και τα παιδιά του, Αφροδίτη και Ηρακλής, προσφέρουν 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στην εφημερίδα του, το "Ριζοσπάστη".

  • Στη μνήμη του αδελφού μας ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ,προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οι αδελφές του Μαρία Τσαβέλα, Αννα Παραστατίδου

* * *

Συμπληρώνεται αυτές τις μέρες ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας για το ταξίδι χωρίς γυρισμό ο αγαπητός σύντροφός μας, ο τίμιος, ειλικρινής και σταθερός άνθρωπος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΛΙΟΣ,μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο χωριό Βλαμπουρέσι της Καλαμπάκας. Καταγόταν από γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια. Από τότε που ένιωσε τον εαυτό του, πήρε το δρόμο του αγώνα. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και στις μάχες του Γράμμου. Πιάστηκε από τμήμα του αστικού στρατού. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του αγώνα και της προόδου.

Στη μνήμη του οι σύντροφοι και συγχωριανοί του Βασίλης Σουλιώτης, Γιώργος Πλιάτσικας και Γιώργος Κ. Τέλιος προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Λάρισας, 10.000 δρχ. και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Τιμή και δόξα στους ήρωες της ΟΠΛΑ (Οργάνωσης Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα), που έδιναν τη ζωή τους με μεγάλη απλοχεριά στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας και το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη τους προσφέρω, μέσω ΚΟΒ "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, το κόμμα του λαού που βγάζει τέτοια παλικάρια.

Μιλτιάδης Πελώνης (Οδυσσέας)

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ (Ερμή), μέλους του ΚΚΕ και για την ονομαστική του γιορτή, προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Αμφιάλης.

"Δεν πεθαίνουν ποτέ αυτοί που δεν ξεχνιούνται".

Αγγελική Αγραφιώτου

* * *

Στη μνήμη του λατρευτού συντρόφου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΗΚΑ και για την ονομαστική του γιορτή, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω του "Ριζοσπάστη", 15.000 δρχ. Ιουλία Ζήκα

* * *

Στις 28 Οκτώβρη συμπληρώνονται 15 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ (Καραϊσκάκη). Μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Ως νοσοκόμος και υπεύθυνος του Νοσοκομείου στην Κορυτσά, περιέθαλψε τους τραυματίες μαχητές του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία και εργάστηκε σε Νοσοκομείου του Βρότσλαβ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Στις 22 Οκτώβρη 1995 έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας και αξέχαστος ΑΛΕΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ.Ομως στιγμή δεν έφυγε από τις καρδιές μας και τη σκέψη μας. Πάντα τον αναζητούσαμε γύρω μας και στις καλές και στις δύσκολες στιγμές. Κι ήταν κοντά μας, δεν μπορούσε να ήταν αλλιώς. Μας συντρόφευε, μας έδινε κουράγιο η γλυκιά του παρουσία, ο ήρεμος χαρακτήρας του. Η αγάπη του για τους δικούς, τους φίλους, τους συγγενείς, τους συντρόφους του στις φυλακές και εξορίες, είναι αυτό που μας γεμίζει με υπερηφάνεια. Ποτέ δεν έλειψε από κανέναν αγώνα, μικρό ή μεγάλο, καμιά κινητοποίηση και πορεία. Υπερασπίστηκε με θέρμη το Κόμμα του, το ΚΚΕ, που το υπηρέτησε πιστά για όλη του τη ζωή και με μεγάλες προσωπικές θυσίες. Με 20 χρόνια φυλακές και εξορίες και την καταδίκη του δυο φορές σε θάνατο. Εμεινε αλύγιστος και υπερήφανος, μα ταυτόχρονα τόσο σεμνός.

Στην άσβεστη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, και 50.000 δρχ. για τους συντρόφους της Κολομβίας.

Η συντρόφισσά του Λιλίκα Ανθούλη - Βασιλάκη

Ο γιος του Παναγιώτης

Τα εγγόνια του Αλεξάνδρα και Λιλίκα

* * *

Στη μνήμη του ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΤΣΛΙΩΤΑΚΗ η μητέρα του Κούλα προσφέρει στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

* * *

Πέθανε πριν από ένα χρόνο στο χωριό Χουμνικό Νιγρίτας ο αγωνιστής ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ (Τίγρης). Καταγόταν από τη Ρωσία. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922 και εγκαταστάθηκε στο χωριό Γεωργιανοί Βέροιας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940, στην κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στον εμφύλιο κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Ονομάστηκε ταγματάρχης.

Από τα τέλη του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε στο χωριό Χουμνικό. Εμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του και τα παιδιά του πρόσφεραν 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που ήταν ο καθημερινός του σύντροφος.

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΟΔΟΣΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ,στη μνήμη της προσφέρουν: Τα παιδιά της 10.000 δρχ. στη "Δημοκρατική Ενότητα Ιλιου" και ο Χάρης Καϊάφος 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Αγ. Φανούρη".

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω στο κόμμα για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε, το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 10.000 δρχ.

Η γυναίκα του Πόπη

* * *

Για τους 19 αντάρτες και αντάρτισσες του ΔΣΕ από το χωριό Πρωτοπαππά Ιωαννίνων, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την προκοπή της Ελλάδας, τη δημοκρατία και την ειρήνη, προσφέρω στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, για τα 80 τιμημένα και ένδοξα χρόνια του, 15.000 δρχ.

Γιαννούλα Τριανταφυλλίδη - Τσέτσου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ