Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΣΟΦΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΙ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΑΜ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ, ύστερα από την προχθεσινή της συνεδρίαση, έδωσε για δημοσίευση την ακόλουθη απόφαση:

"I. Η δεύτερη φάση της κυβερνητικής κρίσεως, που ξέσπασε με την ολοκληρωτική χρεοκοπία και την κατάρρευση της υπερδυναμικής επτακέφαλης κυβερνήσεως της Δεξιάς, τερματίσθηκε με την παραίτηση της κυβερνήσεως του Λαϊκού κόμματος και το σχηματισμό της κυβερνήσεως Σοφούλη - Τσαλδάρη.

Είναι φανερό και ομολογήθηκε απ' όλους στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πως η συνεργασία ανάμεσα στο μεγαλύτερο κόμμα της μοναρχικής Δεξιάς και το ισχυρότερο κόμμα του Δημοκρατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε μόνο χάρη στην επιτακτική προσταγή του αμερικανικού παράγοντος που αναγκάστηκε να επέμβει με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο.

Ετσι πιστοποιήθηκε άλλη μια φορά ολοφάνερα και αναντίρρητα ότι η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας έχει ουσιαστικά καταλυθεί και η χώρα μας αποτελεί απλό εξάρτημα στα χέρια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Και ακόμη ότι αυτή την κατάλυση της Ανεξαρτησίας μας αποδέχονται, μαζί με όλα τα κόμματα της δεξιάς, και οι Φιλελεύθεροι και, κάτι περισσότερο, προσφέρονται να την υπηρετήσουν τυφλά και να την καλύψουν μπροστά στην ξένη δημόσια γνώμη.

Υστερα από την παγκόσμια κατακραυγή εναντίον της "διεφθαρμένης", "εξαχρειωμένης", "ανέντιμης" και "αντιδραστικής" κυβερνήσεωςτης επτακέφαλης Δεξιάς και την εσωτερική αποσύνθεση και κατάρρευσή της, ο ξένος παράγων αισθάνθηκε την ανάγκη, για να διευκολυνθεί στην επιτυχία των σκοπών του, να εμφανίσει κυβερνητικό συγκρότημα που θα παρουσίαζε επιφάνεια φιλελεύθερη και δημοκρατική, που όμως θα ήταν στην ουσία το ίδιο αντιδραστικό και αντιλαϊκό, όπως και πρωτύτερα. Το ατύχημα είναι ότι αυτό το ρόλο δέχθηκε να παίξει ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων κ. Θ. Σοφούλης. Οι προγραμματικές ανακοινώσεις τις οποίες διάβασε στη Βουλή, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για κανένα φωτισμένο και καλόπιστο Ελληνα.

*******

II. Από άποψη εξωτερικής πολιτικής ο κ. Σοφούλης, απεμπολώντας την πολιτική της ίσης φιλίας προς όλους τους μεγάλους συμμάχους και τη συνεργασία με τους όμορους και γειτονικούς Βαλκανικούς Λαούς, που τόσον καιρό επίμονα διεκήρυττε, συντρέχει και αυτός στη μετατροπή της Ελλάδας σε αντισοβιετικό και αντιβαλκανικό προγεφύρωμα στα χέρι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, εκθέτοντάς την σε προφανή κίνδυνο νασυντρίψει την πολιτική και την οικονομική της υπόσταση.

Την ορθότητα των ισχυρισμών μας αυτών αποδεικνύει το γεγονός ότι η διαχείριση των εξωτερικών μας υποθέσεων αφέθη αποκλειστικά στα χέρια του αρχηγού του Λαϊκού κόμματος, του οποίου είναι γνωστές οι έξαλλες αντισοβιετικές και αντιβαλκανικές αντιλήψεις, καθώς και το πρόσθετο γεγονός ότι ενώ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεως μνημονεύονται με εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης οι μεγάλοι σύμμαχοι Ηνωμένες Πολιτείες και Μ. Βρετανία, δεν αναφέρεται καν η επίσης μεγάλη σύμμαχος Σοβιετική Ενωση.

Οτι ο πρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Θ. Σοφούλης υπέκυψε προφανώς και εις αυτήν ακόμη την αξίωση του αμερικανικού παράγοντος, παρατηρήθηκε με αίσθημα βαθυτάτης θλίψεως από ολόκληρο τον ελληνικό Λαό.

*********

III. Φυσικά αυτή η πολιτική της υποδουλώσεως στον αγγλοσαξωνικό ιμπεριαλισμό δε θα μπορούσε να ασκηθεί την ώρα πουθα 'παυε η εσωτερική ανωμαλία. Την ώρα που θα σταματούσε η αδελφικήαιματοχυσία. Την ώρα που ο λαός θα ανακτούσε τις ελευθερίες και τα κυριαρχικά του δικαιώματα και θα μπορούσε να αποφασίσει μόνος για την τύχη του.

Από δω προβάλλει η ανάγκη να χτυπηθεί αποτελεσματικότερα το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα και να εξουδετερωθεί η αντίσταση του Λαού.

Και εφόσον η αντίσταση αυτή δεν κάμφθηκε ούτε με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ούτε με τις εκστρατείες όλων των ενόπλων δυνάμεων συνδυασμένων, ούτε με τις ομαδικές εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τις φυλακίσεις και τις μαζικές εκτοπίσεις, ούτε και με τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως ακόμη, δεν απέμεινε άλλος τρόπος παρά η συγκέντρωση όλων των παλαιοκομματικών και αντιδραστικών δυνάμεων, με την απάτη του ψευτοδημοκρατισμού, για να συνεχισθεί η καταστροφική πολιτική του υπερδυναμισμού και να δικαιολογηθεί η ενεργότερη επέμβαση του αμερικανικού παράγοντος.

Ετσι λογαριάζουν πως θα μπορέσουν να χτυπήσουν ισχυρότερα και αποτελεσματικώτερα το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα και να το εξοντώσουν για να μπορέσει να κυριαρχήσει ανενόχλητα ο ξένος παράγων και ανεμπόδιστα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό για τους ιμπεριαλιστικούς του σκοπούς, για να επιβληθούν οριστικά οι σκοτεινές αντιδραστικές δυνάμεις και να συνεχίσουν την εκμετάλλευση του Λαού και την καταδυνάστευσή του.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεως, σε ό,τι αφορά στον εσωτερικό κατευνασμό, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Και θα παραμείνει δεύτερο στίγμα για τον κ. Σοφούλη και το κόμμα των Φιλελευθέρων ότι δέχθηκε, εγκαταλείποντας και πάλι τις πανηγυρικότερες διακηρύξεις του και τις πιο πρόσφατες ακόμη, να γίνει όργανο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, ακριβώς όπως την 31 Μαρτίου έγινε όργανο για τη γνωστή εκλογικήαπάτη με την οποία παρέδωσε με τα ίδια του τα χέρια τη χώρα μας και το λαό μας στα υπολείμματα του φασισμού, του μοναρχισμού, της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας καθώς και στο δοσιλογισμό και την προδοσία.

Ομως ο αρχηγός των Φιλελευθέρων δε διδάσκεται από τα παθήματά του, ή αν λόγοι προσωπικής φιλοδοξίας ή άλλοι δεν κατορθώνουν να συγκρατήσουν αυτόν και το κόμμα του από τέτοια βαρύτατα και επονείδιστα σφάλματα, ο ελληνικός Δημοκρατικός Λαός έχει πλουσιότατη πείρα που απέκτησε με τους επικούς αγώνες και τις αμέτρητες θυσίες του, έχει ανδρική και ρωμαλέα τη σκέψη και δεν πρόκειται ούτε και κατ' ελάχιστο να παρασυρθεί ή να εξαπατηθεί.

Αλλωστε, μόνο τογεγονός ότι δέχθηκε να συνεργαστεί με αυτό το καρκίνωμα που λέγεται Βουλή και που η παρουσία του και μόνο δηλητηριάζει βαθύτατα τον πολιτικό οργανισμό της χώρας και να στηριχθεί πάνω στην πλειοψηφία που ο ίδιος χαρακτήρισε πλαστή, νόθη, προϊόν βίας και τρομοκρατίας, μαρτυρεί για την αληθινή αξία που έχουν οι επαγγελίες του.

Η επαγγελλομένη γενική αμνηστία με τον τρόπο που παρέχεται δε διαφέρει καθόλου από εκείνη των προηγούμενων αμιγών κυβερνήσεων της Δεξιάς, εφόσον δεν κρατικός μηχανισμός, στρατός και Σώματα Ασφαλείας διατηρούν τη σημερινή τους φασιστική και μονόπλευρη συγκρότηση, δεν υπάρχει καμιά απολύτως εγγύηση ασφαλείας για τους αμνηστευομένους. Οι σχετικές υποσχέσεις της κυβερνήσεως προδίδουν τουλάχιστον ασυγχώρητη από μέρους του αρχηγού των Φιλελευθέρων αφέλεια, εφόσον ο κ. Τσαλδάρης αλλά και άλλοι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση σε οποιαδήποτε στιγμή.

*********

IV. Αδιάσπαστα συνηρτημένη, όπως είναι ευνόητο, με το ζήτημα της καταπαύσεως της αδελφικής αιματοχυσίας και της αποκαταστάσεως της γαλήνης και της ομαλότητας, καθώς και με τον εξωτερικό της προσανατολισμό, είναι η γενικότερη πολιτική της ανοικοδομήσεως της χώρας, της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκροτήσεως και της θεραπείας των αναγκών της πλατιάς μάζας του εργαζόμενου Λαού. Και είναι πρόδηλο ότι χωρίς το σταμάτημα του εμφυλίου πολέμου και το σωστό προσανατολισμό των εξωτερικών μας σχέσεων, καμιά προσπάθεια δημιουργική δεν μπορεί να γίνει, καμιά ανακούφιση ουσιαστική δεν μπορεί να δοθεί στις πάσχουσες μάζες του ελληνικού Λαού.

Η σημερινή έσχατη εξαθλίωση του Λαού θα ενταθεί και το δράμα της ζωής των εργαζομένων θα γίνει φρικτότερο.

Ανεξάρτητα όμως από τις γενικές αυτές παρατηρήσεις, σε τούτο το σημείο οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεως είναι κακότεχνη και κακόζηλη συρραφή χιλιοειπωμένων κοινοτοπιών, που όχι μόνο αφήνουν ασυγκίνητες τις μάζες τουΛαού, αλλά προκαλούν τη δίκαιη αγανάκτηση και οργή του. Και μόνο σαν τραγική ειρωνεία απηχεί μέσα στις τάξεις των εργαζομένων η διαβεβαίωση του κ. Σοφούλη ότι η "κυβέρνηση θα πάρει και περαιτέρω μέτρα προστασίας των συνδικαλιστικών ελευθεριών", όταν είναι γνωστό ότι αυτές κατελύθησαν εξ ολοκλήρου, ότι δεν απέμεινε ούτε ίχνος απ' αυτές, ότι οι διορισμένοι εργατοκάπηλοι ασελγούν εις βάρος της εργατικής τάξεως, ενώ τα εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη βρίσκονται στις φυλακές και στα στρατόπεδα της εξορίας.

**************

V. Ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ, μπροστά στην καινούργια φάση που μπαίνει η πολιτική ζωή της χώρας μας, θεωρεί υπέρτατο χρέος του να ειπεί στον ελληνικό λαό ολόκληρη την αλήθεια και να καταγγείλει ανοικτά την καινούργια παγίδα, που στήνεται εις βάρος του από κοινού από τους ξένους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους συνεργάτες των Φιλελεύθερους και Λαϊκούς, υποδεικνύοντας και τους κινδύνους που υποκρύπτει.

Προσηλωμένοι πάντοτε στην πολιτική του συμβιβασμού και της συνεννοήσεως και πιστεύοντας στην επιτακτική εθνική ανάγκη, που επιβάλλει αυτή την πολιτική, σαν τη μόνη σωτήρια για τη χώρα αισθανόμαστε την υποχρέωση να διαφωτίσουμε τον ελληνικό λαό.

Δεν είναι άλλωστε χωρίς σημασία το γεγονός ότι και αυτός ακόμη ο Τύπος της Δεξιάς και του Κέντρου προδικάζει την αποτυχία τέτοιας κατευναστικής πολιτικής, ώστε να μην είναι εύκολο να δημιουργηθούν αυταπάτες, που μόνο τα συμφέροντα των εχθρών του Λαού μπορεί να εξυπηρετήσουν.

Η κατάπαυση του εμφυλίου πολέμου, η επαναφορά της γαλήνης και της ηρεμίας ανάμεσα στους Ελληνες, η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας, με κορωνίδα την ενέργεια γνήσιων και ελευθέρων εκλογών, είναι έργο που απαιτεί την κοινή προσπάθεια και την ειλικρινή συνεργασία όλων των Ελλήνων. Και αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο από κυβέρνηση από όλα τα κόμματα, που πιστεύουν αληθινά στους παραπάνω σκοπούς, με ισότιμη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αυτή η κυβέρνηση θα επιτύγχανε την άμεση κατάπαυση των πολεμικών επιχειρήσεων, παρέχοντας δε γενική αμνηστία και προς τις δύο κατευθύνσεις και λαμβάνοντας όλα τα άλλα μέτρα, που επανειλημμένα έχουμε εκθέσει, θα οδηγούσε ασφαλώς σε οριστική ειρήνευση του τόπου.

Κάθε άλλη λύση επιτείνει το μαρτύριο του Λαού, αυξάνει την αδελφική αιματοχυσία και διογκώνει τις υλικές καταστροφές, εξαντλώντας έτσι τις ηθικές και υλικές δυνάμεις της χώρας.

Οσοι, γινόμενοι όργανα ξένων είτε ντόπιων εχθρών του Λαού, παρεμποδίζουν τη λύση αυτή, ας αναλογισθούν τις τεράστιες ευθύνες τους απέναντι στο έθνος και την ιστορία του.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ