Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σήμερα συμπληρώνονται 15 μέρες από τότε που "έφυγε" από κοντά μας ο σύντροφος και αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ.

Ο Δ. Κρεμμύδας γεννήθηκε το 1914 στην Αθήνα και από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στις γραμμές του προοδευτικού και συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των τυπογράφων. Τα μαύρα χρόνια της Κατοχής της χώρας μας από τους Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες βγαίνει στην παρανομία και δουλεύει στο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ". Με ψεύτικο όνομα (Γιώργης Γεωργόπουλος) δουλεύει στη γερμανική εταιρία "SEGER Co" ως βοηθός οδηγού, όπου αναπτύσσει έντονη κομματική δράση, διακινώντας παράνομα "Ρ" και οργανώνοντας πολλούς οδηγούς στο Κόμμα. Μέσω της δουλιάς αυτής μεταφέρουν υλικά στα τμήματα του ΕΛΑΣ. Το 1944 στέλνεται στον όρχο αυτοκινήτων του ΕΛΑΣ, στον Κολωνό, και από εκεί στο Α Σώμα Στρατού ως αξιωματικός στο Γρ. Κινήσεως. Το Δεκέμβρη του '44, ακολουθώντας τη φάλαγγα του ΕΛΑΣ, με τα πόδια βέβαια, φτάνει στα Τρίκαλα. Με εντολή του Γραφείου έρχεται πάλι πίσω στην Αθήνα όπου συλλαμβάνεται. Το Μάρτη του 1947 εξορίζεται στην Ικαρία όπου θα παραμείνει μέχρι το 1949. Την Πρωτοχρονιά του '49 τον στέλνουν στο μαρτυρικό Μακρονήσι μέχρι τον Ιούλη του 1950 όπου εκτοπίζεται στον Αη - Στράτη μέχρι το 1962, χρονιά που θα διαλυθεί το στρατόπεδο.

Ερχεται στην Αθήνα και το 1966, την ημέρα της επετείου της Απελευθέρωσης της Αθήνας, σε εκδήλωση στο θέατρο του "Ακάδημου" συλλαμβάνεται και δικάζεται μαζί με 13 αντιστασιακούς. Φυλακίζεται στην Αίγινα για 8 μήνες.

Την Πρωτομαγιά του 1967, 10 μέρες μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, αποφυλακίζεται, αλλά αμέσως συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια και εξορίζεται στη Γυάρο και από εκεί στο στρατόπεδο στο Λακκί της Λέρου. Εκεί θα μείνει μέχρι τον Απρίλη του 1971.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συλλαμβάνεται πάλι από την Ασφάλεια και κρατείται στο στρατόπεδο του Μπογιατίου μέχρι το Γενάρη του 1974.

Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού, δουλεύοντας ακούραστα είτε μέσα από το Κόμμα, είτε στο συνδικαλιστικό κίνημα στους Τυπογράφους και αργότερα στο σωματείο των συνταξιούχων.

Στη μνήμη του, ως ελάχιστο φόρο τιμής και αντί για στεφάνι στον τάφο του, η οικογένειά του προσφέρει στον αχώριστο σύντροφο της ζωής του, το "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", 30.000 δρχ.

Ντίνα, Κώστας, Ντίνα

Επίσης στη μνήμη του η Ε. Τ. αντί για στεφάνι προσφέρει στο "Ρ" 5.000 δρχ.

***

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΧΙΩΤΑΚΗ,γιατρού και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ.

Αλίκη Χιωτάκη

* * *

Στη μνήμη της ΜΑΝΤΙΝΙΑΣ ΧΑΛΑ και αντί για μνημόσυνο ο σύζυγός της Αντώνης Χαλάς πρόσφερε, μέσω της ΚΟ Αθήνας, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη της ΖΩΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΙΔΗ,που πέθανε στις 6 Αυγούστου 1998, ο αδελφός της Αντώνης Αντωνίου από τη Χαλκίδα πρόσφερε 5.000 δρχ. στη ΝΕ Εύβοιας.

* * *

Στις 9 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο σύντροφός μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΝΤΖΑΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 33.000 δρχ. προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ.

Τα μέλη της ΚΟΒ Κυψέλης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ