Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Τσακίστε το λαό" το μήνυμα των εκλογών!
Με τα "χέρια λυμένα" από το "σωσίβιο" που του έριξε η "εσωκομματική αντιπολίτευση" στη Βουλή, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χτες σαν ο "ικανότερος" και "συνεπέστερος" θεματοφύλακας της ΟΝΕ

Με σαφή πρόθεση να εξαργυρώσει σε κομματικό επίπεδο τη νίκη εντυπώσεων που πέτυχε έναντι της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" στη Βουλή, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός χτες στην 8η Σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που συγκλήθηκε με θέμα την αποτίμηση των αποτελεσμάτων σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Αν, ωστόσο, το παραπάνω ήταν αναμενόμενο, μη αναμενόμενος ήταν ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να αντιστρέψει το πραγματικό μήνυμα που έστειλε ο λαός στην κυβέρνηση, τον Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ο ελληνικός λαός στις δημοτικές και νομαρχιακές, εκείνο που ζήτησε με την ψήφο του από την κυβέρνηση, ήταν "να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά"!

Κατόπιν της παραπάνω περιφρονητικής στάσης του Κ. Σημίτη προς τους ψηφοφόρους ("ο λαός ζήτησε από μας να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά", ήταν ακριβώς τα λόγια του! ) ακολούθησε ένα ακόμα "κήρυγμα" αποφασιστικής εμμονής στον αντιλαϊκό "μονόδρομο" της ΟΝΕ.

"Θα προχωρήσουμε αταλάντευτα και με συνέπεια στο πρόγραμμά μας... χρειάζεται μια συνολική επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου... χρειάζεται χωρίς δισταγμό" να επιβάλουμε την κυβερνητική πολιτική! Σ' αυτό το μοτίβο κινήθηκε ο Κ. Σημίτης μιλώντας προς τους υφισταμένους του της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας με κάθε ευκαιρία πως οι σχετικές υποδείξεις του συνιστούν πιστή ανάγνωση του "μηνύματος" των εκλογών...

Από τα αξιοσημείωτα της χτεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού, ήταν η επιχείρηση διαμόρφωσης ενός κλίματος "αντιπαράθεσης" με τη ΝΔ, προεκλογικού μάλιστα τύπου... Ο Κ. Σημίτης, αφού θυμήθηκε το "δεξιό" παρελθόν της ΝΔ, την κατηγόρησε - όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης - ότι "είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες του τόπου" και πως εκπροσωπεί μια σκληρή πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους, παρά τα ψεύτικα λόγια της (σ. σ.: έχει ιδία αντίληψη ο πρωθυπουργός)

Ο βασικός λόγος της επίθεσης του πρωθυπουργού προς τη ΝΔ, καθώς και στα υπόλοιπα κόμματα - συνοδοιπόρους του "μονόδρομου", που όπως είπε δεν ασκούν "εμπεριστατωμένη κριτική που να βοηθά την κυβέρνηση" (! ) δεν άργησε, πάντως, να αποκαλυφθεί. Στόχος του Κ. Σημίτη ήταν να τους εκθέσει στα μάτια της ολιγαρχίας, αφού όπως είπε, "η υπόλοιπη αντιπολίτευση υποστηρίζει ανέξοδα, χωρίς καμιά αίσθηση ευθύνης, θέσεις που ακυρώνουν το ζητούμενο όλης της τετραετούς προσπάθειάς μας, την ίδια την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ"... Εγώ εκτός του ότι είμαι ικανότερος, είμαι και πιο συνεπείς απέναντί σας, είπε, ουσιαστικά, προς τους πλουτοκράτες ο Κ. Σημίτης, "καρφώνοντας" τους ομοϊδεάτες του. Αλλωστε, συνέχισε για να αποδείξει την "καταλληλότητα" του ΠΑΣΟΚ, η "δύναμη των πολιτικών μας είναι η συναίνεση"...

Τα παραπάνω, όμως, δεν εμπόδισαν τον πρωθυπουργό να παίξει για άλλη μια φορά με το χαρτί της "κεντροαριστεράς" και των "κυβερνήσεων συνεργασίας". "Για μας, για το ΠΑΣΟΚ, η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι μια αναλλοίωτη σταθερά της πολιτικής μας", ήταν μια από τις κορόνες του, ενώ με το βλέμμα στραμμένο στο ΣΥΝ μίλησε για "επιδίωξη ενός ουσιαστικού διαλόγου χωρίς ηγεμονισμούς"...

Ο πρωθυπουργός, επανερχόμενος στα γεγονότα της Βουλής, όπου όπως ισχυρίστηκε η συζήτηση απέδειξε ότι "δικαιώθηκαν απόλυτα όλες οι μεγάλες γραμμές των πολιτικών μας"... προσπάθησε να μεταφέρει τη συζήτηση στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, επιδεικνύοντας "ενωτική" διάθεση. Κάλεσε τον κομματικό μηχανισμό να πορευτεί "ενωμένοι σαν μια γροθιά" (! ) και να συμπορευτεί στην πορεία προς ένα συνέδριο "ενότητας και ανανέωσης", όπως το προσδιόρισε, αφήνοντας να διαφανεί πως δεν αποκλείονται αλλαγές και στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της "επανεξέτασης των κομματικών λειτουργιών από τη βάση ως την κορυφή".

Πάντως εμφανώς αρνητική ήταν η στάση του στο αίτημα που τίθεται για καταστατική κατοχύρωση των διαφόρων τάσεων εντός του κόμματος, αναφέροντας πως όλα αυτά συνιστούν απαράδεκτη "ομοσπονδιοποίηση" του ΠΑΣΟΚ.

Με έμφαση, δε, κάλεσε τους "συντρόφους" του να στρατευτούν στο πλευρό της κυβέρνησης, στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, γεγονός που ενίσχυσε την προεκλογική χρειά της τοποθέτησής του.

Οσον αφορά τώρα τις θέσεις του για τα ανεπιτυχή αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ο Κ. Σημίτης προσπάθησε να ωθήσει στη διάχυση των ευθυνών λέγοντας ότι "οι ευθύνες δεν επιμερίζονται σε κάποιους, ούτε είναι περιπτωσιακές... ευθύνες έχουμε όλοι", κατέληξε για να επανέλθει στην πεπατημένη του "ο λαός ζητά να υπάρχουν νέοι ρυθμοί στο κυβερνητικό έργο".

..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ