Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Δημοσιεύουμε σε περίληψη κείμενο για την Οχτωβριανή Επανάσταση του αντιστασιακού ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ από την Αθήνα. Γράφει:

Ξεπερνώντας αντιδράσεις, δισταγμούς και μετά μια δραματική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος των μπολσεβίκων, με οδηγητή τον Λένιν και μετά την ομιλία του: "Τώρα ή ποτέ", αποφασίζουν να κηρύξουν την Επανάσταση το1917.

Ο Λένιν ζητάει από το Σώμα να περάσει όλη η εξουσία στα Σοβιέτ και τότε οι μπολσεβίκοι μαζί με τον επαναστατημένο λαό της μεγάλης χώρας, με τον Κόκκινο Στρατό, το ηρωικό Ναυτικό, με τους ένοπλους υπερασπιστές της τάξης, της ασφάλειας στο εσωτερικό, τον προοδευτικό κόσμο των Γραμμάτων και Τεχνών, της επιστήμης, αντέταξαν στις επιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος, στις τσαρικές συμμορίες, τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Ετσι, σε δύσκολες συνθήκες αρχίζει ο αγώνας για τη σταθεροποίηση της εξουσίας, την οικοδόμηση της οικονομίας ως πρώτο βήμα της νέας πολιτικής (ΝΕΠ).

Ο Λένιν μέσα στις επαναστατικές συνθήκες προείδε ότι η σοσιαλιστική ανάπτυξη βαριάς και ελαφριάς βιομηχανίας, χωρίς τον εξηλεκτρισμό της χώρας, είναι αδύνατο να ακολουθήσει τους γρήγορους ρυθμούς που ζητούσε το νέο σύστημα. Επίσης ένα από τα πρώτα έργα είναι η εθνικοποίηση της γης, που με νόμο περνάει στα χέρια των καλλιεργητών αγροτών.

Ακολουθεί το πέρασμα όλου του παραγωγικού επιχειρησιακού δυναμικού, όλου του πλούτου των μεγιστάνων, στο έθνος. Ψηφίζονται νόμοι για το στρατό όλων των Οπλων, για τις κοινωνικές ανάγκες της ζωής κλπ.

Και φτάνουμε στο 1924 όπου στις 21 Γενάρη πεθαίνει ο πρωτεργάτης, ο οργανωτής, ο δημιουργός του κόμματος των μπολσεβίκων, ο αρχιτέκτονας και οδηγητής της Οχτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ Λένιν, αφήνοντας κληρονομιά όλο τον πλούτο των γνώσεων ωςσυνεχιστή του μαρξισμού.

Μετά το θάνατο του Λένιν, εκλέγεται από το κόμμα Γενικός Γραμματέας ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν, που συνεχίζει με όλες τις δυνάμεις του έθνους τους επαναστατικούς αγώνες της σοβιετικής εξουσίας. Τα 5χρονα προγράμματα ανέβασαν την Οχτωβριανή Επανάσταση σε παγκόσμια δύναμη, σε πρότυπα σοσιαλιστικού κράτους που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.Προβάλλονται οι επιστήμες, η νέα σοσιαλιστική εκπαίδευση, ο πολιτισμός απαλλαγμένος από την παλιά σαπίλα. Οικοδομούνται νέες πολιτείες.

Και μέσα σ' αυτήν την περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, παρουσιάζεται ο χιτλερισμός. Η Σοβιετική Ενωση μαζί με τους ειρηνόφιλους λαούς μπαίνουν στον αγώνα της αντιμετώπισης του πολέμου που πλησιάζει. Κανείς δεν αντιστέκεται, ούτε η Κοινωνία των Εθνών, και ο πόλεμος αρχίζει. Η κυβέρνηση της ΕΣΣΔ με τον Στάλιν επικεφαλής δέχεται την επίθεση του ναζισμού και μαζί μ' όλο το λαό, τις Ενοπλες δυνάμεις, αρχίζει την αντίσταση του μεγάλου πατριωτικού - αντιφασιστικού αγώνα.

Σ' αυτή τη γιγάντια μάχη με το χιτλερισμό, ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, έχοντας θύματα 25 εκατομμύρια νεκρούς.

Υπογράφεται η ειρήνη. Δεν προλαβαίνουν όμως να χαρούν οι λαοί και κυριαρχεί ο μακαρθισμός στην Αμερική. Ο Τσόρτσιλ σηκώνει τη σημαία του αντικομμουνισμού σε ομιλία του στην Αμερική και εγκαινιάζεται η νέα ψυχροπολεμική αντισοβιετική περίοδος.

Ομως, παρ' όλα αυτά, η ΕΣΣΔ επανέρχεται με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και καταπλήσσει τους πάντες.

Ακολουθεί το 1953 ο θάνατος του Στάλιν, που υπήρξε θρέμμα της Οχτωβριανής Επανάστασης. Ολο του το έργο στηρίχτηκε έως την τελευταία του πνοή στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. Ακολουθώντας τον Λένιν στη δράση για την Επανάσταση του '17, έδωσε στο μεγάλο του έργο, για την υπεράσπιση και ανάπτυξη του σοσιαλισμού στη χώρα του, τα πάντα.

...Και η ζωή συνεχίστηκε στην ΕΣΣΔ με πολλούς θριάμβους σε πολλούς τομείς της ζωής και ιδίως στο χώρο της επιστήμης και των διαστημικών ερευνών, για να φθάσει να γίνει υπερδύναμη, ισχυρός και μόνος αντίπαλος των ΗΠΑ. Ακόμη, μεγάλος ισορροπιστής της παγκόσμιας ειρήνης, ενάντια στα σχέδια των πολεμοκάπηλων.

Ετσι άντεξε και κρατήθηκε η Οχτωβριανή Επανάσταση από το 1917 έως το 1993.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ημερολόγιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (2016-12-22 00:00:00.0)
Τεράστια η συμβολή του στην υπόθεση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού (2010-12-17 00:00:00.0)
Απαντα - Τόμος 14ος (2008-07-06 00:00:00.0)
Β. Ι. Λένιν (2007-01-21 00:00:00.0)
Στα 125 χρόνια από τη γέννησή του (2004-12-19 00:00:00.0)
Ενας μεγάλος επαναστάτης (1999-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ