Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11

Ασαφείς και ύποπτες μεθοδεύσεις

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις για τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο

Ξεκάθαρη και συγκεκριμένη απάντηση από την Επιτροπή και το Συμβούλιο σχετικά με την πορεία των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο ζητά με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, καταδικάζοντας την προσπάθεια χειραγώγησης και υπονόμευσής τους από τον Ντενκτάς και την Τουρκία.

Σχετικά με τη δήλωση του επιτρόπου Βαν ντε Μπρουκ στο ΕΚ, ότι η διαδικασία προενταξιακών συζητήσεων με την Κύπρο εξελίσσεται ομαλά και ότι υπάρχουν ελπίδες σε αυτή τη διαδικασία να μετάσχουν και οι Τουρκοκύπριοι, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως "είναι γνωστό ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων δεν εξαρτάται απ' αυτούς, αφού ούτε ενημερώνονται ούτε μετέχουν στη διαμόρφωση της σχετικής απόφασης. Αυτή εξαρτάται από τον Ντενκτάς, ο οποίος ενεργεί ως εντολοδόχος της Αγκυρας".

"Εάν λοιπόν η Αγκυρα, για δικούς της σχεδιασμούς, επισημαίνει ο Β. Εφραιμίδης, παρατείνει επ' αόριστο ή και ματαιώσει τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις, ερωτάται το Συμβούλιο εάν οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν με την κυπριακή κυβέρνηση, που, σημειωτέον, επιχείρησε και θέλει τη συμμετοχή τους και αν είναι όρος αυτή η συμμετοχή για τη συνέχιση και τη θετική απόληξη των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο".

Σχολιάζοντας τη στάση του επιτρόπου κατά τη διάρκεια συζήτησης για το θέμα της Διεύρυνσης στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την ασάφεια και την αντιφατικότητα του Βαν ντε Μπρουκ "όταν στην παρουσίασή του ενέπλεξε την περίπτωση της Κύπρου με τη Μάλτα, με την Τουρκία που μέχρι τώρα ξέρουμε ότι ανεξάρτητα από το αν είναι επιλέξιμη, από τις σχετικές Διασκέψεις Κορυφής όμως ή από άλλα θεσμικά όργανα δεν έχει επιλεγεί ως υποψήφια".

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μετά τις δηλώσεις και του επιτρόπου Βαν ντε Μπρουκ, κατέθεσε Ερώτηση προς το Συμβούλιο καλώντας το "να δώσει μια σαφή, καθαρή και συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα, με την πρόοδο και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Κύπρο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ