Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για το νέο καθεστώς στα αυτοκίνητα

Οδηγίες για την εφαρμογή του πρόσφατου νομοσχεδίου, με το οποίο άλλαξε το φορολογικό καθεστώς των οχημάτων, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών, με σχετική εγκύκλιο, που απέστειλε στις υπηρεσίες του και δημοσιοποίησε χτες. Να θυμίσουμε ότι η βασικότερη αλλαγή που επέρχεται στο φορολογικό καθεστώς των οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά κλπ.) είναι η κατάργηση των δύο βασικών φόρων που ίσχυαν μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το Εφάπαξ Πρόσθετο Ειδικό Τέλος (τέλος πινακίδων) και η αντικατάστασή τους από έναν νέο φόρο, με την επωνυμία "Τέλος Ταξινόμησης". Οι συντελεστές του τέλους αυτού διαφοροποιούνται ανάλογα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα του αυτοκινήτου και την τεχνολογία του από πλευράς εκπομπών ρύπων, χωρίς να εξετάζεται, αν πρόκειται για καινούριο ή μεταχειρισμένο. Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία του αυτοκινήτου ως προς τις εκπομπές ρύπων, υπάρχουν 4 κατηγορίες συντελεστών τέλους ταξινόμησης:

  • Η πρώτη κατηγορία, στην οποία οι συντελεστές κυμαίνονται από 16% μέχρι 128% αφορά επιβατικά αυτοκίνητα, που είναι κατά κανόνα παραγωγής έτους 1996 και μετά.
  • Η δεύτερη κατηγορία, στην οποία οι συντελεστές της κυμαίνονται από 37% μέχρι 230% αφορά αυτοκίνητα, τα οποία είναι παραγωγής ετών 1992 - 1995.
  • Η τρίτη κατηγορία, στην οποία οι συντελεστές κυμαίνονται από 61% μέχρι 540% αφορά αυτοκίνητα παραγωγής ετών 1988 - 1991.
  • Η τέταρτη κατηγορία, στην οποία οι συντελεστές του τέλους κυμαίνονται από 93% μέχρι 560% αφορά αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ